Brystkreft

Sjekk brystene dine

Undersøker du brystene dine én gang i måneden? Slik gjør du det.

Publisert
Sist oppdatert
Årets Rosa sløyfe-aksjon mot brystkreft er i gang. Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner i Norge. Tall fra Kreftregisteret viser at rundt 2500 norske kvinner får diagnosen hvert år.
 • Stjernene som seiret over brystkreften - se bildespesial
 • Myter og fakta om brystkreft
 • For å sikre god behandling, er det viktig at sykdommen oppdages så tidlig som mulig. Kvinner i alle aldere bør derfor undersøke brystene sine regelmessig.Se hvordan du gjør det:Klikk her for å se video om hvordan du undersøker brystene selvDet er viktig at du blir kjent med brystene dine, at du vet hvordan de føles og ser ut, slik at du enkelt legger merke til forandringer.Kreftforeningen anbefaler alle kvinner å lete etter kuler og endringer i brystvevet én gang i måneden.

  Det beste tidspunktet

  Brystene består av kjertler. Disse hovner opp og er spesielt tydelige rundt menstruasjonsperioden. Det beste tidspunktet for brystundersøkelse er derfor en-to uker etterpå, råder nettstedet Health.Dersom du har uregelmessig eller ingen menstruasjon (for eksempel på grunn av menopause eller fjerning av livmoren), sett av en dato hver måned til brystsjekking som er lett å huske.Gravide eller ammende kvinner kan fortsette å undersøke brystene hver måned. For en lettere og mer komfortabel sjekk, ta undersøkelsen etter bruk av brystpumpe slik at brystene inneholder så lite melk som mulig.

  Slik undersøker du

  1. Visuell sjekkUndersøk først om du kan se noen visuelle forandringer. Still deg foran speilet, la armene henge ned langs siden. a)Se om brystene, inkludert brystvortene, har endret utseende siden sistb)Kontroller at brystene henger i samme høyde når du løfter armene over hodet.2. Fysisk sjekkLøft deretter en og en arm over hodet etter tur. Sjekk venstre bryst med høyre hånd og høyre bryst med venstre hånd. Se for deg at brystet er en urskive med 12 timer. Klem lett på hvert timepunkt fra brystkjertelen og inn mot brystvorten. 3. Sjekk også armhuleneIkke glem å kontrollere armhulene. Bruk lette trykk, og kjenn etter kuler og forandringer i vevet også her.Klikk her for å se video om hvordan du undersøker brystene selv

  Til legen?

  Først og fremst bør du være klar over dette: Det som kjennes ut som en kul behøver ikke å være kreft. Du bør imidlertid alltid oppsøke lege for grundigere undersøkelse hvis du oppdager noe ved egensjekking.Ifølge Helsenett bør du være spesielt oppmerksom på disse endringene:- En eller flere kuler i bryst eller armhule.- Brystvorter som endrer stilling, eller trekker seg innover.- Skjelling, sprekker, sår, rødme og kløe på bryst eller brystvorte som ikke har vært der tidligere. - Områder med rødlig, ujevn hud med forstørrede porer – eller såkalt ”appelsinhud” på brystet. LES OGSÅ:
 • Stjernene som seiret over brystkreften - se bildespesial
 • Typisk kvinnfolk
 • Myter og fakta om brystkreft
 • Livet i gave
 • Slik undersøker du brystene
 • Se video om hvordan du undersøker brystene selv: [obj:media:6292]

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer