Trening

Sjekk dette før du melder deg inn på treningssenter

Det er viktig å lese gjennom kontrakten nøye før du skriver under. Her er Forbrukerrådets huskeliste!

LES KONTRAKTEN: Det kan være lurt å lese gjennom kontrakten nøye før du melder deg inn på et treningssenter.  Foto: Getty Images/Zoonar RF
LES KONTRAKTEN: Det kan være lurt å lese gjennom kontrakten nøye før du melder deg inn på et treningssenter. Foto: Getty Images/Zoonar RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå som julen er over, er det nok mange som har ambisjoner om å spise sunnere, gå ned i vekt og trene mer.

Og som følge av dette vil stadig flere av oss melde oss inn på et treningssenter i løpet av de kommende månedene.

Har du planer om å begynne å trene på et av de store, eller lokale treningssentrene rundt om i landet, er det imidlertid et par ting du bør være ekstra obs på før du skriver under på kontrakten.

LES OGSÅ: Kom i gang på treningssenteret

Sjekklisten du trenger

Forbrukerportalen.no (ekstern lenke) har Forbrukerrådet kommet med en sjekkliste til deg som vil melde deg inn på et slikt senter, slik at du unngår en avtalerettslig strekk.

Den er som følger:
• Sjekk totalsum
• Sjekk bindingstid
• Sjekk frysemuligheter
• Sjekk oppsigelsestid

- Følger du våre enkle råd så slipper du at nyttårsforsettene dine fører til unødvendige problemer, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice ved Forbrukerrådet, på Forbrukerportalen.no.

LES OGSÅ: Den beste treningen for vekttap

Sjekk kontrakten nøye

Ett av de viktigste tipsene er at du sjekker kontrakten og totalprisen nøye før du skriver under.

Husk også at du kun har angrerett om du tegner avtalen på gata, eller over internett. Gjør du det ved skranken er du «fanget».

- Selv om treningsavgiften ikke er så stor, kan totalprisen bli høy når etableringsgebyr og oppstartsavgifter legges til. Undersøk derfor hva som blir den totale prisen du må betale, sier Flønes.

Priser finner du både på treningssenteret, og på senterets hjemmeside. Husk også at noen sentre krever at du må inngå autogiro-avtale for binding, men dette er i så fall en avtale du selv må opprette i banken.

LES OGSÅ: Slik kan du enkelt doble treningsøkten

Hvor lang er bindingstiden?

Ett annet godt råd er å sjekke om det er bindingstid på medlemskapet og hvor lang denne eventuelt er.

Dersom du plutselig skulle flytte på deg like etter avtaleinngåelsen, kan du nemlig risikere å måtte betale for et treningsmedlemskap du ikke får brukt.

I retningslinjene anbefaler Forbrukerombudet at bindingstiden ikke skal være lengre enn på ett år, men det er ikke ulovlig å kreve lengre tid, så vær nøye med å lese gjennom det du skal skrive under på.

Når det gjelder bindingstid kan det også være lurt å undersøke om du må gjøre noe aktivt for å melde deg ut. De fleste treningskontraktene blir nemlig omgjort til en løpende avtale etter at bindingstiden er gått ut.

LES OGSÅ: Her er guiden til ditt sunnere liv

Frysing og oppsigelse

Ifølge Flønes kan det også være greit å undersøke om avtalen din kan fryses, i tilfelle du plutselig skal ut på en lang reise, eller får en skade slik at du ikke kan benytte deg av medlemskapet på flere måneder.

Frysing er en ganske vanlig betingelse å ha med i avtalen, men husk at mange treningssentre krever å få se en sykemelding eller annen dokumentasjon på forhånd for at du skal få frosset medlemskapet.

Sist men ikke minst er det viktig å sjekke oppsigelsesfristen i avtalen din, samt hvordan du eventuelt kan/skal si opp.

Når du skal si opp kan det også være lurt å sende inn en e-post av bevishensyn, selv om det ikke er krav om skriftlig oppsigelse.

Ifølge Forbrukerrådet kan dette nemlig være en billig forsikring for ikke å måtte betale ekstra.

LES OGSÅ: De hotteste treningstrendene for 2012

Når treningssenteret ikke følger avtalen

Dinside.no (DinSide.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) har tidligere skrevet en artikkel med råd dersom treningssenteret ikke følger sin del av avtalen.

I artikkelen, som også siterer Forbrukerrådet, står det at store endringer kan gi deg retten til å gå fra avtalen, men må vurderes konkret. Dersom åpningstidene forandres, eller treningssenteret ikke lenger tilbyr et spesielt kurs, kan dette gi deg rett til å gå fra avtalen uten å måtte si opp.

Vær imidlertid oppmerksom på at det ikke er klare regler på dette, og derfor må det vurderes i hvert enkelt tilfelle. Dersom du klager har treningssenteret også krav på å få rettet opp feilen - altså starte kurset igjen eller endre åpningstidene tilbake slik de var.

Ifølge Forbrukerrådet skal det mye til for at man har rett til å gå fra avtalen. At større endringer skjer i bindingstiden vil ha større betydning enn om de skjer i et løpende medlemskap.

Hvis du skulle bli uenig med treningssenteret, finnes det heller ingen klagemuligheter.

Dette kan være verdt å huske på:
(kilde: DinSide.no)

Bli enig med treningssenteret. Det aller beste er å komme til enighet med treningssenteret. Fører ikke en klage frem, er sivilretten eller Konfliktrådet eneste utvei, opplyser Forbrukerrådet. Derfor er det viktig at du er en bevisst forbruker. Ring gjerne forbrukertelefonen til Forbrukerrådet for muntlig råd og veiledning for å finne en løsning på problemet, eller for råd før du tegner kontrakt.

Få hjelp av Forbrukerombudet. Forbrukerombudet kan vurdere om et vilkår i avtalen din er urimelig for deg som forbruker. Men ombudet velger selv hvilke saker de skal ta. Videre skal det mye til for å si at et vilkår er urimelig. På Forbrukerombudets hjemmeside (ekstern lenke) vil du kunne finne eksempler på slike vilkår.

LES OGSÅ: Ned i vekt og opp i kondis?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer