KK.NO: Nå er vi inne i desember, og for mange er det bare én måte å sparke i gang julemåneden på; nemlig ved å spise klemetiner.
For oss i KK.no-redaksjonen er frukten selve smaken av jul, og den gir oss umiddelbare assosiasjoner til varme sokker, kvalitetstid foran peisen og «Love Actually».
Også de rene helsegevinstene er mange.
LES OGSÅ: Paprika kan holde deg frisk
Proppfulle av C-vitamin
Klementinen er nemlig en del av sitrus-familien, og godsakene er som kjent poppfulle av C-vitamin – men stadig oppdages det nye egenskaper.
Nå viser en undersøkelse gjort av American Journal of Clinical Nutrition at personer som får i seg én eller flere porsjoner med frukter som er rike på Vitamin C om dagen, reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer med 14 prosent.
I tillegg så man at sjansen for tidlig død gikk ned med 20 prosent sammenlignet med dem som spiste mindre enn tre porsjoner i uken.
Med andre ord kan du spise klementiner med veldig god samvittighet i julen!

LES OGSÅ: Hvilken juice inneholder mest c-vitamin?
Forebygger kreft og bedrer jernopptaket
En annen sitrusfrukter du med fordel kan øke inntaket av, er sitron. Den inneholder nemlig rikelig med bioflavonoider, som er stoffer som forsterker virkningen av C-vitamin.
Dette gjør at sitron beskytter mot virus og forkjølelsessykdommer i øvre luftveier.
I den lille, gule frukten finner vi også limonin, som er en kraftig antioksidant. Den ser ut til å ha spesielle kreftforebyggende egenskaper ved at den forhindrer kreftceller i å formere seg.
Også appelsin er godt for helsen. Den er kanskje mest kjent som en C-vitaminbombe, men den er også en av få gode kilder til B-vitaminet folat. Dette er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer.
I tillegg bedrer appelsinen jernopptaket vårt, noe som er spesielt gunstig for oss kvinner. Det viser seg nemlig at én av fem kvinner i fertil alder kan ha jernmangel, noe som er den vanligste årsaken til lav blodprosent.
LES OGSÅ: Frukten som faktisk funker