Brystkreft

Sjekk brystene månedlig

Og du bør begynne allerede i 30 års-alderen. Se vår enkle instruksjonsvideo!

BRYSTKREFT: Rammer over 3000 kvinner i Norge hvert år.  Foto: Image Source
BRYSTKREFT: Rammer over 3000 kvinner i Norge hvert år. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Oktober er Kreftforeningens offisielle Rosa Sløyfe-måned, og i år er det 13. gang aksjonen går av stabelen her til lands.

Målet med selve aksjonen er «å vise solidaritet med de som er rammet, øke kunnskapen om brystkreft og å samle inn penger til forskning og andre brystkreftrelaterte prosjekter».

Hvert år rammes nemlig rundt 2800 kvinner av brystkreft, og det er den klart hyppigste kreftformen blant kvinner.

Mer informasjon om Rosa Sløyfe-aksjonen og hvordan du kan støtte den finner du på aksjonens hjemmeside (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Slik kan du shoppe for en god sak

30 år og oppover

Regelmessig undersøkelse av brystene og jevnlig mammografi (det anbefales å gå til rutinemessig årlig mammografi fra fylte 45 år) bidrar imidlertid til tidlig oppdagelse, og derfor er det å sjekke brystene dine ofte langt viktigere enn mange av oss tror.

Se instruksjonsvideo lenger nede i saken!

Faktisk anbefaler Kreftforeningen (se mer info her – ekstern lenke) at du begynner å undersøke brystene dine allerede i 30 års alderen, og jo oftere du gjennomfører slike egenundersøkelser, jo bedre (det kan også være lurt å lese denne artikkelen, som avslører myter og fakta om brystkreft).

Få kvinner får brystkreft i den alderen, men hensikten med selvundersøkelser er at du lærer å kjenne brystene dine bedre. Det betyr ikke noe om ett bryst er større, eller henger noe lavere enn det andre hvis det alltid har vært slik. Det du imidlertid bør reagere på er små forandringer fra det som er normalt for deg.

Brystene føles ofte småknudret og er gjerne ømme, særlig før menstruasjon. Smerter er imidlertid ikke et tidlig symptom på kreft, og de fleste forandringer i brystene er godartet. Det er imidlertid bare legen din som faktisk kan avgjøre hvilke som er det, så oppdager du en endring er det lurt å gå til kontroll.

Det anbefales at alle kvinner undersøker brystene sine én gang i måneden, og som KK.no tidligere har skrevet er det viktig at du blir kjent med hvordan brystene dine føles og ser ut, slik at du kan merke den minste forandring.

Husk også at det som kan kjennes som en kul, ikke nødvendigvis er det.

LES OGSÅ: Viktig melding til kvinner over 25 år

Forandringer? Gå til legen

I Norge tilbys kvinner mellom 50 og 59 år offentlig screening gjennom Mammografiprogrammet, og Eva Michelsen Ekroll i Foreningen for Brystkreftopererte (ekstern lenke) anbefaler alle kvinner å benytte seg av dette tilbudet.

I tillegg råder hun alle kvinner som merker endringer i brystene til å oppsøke sin fastlege.

- Vi oppfordrer kvinner mellom 50 og 69 år som tilbys offentlig screening gjennom Mammografiprogrammet til å benytte seg av dette tilbudet. I denne aldersgruppen får man tilbud om mammografi annet hvert år. Dersom kvinner utenfor denne aldersgruppen oppdager uregelmessigheter bør de gå til fastlegen sin for å få dette undersøkt, slik at de sammen kan vurdere om man bør ta mammografiundersøkelse, skriver hun i en mail til KK.no:

- Fra 35 års alder skjer det omdanninger i kvinnebrystets struktur. I ungdomstida består brystet av kjertler, mens ved 35 års alderen endres dette gradvis til fettvev. Slike endringer kan kjennes ut som uregelmessigheter i brystet i denne perioden. 80 prosent av de som får brystkreft er over 50 år.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om puppene dine

Se instruksjonsvideo på hvordan du sjekker brystene dine selv nedenfor:Gode vaner som beskytter mot brystkreft

- Alle kvinnebryst består av kjertler. De er spesielt tydelig like før menstruasjon. Brystkreft kjennetegnes sjelden av smerter. Smerter eller følelse av spreng i brystene rett før menstruasjon er likevel vanlig og sjelden et tegn på brystkreft. Det er derfor best å undersøke brystene noen dager etter at menstruasjonen har kommet i gang, har allmenlege Ann Cathrin Reichelt tidligere uttalt på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett).

Dersom du ikke har sjekket brystene dine før, kan det altså være lurt å begynne nå. Ikke fordi det nødvendigvis er noe der, men for at du skal få ekstra trygghet.

I tillegg er det faktisk langt enklere og mindre tidkrevende å undersøke brystene dine enn mange av oss tror. Ja, det tar faktisk bare fem-seks minutter, og du kan gjøre det i dusjen, foran speilet på badet før du legger deg, mens du påfører bodylotion, eller når du ser på tv.

Det kan imidlertid være lettere å kjenne uregelmessigheter når du er såpet inn, eller smører deg inn med krem.

Ifølge Kreftforeningen bør du alltid gjennomføre undersøkelsen på nøyaktig samme måte, da er du nemlig sikker på å ikke glemme noe.

Som allmennlege Reichelt sier lenger oppe i saken, bør selvundersøkelsen helst foretas like etter menstruasjonen (dette gjelder før du har kommet i overgangsalderen). Da er brystene nemlig myke og lett å undersøke.

Etter overgangsalderen kan du for eksempel velge den første hver måned.

LES OGSÅ: Visste du dette om pupper?

Her er fire enkle huskeregler for selvundersøkelsen:


1. Stå foran et speil: Undersøk først brystene visuelt. Stå foran speilet med armene hengende ned langs siden og betrakt brystene dine. Se etter om de har forandret seg siden sist. Sjekk om de henger i samme høyde når du løfter armene over hodet og se etter forandringer i brystvortene.

2. Smart å sjekke mens du dusjer: Etter at du har tatt speilsjekken, kan du ta selve sjekken i dusjen, for det er en fordel at du har såpe eller dusjolje på kroppen. Det finnes også egne silikonhansker du kan bruke for å lettere kunne kjenne klumper eller misdannelser. Slike hansker får du kjøpt på ditt lokale apotek.

3. Gå systematisk til verks: Løft armen over hodet og sjekk venstre bryst med høyre hånd og høyre bryst med venstre hånd. Lat som om brystet er en urskive med 12 timepunkter, og klem på hvert timepunkt fra brystkjertelen og inn til brystvorten. Vær metodisk og nøye, men ikke klem for hardt. Du skal kun bruke et lett trykk.

4. Ikke glem armhulen: Undersøk også armhulene. Bruk samme metode som når du undersøkte selve brystet; bruk lett trykk og kjenn etter forandringer og kuler i vevet.

NB! Kuler og forandringer behøver ikke å bety kreft - men hvis du oppdager forandringer i brystene, bør du få det undersøkt av lege.

Her kan du lese mer om symptomer på brystkreft hos Lommelegen.no.

Mer informasjon om Rosa Sløyfe-aksjonen og hvordan du kan støtte den finner du på aksjonens hjemmeside (ekstern lenke).


LES OGSÅ: Disse testene bør alle kvinner ta

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer