Å spise regelmessige, sunne måltider er blant de viktigste tingene for å holde kroppen, og vekten, i balanse. Og det å hoppe over måltider vil faktisk bare skade deg i lengden, i form av blant annet dårligere forbrenning, overspising ved andre måltider og sult, som igjen påvirker humør, prestasjonsevne og konsentrasjon. LES OGSÅ: Dette spiser ekspertene til frokostMiddagsrester, som for eksempel salat, suppe, brød. Vann- Jeg investerte nylig i en lunsjboks som er helt tett, og hvor jeg både kan ha salat, suppe, brød og lignende i ulike rom. Den har allerede gitt meg mange gleder! Jeg er B-menneske og liker ofte å slange meg ti minutter ekstra om morgenen fremfor å lage niste. Dermed blir middagsrester ofte løsningen. Et eksempel er denne nydelige grønnsakssuppen fra Grete Roede (ekstern lenke). Den er rask og enkel å lage, og er spesielt fin å lage om høsten når det er masse gode og billige rotgrønnsaker i butikken, sier hun: - Hvorfor ikke utnytte hva sesongen har å by på? Man behøver ikke nødvendigvis bruke ferske urter engang, det blir veldig godt uansett. En middels porsjon av denne suppen med en supergrov brødskive er topp lunsj! Ved siden av drikker jeg vann.OBS: Som KK.no tidligere har skrevet kan det lønne seg å spise middagsrester som inneholder ris, pasta og poeter kalde. Varmer du disse matvarene opp igjen risikerer du nemlig å få oppblåst mage.LES OGSÅ: Lær deg dette matpakketrikset 2 hele egg 4 eggehviter 1 stor potet skåret i skiver 4-5 løkringer 1 tomat i skiver 1 neve små brokkolibuketter Litt skinke/eller kyllingbiter Litt revet ost til å ha på toppen- Pisk eggene først med én spiseskje vann og litt peppermix. Legg så potet og grønnsaker lagvis oppi eggmiksen i en panne (gjerne med 1 ss olivenolje utover bunnen). Strø over skinken og osten og stek i cirka 20 minutter på svak varme under lokk. Dette er nydelig mat for to personer, sier Ravlo. LES OGSÅ: Slik unngår du å overspise Kyllingsalat Brød og smør- Jeg elsker å spise kyllingsalat på Marias Spiskammer på Bærums Verk hvor jeg jobber. Salaten inneholder druer, rødløk, oliven, avokado, tomat, kylling og vineagrette. Og så har jeg litt brød og smør til, forklarer hun: - Salat gir meg en god dose grønnsaker, og det blir lettere å komme opp i anbefalte mengder grønnsaker de dagene jeg spiser salat. Kyllingsalaten gjør meg også mett lenge. Det passer fint når man blir sittende å jobbe noen timer fremover.PS. Har du ikke anledning til å spise ute i lunsjen? Lag salaten på forhånd og ta den med i en lunsjboks! Har du tips til god og enkel lunsj som er sunn og metter? Legg inn kommentar i debtattfeltet!Følg med på KK.no - vi kommer også med ernæringsekspertenes favorittmeny til middag og mellommåltid!LES OGSÅ: Her er den ultimate salaten
Lunsj er viktig
I tillegg til frokost, som skal kickstarte forbrenningen og gi deg energi utover dagen, er også lunsj et viktig måltid å ta seg tid til. En god lunsj proppfull av grønnsaker og proteiner vil nemlig gjøre at du holder forbrenningen i gang, er mett lenger og forhindre at «ettermiddagssøtsuget» blusser opp. Og selv om mange kanskje tror at ekspertene lager seg avanserte måltider til alle døgnets tider, stemmer faktisk ikke dette. LES OGSÅ: Derfor bør du ikke hoppe over måltiderSunt og godt
Som for de fleste av oss andre, er det enkle også ofte det beste for ernæringsekspertene, og mens frokosten helst skal mette, skal lunsjen inneholde sunne råvarer som gir mer energi. Både klinisk ernæringsfysiolog Henriette Walaas Lindvig, ernæringsterapeut og personlig trener Inge Thomas Ravlo og ernæringsfysiolog Camilla Andersen er opptatt av å få i seg en balansert dose karbohydrater, protein og fett midt på dagen. HUSK DERFOR: En gyllen regel for lunsj og middag er at tallerkenen din skal inneholde 2/4 salat/grønnsaker, 1/4 med potet/ris/pasta, 1/4 med kjøtt, fisk eller fugl. LES OGSÅ: Derfor bør du unngå «formiddagssnacking»Henriette Walaas Lindvig
Klinisk ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett).- I en hektisk hverdag er det viktig for meg at det går raskt å lage gode måltider. Derfor har jeg lagt vekt på mat som er lett og rask å lage, samtidig som det metter godt. Dette er mat jeg selv spiser veldig ofte, forklarer Lindvig til KK.no. Her er hennes favorittmeny til lunsj:Inge Thomas Ravlo
Ernæringsterapeut og personlig trener, samt ernærings- og treningsfaglig ansvarlig for StudioDay-kjeden (ekstern lenke) i Oslo.- Det er alltid viktig for meg å få i meg mat som er sunn og næringsrik, også til lunsj, forklarer Ravlo. I motsetning til mange andre mener ernæringseksperten av potet er en sunn rotfrukt, fordi den inneholder resistent stivelse, og han spiser den gjerne til lunsj kombinert med andre grønnsaker. - Resistent stivelse tar opp plass i magesekken. Og siden du ikke kan fordøye det, går det ikke inn i blodstrømmen din. På den måten skiller det seg fra karbohydrater som tas opp og som lagres som fett hvis de ikke brukes, har Ravlo tidligere uttalt til KK.no. Med andre ord - det fyller opp magen og reduserer sultfølelsen din.Her er hans favorittmeny til lunsj: Spansk omelett – du trenger:Camilla Andersen
Ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no (ekstern lenke).- Jeg er veldig opptatt av at mat er nytelse. Mitt motto er: Jeg nyter det jeg er glad i - hver eneste dag. Jeg er også opptatt av at man ikke skal nekte seg noe, men at det er mengde og hyppighet som er avgjørende. Begrens mengdene, ikke kostholdet, sier Andersen til KK.no, og innrømmer samtidig at hun gjerne liker å spise ute til lunsj: - Jeg synes det er hyggelig å spise ute og slå av en prat med kjente før jeg setter meg tilbake på kontoret. Jeg legger stor vekt på slike pustepauser. At man ikke glemmer å leve selv om det er hverdag og jobb og oppgaver som skal gjøres.Her er hennes favorittmeny til lunsj:Noe du lurer på? Spør KK.no
Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger