Restylane I Leppene

Sjekk dette før du tar fillers i leppene

Kan få alvorlige konsekvenser dersom det ikke gjøres riktig, ifølge ekspert.

FILLERS: Vurderer du en slik behandling for å få fyldigere lepper, bør du vite hva du gjør.  Foto: NTB Scanpix
FILLERS: Vurderer du en slik behandling for å få fyldigere lepper, bør du vite hva du gjør. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er lenge siden det å fikse litt på utseende ved å bruke fillers eller botox kun var et Hollywood-fenomen. 

Kosmetiske behandlinger som ikke innebærer at man «må legge seg under kniven» er blitt langt mer utbredt de senere årene

Vurderer du en fillerbehandling, er det imidlertid flere ting du skal være klar over.

LES OGSÅ: Myke, sprekkfrie lepper 

Kjøper fillers på nett

- Dessverre er det mye som kan gå galt, til tross for strenge regler for hvem som kan utføre behandlinger med hyaluronsyre. Man hører dessverre at ikke-sertifisert helsepersonell utfører disse behandlingene ulovlig.

Det sier kosmetisk lege ved Be Well-klinikken i Stavanger, Rolah Osman til KK.no. 

Det siste året har skjønnhetsbransjen sett tilfeller hvor personer bestiller fillers over nett, for så å injisere på egenhånd. Da er det flere risikofaktorer. Stoffet kan injiseres feil og kan også være noe annet enn du tror det er.

- Det finnes dessverre skrekkeksempler hvor behandlere har brukt andre materialer, som har gitt dårlige resultat og bivirkninger, sier Osman.  

Restylane er det mest kjente filler-merket, men det finnes flere på markedet og de fleste består av hyaluronsyre. 

Hyaluronsyre finnes naturlig i huden og anses som trygt å injisere, ifølge Rune Jemtland, seniorrådgiver ved seksjon for merking og kvalitet ved Mattilsynet. Problemet oppstår altså når sprøyten med det du tror er filler, inneholder andre stoffer. 

- Restylane består hovedsakelig av hyaluronsyre, som blant annet produseres i hud og brusk hos dyr og mennesker. Hyaluronsyre er likt i alle dyr og allergiske reaksjoner hevdes å være sjeldne. Andre fyllstoffer kan ha andre formål, sier han til KK.no. 

Ifølge Galderma Nordic, som er leverandør av et av de mest brukte fillerproduktene, har salget av fillers økt kraftig de siste årene. Pressekontakt Cecilia Haldorsen forteller til KK.no at salget fra 2012 til 2013 økte med rundt 20 prosent, mens det mellom 2013 og 2014 økte med rundt seks prosent.

Ved Teres Medical Norge, en av landets største klinikker innen kosmetisk kirurgi, ser de også økningen - og i tillegg at de som oppsøker klinikkene blir stadig eldre. 

- Gjennomsnittsalderen er rundt 30 år, men trenden er at alderen øker, forteller Marianne Nyborg, kategoriansvarlig ved Teres Medical Group til KK.no.

LES OGSÅ: Hormonene som kan gi kviser 

Krever gode anatomikunnskaper

Kosmetisk sykepleier ved klinikken Teres Colosseum, Erle Haviken Fjeldsaa, forteller at det derfor er viktig å være helt sikker på hva som injiseres. 

Hun forteller at det dessuten kan være vanskelig å rette opp skader, dersom man ikke vet hvilke stoffer som er blitt injisert.  

- Vet de at de har fått restylane, finnes det et middel vi kan bruke mot det, men vet de ikke hva det er, er det ikke sikkert vi kan hjelpe, sier hun til KK.no. 

Behandlingsfeil vil som regel gå over etter en stund. Får du en reaksjon på injeksjonen, er det imidlertid viktig at du oppsøker lege. 

Osman legger vekt på at det er en grunn til at behandlere skal gjennom kurs før de kan sette fillers. Gjør du det selv kan du oppleve klumper, innkapslinger og ujevnheter. 

Hun anbefaler at du sjekker at det ikke er lenge siden vedkommende var på oppfriskningskurs, og ber om å få se pakningen sprøyten kommer i.

- Det sier seg selv at å injisere sine egne lepper er en svært dårlig idé, og kan i verste fall gi farlige varige men, som nekrose av vev i leppene og ansiktet. Det er mye anatomikunnskaper som skal være på plass, i tillegg til teknikk før man kan injisere strukturer i ansiktet - og da på andre, ikke seg selv, sier hun. 

LES OGSÅ: Tabben som gir rynkete lepper

SJEKK OPP: Være nøye med å sjekke opp hva slags materialer som brukes når du skal ta fillers i leppene. Og aldri ta injeksjonen selv.  Foto: Scanpix
SJEKK OPP: Være nøye med å sjekke opp hva slags materialer som brukes når du skal ta fillers i leppene. Og aldri ta injeksjonen selv. Foto: Scanpix Vis mer

Be om dokumentasjon

Regulering av fillers i Norge skjer gjennom et nasjonalt forskrift i kosmetikkloven; «forskrift for tatoveringsprodukter og andre produkter til injisering i huden i kosmetisk hensikt». At loven overholdes er det Mattilsynet som regulerer. 

Det er meldeplikt for virksomheter som bruker slike produkter, og de skal ha dokumenter på at produktene er trygge.

Rune Jemtland i Mattilsynet ber folk være nøye med valg av behandlingssted. 

- Det er alltid en risiko ved injisering av stoffer i huden, ikke minst infeksjonsfare. Du må selv avgjøre hvilke risiko du er villig til å utsette deg for, sier han. 

Han har følgende oppfordring til de som vil ta fillers:

- Velg seriøse aktører. Spør virksomhet om de kjenner til regelverket, om de har dokumentasjon på at det de injiserer er trygt. Sjekk at stedet og utstyret virker hygienisk og så videre. Lokaler som benyttes skal være godkjent av kommunehelsetjenesten, sier han. 

Han ber deg videre om å unngå å ta behandling i utlandet, spesielt i land med høy forekomst av smittsomme sykdommer som hepatitt og HIV. 

- Ikke gjør dette hjemme eller hos venner, med utstyr kjøpt for eksempel på Internett, ikke minst på grunn av fare for infeksjoner. 

Osman mener det videre er lurt å se på prislappen. 

- Sprøytene koster sjeldent til aldri mindre enn 1000 kroner for legen å kjøpe inn. Finner du fillerbehandlinger til samme pris eller under, kan du være ganske sikker på at materialet som brukes er av svært dårlig kvalitet, er utvannet eller tuklet med, og er ulovlig. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer