Har du olivenolje stående hjemme? Bra, det er nemlig ikke måte på hvor mange bruksområder den fantastiske oljen har. Enkelte eksperter mener at den til og med har flere bruksområder på badet. Det er imidlertid helsefordelene olivenolje er aller mest kjent for, og studier har vist at fire spiseskjeer om dagen kan senke risikoen for hjertesykdom.Men det gjelder å følge med på hvor lenge oljen har stått i kjøkkenskapet. Har den stått for lenge, vil den som regel ikke ha de samme egenskapene, skriver Fox News.LES OGSÅ: Smak før du kaster
Ikke la den bli stående for lenge
Ifølge Nicholas Coleman, en spesialist på olivenolje hos restaurantkjeden Eataly i New York, må olivenoljen være fersk for at du kan høste alle helsefordelene av den. – Selv om den kommer fra de beste olivenolje-produsentene i verden, vil den ikke ha de samme egenskapene for helsen din hvis den er gammel, forteller han.Ifølge Aïna Bidou, som er markedsjef i Oliviers & Co, skyldes dette at olivenolje er et ferskprodukt og er laget av 100 prosent ren juice - noe mange glemmer. – De fleste olivenoljer har en holdbarhet på 18-24 måneder. Det avhenger imidlertid noe av hvilke type oliven som er brukt og når den er høstet, sier hun til KK.no.Hun understreker imidlertid at det ikke er farlig å bruke en olivenolje som er blitt gammel. Hvis den er gått ut på dato vil du også raskt oppdage det, siden den da vil ha en harsk smak. LES OGSÅ: Den verste maten for magenSe etter dette på etiketten
I tillegg til at oljen ikke bør bli stående i skapet for lenge, er det også viktig at du er nøye når du skal velge hvilke olivenolje du skal kjøpe. Ifølge Coleman bør du sjekke når den ble laget, hvilke oliven som er brukt og hvilken region den kommer fra. – Når du smaker på en veldig, veldig god olivenolje, vil du som regel kjenne en slags prikkende og pepperaktig følelse bakerst i halsen.– Dette skyldes en ingrediens kalt oleocanthal, som er et antioksidant. Desto mer du kjenner av den prikkende og pepperaktige smaken, desto mer antioksidanter inneholder oljen og desto bedre er den for kroppen.Bidou kan fortelle at mengden antioksidanter avhenger av hvor raskt oljen blir presset etter høsting, og den som kan by på aller mest blir presset 24 timer etter innhøsting.LES OGSÅ: Ja, du kan spise deg yngrePris har mye å si for kvaliteten
Ifølge Coleman er det oljer fra Toscana, Puglia og Sicilia som har mest antioksidanter blant de italienske extra virgin olivenoljene. Prisen er også en viktig faktor, så i dette tilfellet lønner det seg ikke å å gå for billigmerkene i butikkene. Ifølge ekspertene kan det ofte være at disse ikke holder mål.(Artikkelen fortsetter under bildet)– Vanligvis bruker disse forskjellig oliven fra hele verden. Enkelte kjøper også opp olivenolje som er blitt igjen på slutten av året - disse blir blandet sammen og sendt til Amerika, sier han. – Veldig mange av de billig variantene oppgir heller ikke når den er høstet, presset eller hvilke oliven som er brukt. Det koster å lage en kvalitetsolje, forteller Bidou.Selve fargen på olivenoljen har ingen betydning for kvaliteten. Det kan imidlertid være lurt å sjekke fargen på flasken. Coleman anbefaler at du går for de mørke flaskene - eventuelt de som er laget av tinn. På den måten vil ikke oljen bli gammel like raskt. LES OGSÅ: Setter du melkekartongen i kjøleskapsdøra?Holder deg mett lenger
Ikke nok med at du kan bruke olivenolje som intimpleie og at den har evnen til å redusere risikoen for hjertesykdom, men den kan også bidra til å holde deg mett lenger. En tidligere studie utført av tyske forskere viser at olivenolje som er kaldpresset og extra virgin olivenolje gir en bedre metthetsfølelse, og kan bidra til at folk som er overvektige unngår overspising.Studien, som er omtalt i Scientific American, gikk ut på at 120 frivillige fikk en daglig dose med lettyoghurt. I yoghurten var det enten blandet inn tre spiseskjeer olivenolje, rapsolje, smør eller grisefett (kalles lard).I løpet av de tre månedene studien varte, rapporterte gruppen som fikk olivenolje at de følte seg mettere lenger enn de andre. De hadde også høyere nivåer av lykkehormonet serotonin i blodet, noe som også indikerer metthetsfølelse.LES OGSÅ: Frukten du bør fråtse i nåLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger