Ja, kjøttdeig er fortsatt noe de fleste av oss spiser mye av, og hvert år konsumerer nordmenn flere tonn med slikt oppkvernet kjøtt.
LES OGSÅ: Slik gjør du baconet sunnere
Velg magert
Vanlig kjøttdeig er imidlertid ikke noe å skryte av sånn sunnhetsmessig, og derfor har helsemyndighetene hatt ekstra stort fokus på dette med å velge magrere varianter de siste årene.- Det viktigste man bør se etter når man kjøper kjøttprodukter generelt er hvor rene de er. Man kjøper jo kjøtt fordi man har lyst på kjøtt, ikke sener og fett. Samtidig kan inntak av dyrefett blant annet ha en uheldig innvirkning på kolesterolsammensetningen vår og risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdom, forklarer Henriette Walaas Lindvig, klinisk ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett), til KK.no:
- Samtidig er det ulike mengder mettet fett i fett fra ulike dyr. Vanlig kjøttdeig og lammekjøttdeig inneholder omtrent like mye fett totalt (12-14 prosent), men fett fra lam inneholder mer mettet fett enn fett fra storfe. Rent kjøtt bør inneholde mindre enn 10 prosent fett.
LES OGSÅ: Fettet du bør sky som pesten

Dobbeltsjekk fettinnhold i Sverige
Et godt tips er altså å sjekke fettinnholdet (står på varedeklarasjonen) i kjøttdeigen og resten av kjøttet du kjøper.
Dette er også spesielt viktig hvis du kjøper mye kjøtt i Sverige, da dette kjøttet har en tendens til å inneholde mer fett.
- Når man handler i Sverige bør man sjekke fettinnholdet på varedeklarasjonen. Svensk kjøttdeig og karbonadedeig er riktignok rimeligere enn i Norge, samtidig inneholder begge mer fett. Det vil si at svensk karbonadedeig ligger nærmere norsk kjøttdeig enn norsk karbonadedeig i fettinnhold, forklarer Walaas Lindvig.
LES OGSÅ: Så mye fett kan du spise
Kan øke risiko for kreft
Ifølge Walaas Lindvig er kyllingkjøttdeig det magreste og beste kjøttdeigproduktet du kan velge med hensyn til fett (særlig mettet fett), mens karbonadedeig kommer på en god plass nummer to.Medisterdeig og lammekjøttdeig er blant «verstingene».
Uansett hva slags kjøttdeig du velger, bør du unngå å spise det veldig ofte. Kjøttdeig (uavhengig av type/variant) er nemlig behandlet/bearbeidet kjøtt, og det å innta store mengder av slikt kjøtt har vist seg å kunne øke risikoen for kreft.
- Det er anbefalt å kjøpe rent kjøtt fremfor behandlet kjøtt, som kjøttdeig, med tanke på at man kan ha økt risiko for utvikling av tykktarmskreft ved et høyt inntak av behandlet fremfor rent kjøtt, forklarer Lindvig.
LES OGSÅ: Her er de vanligste kostholdsfellene