Brød

Sjekk at rundstykkene er grove nok før du kjøper

Og det holder ikke bare å se på fargen deres.

SJEKK AT DE ER GROVE: Selv om rundstykkene ser relativt grove ut, betyr ikke det at de nødvendigvis er det. Faktisk er det mange produsenter som farger dem mørkere.  Foto: Thinkstock.com
SJEKK AT DE ER GROVE: Selv om rundstykkene ser relativt grove ut, betyr ikke det at de nødvendigvis er det. Faktisk er det mange produsenter som farger dem mørkere. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du dropper vel ikke frokost? Ikke bare gir en god frokost deg energi og får i gang fordøyelsen, men eksperter anbefaler deg også å spise frokost hvis du ønsker å gå ned i vekt.

Mange nordmenn er flinke til å spise dagens første måltid, selv om det sjeldent er tid til at hele familien samles rundt frokostbordet.

I helgene og feriene derimot, tar vi oss god tid til frokost.

Da dekkes det på med rundstykker, egg, bacon og annet deilig pålegg. Men hvor sunt er det egentlig med rundstykker til frokost?

Og hvilke bør du velge når du står ved brødhylla/frysedisken i butikken?

LES OGSÅ: Skyll munnen etter du har drukket kaffe

Del opp rundstykkene i mindre biter

Ifølge Jeanette Roede, som er ernæringsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS, er rundstykker absolutt som god frokost å regne.

– Rundstykker er supert til frokost, forteller hun til KK.no:

– Ofte er de imidlertid litt store, så et lurt triks er å dele opp rundstykkene i mindre biter. Jeg pleier å dele det opp i tre, da kan jeg også variere litt mer på pålegget.

Da er det også lettere å unngå en av de vanligste tabbene - nemlig å overspise. Siden rundtstykkene ser relativt små ut, er det mange som spiser mer enn de ville gjort hvis det for eksempel var vanlig brød.

– Jeg pleier å spise ett eller halvannet rundstykke, sier Roede.

Hun anbefaler at du velger magert pålegg, gjerne med masse grønt (det hjelper på metthetsfølelsen), og eventuelt urter. Prøv for eksempel sennep og skinke eller pepperrøkt makrell.

– Pålegg som pepperrøkt makrell er både mettende og sunt på én gang. Eller du kan ta et egg ved siden av - det metter godt. Bruk gjerne også avokado. Den inneholder sunt fett som metter godt, sier hun.

LES OGSÅ: Her er den nye helsedrikken

DU KAN PISE RUNDSTYKKER HVER DAG: Ifølge ernøringseksperten bør du bare passe på mengden og være helt sikker på at de er grove nok. Foto: Getty Images/iStockphoto
DU KAN PISE RUNDSTYKKER HVER DAG: Ifølge ernøringseksperten bør du bare passe på mengden og være helt sikker på at de er grove nok. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Sjekk at de er grove nok

Ifølge Roede er det ingenting i veien for å spise rundstykker til frokost hver dag, så lenge du passer på mengden - og velger den rette varianten.

– Velg grove rundstykker. Det ser du ved å se på brødskalaen. Husk at det ikke holder å se på fargen på rundstykkene, ettersom mange produsenter farger dem i en mørkere nyanse for at de skal se grove ut, sier ernæringseksperten.

Et alternativ til brødskalaen er å se på varedeklarasjonen.

– Ingrediensene det er mest av, vil alltid stå først. Det vil si at jo tidligere det grove melet står oppgitt, desto mer er det av det.

Om det ikke står på førsteplass, bør det i det minste stå på andre. Roede kan fortelle at du skal se etter for eksempel sammalt hvete, rug og havre. Havre er et spesielt godt alternativ hvis det skal serveres til barn, som skyldes at det er grovt og smakfullt, men kan ofte virke som en lysere variant.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Juicen som tar knekken på fyllesyken

Bør du velge frosne eller ferske?

Så, du kan altså spise rundstykker til frokost hver dag hvis du ønsker det, men hvilke bør du egentlig velge av de frosne og ferske?

– De frosne rundstykkene er like bra. Ofte vil faktisk rundstykkene som ligger i brødavdelingen ikke være like grove, og som regel er de heller ikke merket så godt, forklarer Roede.

– Både frosne og vakumpakkede rundstykker vil også være ferskere.

Hun minner om at du skal være litt obs på innholdet av sukker og salt i ferdige bakevarer, spesielt salt. Hvis du har mulighet, er det aller best å bake selv - gjerne nå i ferien, som de fleste av oss har litt bedre tid.

LES OGSÅ: Baketipsene du vil elske!

JA TIL RUNDSTYKKER: Jeanette Roede, som er ernæringsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS, sier at rundstykker er sunt til frokost, så fremt de er grove nok! Foto: Axel Bauer
JA TIL RUNDSTYKKER: Jeanette Roede, som er ernæringsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS, sier at rundstykker er sunt til frokost, så fremt de er grove nok! Foto: Axel Bauer Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer