Hvite Tenner

Sjekk fluorinnholdetpå tannkremtuben

Det er det viktigste når det gjelder valg av tannkrem, mener eksperten.

MYE Å VELGE MELLOM: Det er vanskelig å vite hvilken tannkrem man skal velge når det er så utrolig mange varianter å velge mellom.
MYE Å VELGE MELLOM: Det er vanskelig å vite hvilken tannkrem man skal velge når det er så utrolig mange varianter å velge mellom. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Syreskader, blødning i tannkjøtt, ising i tennene, karies og misfargede tenner kan unngås ved valg av riktig tannkrem. Men hva er egentlig riktig tannkrem for dine tenner?

Det fins utallige merker i alle mulige prisklasser på markedet. I butikkhyllene står det alt fra tannkrem mot dårlig ånde, for frisk pust og hvitere tenner, til de som er spesielt egnet for syreskader, eller for røykere og snusere.

Med så mange varianter å velge mellom, er det ikke rart en del av oss synes det er vanskelig å velge. Og ofte ender man kanskje opp med å velge den man alltid har brukt.

LES OGSÅ: Derfor blir tennene dine gule

SJEKK FLUORINNHOLD: Det er fluorinnholdet i tannkremen som er viktigst. Det skal stå bak på tuben! Foto: Thinkstock.com
SJEKK FLUORINNHOLD: Det er fluorinnholdet i tannkremen som er viktigst. Det skal stå bak på tuben! Foto: Thinkstock.com Vis mer

Ikke stor forskjell


Tannlege Vibeke Kjærheim forteller at når det gjelder prisen på tannkremer, kan det sammenlignes med dyre og billige medisiner.

– De som forsker på virkningen av ulike stoffer i tannpastaene, bruker ganske enorme summer på dette. Det vil si at de store tannpastafabrikantene, til tross for større salg, må ta inn dette på detaljprisen.

– Andre fabrikanter kan lage - til dels ganske gode - standardprodukter med ganske billige ingredienser. Selve grunnoppskriften er noenlunde lik, forteller hun til KK.no.

Fordelene med å kjøpe en dyrere original tannkrem kan være at de inneholder spesialingredienser tilpasset etter spesielle behov hos pasienter.

– Det fins tannkremer for det meste i dag. Det er stor uenighet blant tannleger om disse «tilleggseffektene» har noen vesentlig verdi, da den generelle holdningen er at det i hovedsak er fluorinnholdet som er viktig i tannpastaer, sier tannlegen.

LES OGSÅ: Ikke puss tennene rett etter et måltid

PUSS TENNENE: Daglig tannpuss (helst to ganger om dagen) er viktig for å unngå hull og andre skader på tennene.  Foto: Per Ervland
PUSS TENNENE: Daglig tannpuss (helst to ganger om dagen) er viktig for å unngå hull og andre skader på tennene. Foto: Per Ervland Vis mer

Dette bør du se etter

(saken fortsetter under bildet)
Når du skal velge tannkrem anbefaler Kjærhæim deg å se etter en spesiell ting på ingredienslisten på baksiden av tuben.

– Jeg vil si at det viktigste man ser etter med tannpastaer er fluorkonsentrasjonen. Har man barn under skolepliktig alder, bør tannkremen inneholde 1100 ppm (parts per million) fluor. Det skal stå på tuben. Da vil sikkert noen velge denne for hele familien så man slipper å risikere å ta feil. Nesten alle andre tannkremer bør ha 1450 ppm fluor.

Det er spesielt viktig å bruke en tannkrem som inneholder fluor dersom du lett får hull i tennene. Det fins mange alternativer som har høyere innhold av fluor enn andre, men det kan være lurt å få individuelle råd, så snakk med tannlegen din dersom du er usikker på hva du skal velge.

LES OGSÅ: - Gni tannpasta på tennene etter maten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer