Sittestilling

Sitter du riktig når du kjører bil?

Feil sittestilling kan føre til rygg- og nakkesmerter, samt dårligere kjøreevne.

RIKTIG STILLING: Riktig sittestilling når du kjører bil er viktig - både for at du ikke skal få vondt i rygg og nakke, men også for å få god kjøreevne.  Foto: Getty Images/Zoonar RF
RIKTIG STILLING: Riktig sittestilling når du kjører bil er viktig - både for at du ikke skal få vondt i rygg og nakke, men også for å få god kjøreevne. Foto: Getty Images/Zoonar RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Juletida er nok forbundet med mye bilkjøring for mange av oss. Om det så er til og fra familieselskap, eller med ungene og fullstappet bagasjerom på vei opp til fjellet og hytta.

Og nå som ferien snart nærmer seg slutten, er det nok en del som har begynt å forberede seg mentalt på den stillestående køen vi ofte møter på vei hjem.

Det er nemlig få ting som er så frustrerende og irriterende som en evigvarende bilkø, ikke minst når du kanskje er litt klein etter nyttårsaften og har en bil proppfull av småslitne unger og illeluktende julematrester.

Mye bilkjøring kan imidlertid føre til mer enn irritasjon og frustrasjon. Sitter du «feil» når du kjører bil risikerer du nemlig å få smerter i både nakke, skuldre og rygg.

LES OGSÅ: Så nærme dataskjermen bør du sitte

Aktiver kjernemuskulatur og hold rygg stabil

Bilseter kan ofte være komfortable, men de gir ikke spesielt god støtte til ryggen din hvis du ikke sitter i en god posisjon. Er du blant dem som griper rattet etter «10-14»-metoden, vil du også merke at dette får deg til å lene deg mer fremover, noe som bøyer nedre del av ryggraden og kan føre til smerter.

Ifølge Patrice Winter, som er talsperson for the American Physical Therapy Association, er det viktig at du sitter så aktivt som mulig når du skal kjøre bil – uavhengig av distanse, skriver helsenettstedet Livestrong.com (ekstern lenke).

- Hver gang du sitter og kjører bil, så bør du prøve å sitte i en «aktiv» sittestilling, der du aktiverer kjernemuskulaturen og holder ryggraden i en rett posisjon, forklarer Winter:

- Sørg for at setet er plassert slik at du komfortabelt kan nå pedalene, samtidig som knærne er på lik høyde eller bittelitt høyere enn hoftehøyde. Dette vil holde deg såpass nært rattet at du blir tvunget til å sitte opp rett.

LES OGSÅ: Hvor mye sitter du hver dag?

Svært viktig for kjøreevne

Det å sitte riktig når du kjører bil er imidlertid ikke bare viktig for nakke, rygg og skuldre. Som Dinside.no (DinSide.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) tidligere har skrevet, kan nemlig sittestilling påvirke din evne til å håndtere bilen i trafikken og hvordan du kommer ut av en eventuell kollisjon.

Mange sjåfører har for eksempel en tendens til å sitte for langt unna rattet når de kjører. Dette fører til at du mister evnen til å styre bilen på en god måte.

Ifølge DinSide.no er en god tommelfingerregel at når du holder to hender midt på hver sin side av rattet, så bør vinkelen på albuen din ikke være veldig mye mer enn 90 grader. Dette er det klassiske «kvart på tre»-grepet som de fleste ratt er designet for.

Det gjør at du kan dreie rattet nesten 180 grader til hver side og dermed kan styre unna hindringer uten å skifte rattgrep, noe som igjen gir bedre kontroll og følelse med bilen.

En annen tommelfingerregel er at du skal strekke armen rett frem og legge den oppå rattet slik at toppen av rattet treffer omtrent ved håndleddet eller håndbaken. Nærheten til rattet skal imidlertid heller ikke overdrives, i tilfelle kollisjonsputen løser ut. Ved å følge disse anbefalingene vil normalt bygde mennesker stort sett få tilstrekkelig avstand til punktet hvor kollisjonsputen eventuelt kommer frem.

Se hele artikkelen med flere tips til riktig sittestilling og illustrasjonsbilder på DinSide.no!

Husk også at det gjerne kan virke litt ukomfortabelt og unaturlig å endre sittestilling til å begynne med. Det viktige da er å ta endringene stegvis og prøve deg litt frem.

Det viktigste er tross alt at du sitter trygt og godt i bilen.

LES OGSÅ: Søvnstilling kan påvirke helsen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer