En nylig studie fra Harvard viser at rødhårede har nesten 90 prosent større sjanse for å utvikle Parkinsons. Men det er fordeler også. Sjekk eksemplene for din hårfarge under. Foto: colourbox.com
En nylig studie fra Harvard viser at rødhårede har nesten 90 prosent større sjanse for å utvikle Parkinsons. Men det er fordeler også. Sjekk eksemplene for din hårfarge under. Foto: colourbox.com Vis mer

Hårfarge

Sjekk hva hårfargen sier om helsa di

Dette må du passe ekstra godt på enten du er blond, brunette eller rødhåret.

Publisert
Sist oppdatert
Merkelig nok kan din naturlige hårfarge gi deg innsikt i helsa di, både fysisk og psykisk. Ifølge Womens Health Magazine må blondiner passe på øynene sine, brunetter må passe seg for nikotin, og rødhårede - de har draget!

Er du blondine?

Pass på øynene
Kvinner har større risiko enn menn for å utvikle Aldersrelatert Macula Degenerasjon (forkortet AMD), en øyesykdom der den gule flekken sentralt i netthinnen er svekket. Øyesykdommen omtales derfor også som svekkelse av skarpsynet - eller «forkalkning på øyet». Ifølge doktor Svetlana Kogan ved Doctors at Trump Place i New York er lyshårede kvinner spesielt utsatt for AMD.
Kogan anbefaler å spise grønne grønnsaker som kål og spinat hver dag - det kan beskytte blondinene.

Dekk deg til
Melanin gir huden vår farge, og hjelper til med å beskytte mot skadelige UV-stråler. Men blondiner produserer mindre melanin, og det gjør at huden, særlig hodebunnen, er mer utsatt for føflekkreft. Bruk høy solfaktor som beskytter mot UVA- og UVB-stråling.
- Blondiner burde alltid bruke hatt når de er i sola, sier Joel Schlessinger ved American Society of Cosmetic Dermatology and Aesthetic Surgery.

Les også:Derfor vil vi bli blonde

Er du brunette?

Pass på håret
Mer enn halvparten av de 30 millioner av amerikanske kvinner med synlig hårtap er brunetter. Det kan være at de har færre hår i utgangspunktet.
- Brunt hår er grovere og tykkere enn blondt eller rødt hår, og kroppen din produserer færre hårstrå, sier Schlessinger.
Når en brunettes hårsekk dør, etterlater den seg større spor enn hos andre.
Rådet er å spise riktig. Jernmangel kan bidra til hårtap. Spis kjøtt, fisk og grønnsaker.

Stump røyken
Den nøttebrune fargen din er et resultat av mye melanin, som kan gjøre at du blir fortere avhengig av nikotin. Grunnen er at melanin forhindrer leveren din i å bryte ned nikotinet, og jo lenger det finnes i systemet ditt, jo raskere blir du hekta. Dyrestudier viser at C-vitamin er bra for leveren. Spis appelsiner! Men det beste du kan gjøre er å stumpe røyken. Punktum.

Ta initiativet til kjærlighet
Foretrekker menn blondiner? Ikke ifølge forskning fra Florida State University. Ikke når det kommer til langvarige forhold, iallefall. I tillegg viser en undersøkelse blant 3000 mennekser at menn foretrekker brunetter i seriøse forhold, fordi de ser på dem som mer solide og til å stole på. Hvis du ikke er ute etter et seriøst forhold, prøv å være spontan: gi nummeret ditt først, til den der søte fyren.

Les også:Blonde kvinner tjener mer

Er du rødhåret?

Pass munnen din!
Hvis du har hull i tennene kan det hende du trenger mer bedøvelse enn de som er brunetter og blondiner. Rødt hår stammer nemlig fra en nedarvet DNA-mutasjon som også gjør at rødhårede er resistente mot anestesi, ifølge Daniel Sessler, anestesilege ved Cleveland Clinic. Faktisk kan det hende at en rødtopp trenger 20 prosent mer bedøvelse enn andre. Men gå til tannlegen uansett, snakke med tannlegen før timen, og ta 500 milligram Ibuprofen en time før avtalen.

Se opp for Parkinsons
En nylig studie fra Harvard viser at rødhårede har nesten 90 prosent større sjanse for å utvikle sykdommen. Grunnen er antageligvis på samme genmutasjon. Den påvirker en annen type gen, og hvis den muterer, kan den knyttes til utvikling av Parkinsons. På plussiden har forskning vist at folsyre kan forsinke utviklingen av sykdommen. Doktor Margaret Lewin ved Cinergy Health anbefaler et inntak av 400 mg om dagen. En multivitamintablett inneholder all den folsyren kvinner trenger.

Ha nok kondomer i skuffen
Stereotypien er at de med rødt hår er heite i senga. I følge en studie får de iallefall mer action på soverommet enn andre. Dette kan være en selvoppfyllende profeti, sier Kogan.
- Rødt er assosiert med ild, og ild er assosiert med pasjon, sier hun.
- Ofte blir man den andre forventer du skal være.
Og det er det mange som vil prøve - en undersøkelse fra Clairol viste at 40 prosent av de spurte gjerne kunne tenke seg å ha rødt hår for en dag hvis de kunne.

Denne artikkelen har vært publisert på KK.no tidligere, men vi har valgt å trekke den frem igjen til glede for nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer