Fett

Sjekk hvorfor du bør rive osten

Smart triks som reduserer fettinntaket ditt.

GÅ FOR REVET OST: Det gi uttrykk for at det er mye mer, og kan spare deg for mye mettet fett og kalorier - men ikke dropp osten helt. Foto: Thinkstock.com
GÅ FOR REVET OST: Det gi uttrykk for at det er mye mer, og kan spare deg for mye mettet fett og kalorier - men ikke dropp osten helt. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du også blant dem som elsker ost? Jarlsberg, Norvegia, brie, camembert, chèvre, ridderost og mozzarella - det finnes så utrolig mange gode oster. Men dessverre kan de også være ganske fetende. Derfor er det god grunn til å begrense inntaket noe - selv om det ikke alltid er så lett. LES OGSÅ: Hva er den beste melken?

Nordmenn spiser for mye mettet fett

Selv om det finnes fett som kroppen din faktisk har godt av, er dette noe de fleste av oss med fordel kan kutte ned på. Ifølge Norsk opplysningskontor for Helsekost bør det totale inntaket av fett begrenses til omtrent 25-30 prosent av det totale energiinntaket ditt - hvorav mengden mettede fettsyrer og transfettsyrer bør begrenses til 10 prosent (omkring 20 gram og 180 kilokalorier).Dette skyldes at fett bidrar med mye energi, og bare et gram tilsvarer 9,3 kilokalorier.Det gjennomsntittlige fettinntaket blant nordmenn ligger på omkring 40 prosent av det totale daglige energiinntaket - eller omkring 122 gram rent fett, noe som da er godt over helsemyndighetenes anbefalinger. Når det gjelder ost, er det ikke slik at du ikke kan spise det. Faktisk kan du spise en hel del. For eksempel inneholder Norvegia og Jarlsberg 27 prosent fett, og siden mettet fett tilsvarer 9 kalorier per gram, kan du som veier 60 kg spise 75 gram Norvegia eller Jarlsberg før du fyller den mettede fettkvota på 180 kalorier.LES OGSÅ: Dette bør du vite om gammelost(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik kan du enkelt gjør det litt sunnere

Er det imidlertid slik at du overskrider anbefalingene når det kommer til fettinntak, finnes det noen enkle triks du kan benytte deg av for å begrense det - enten det er mengden ost eller bare mengden fett. Bare se her:
 • Du kan for eksempel rive osten fremfor å bruke hostehøvel. Enten du skal ha ost på brødskiva eller på pizzaen, vil mengden oppleves mye større, og du trenger derfor ikke like mye.
 • Et annet triks er å bruke en ost med mer smak enn de mest milde variantene. Da skal det ikke like store mengder til før du er fornøyd.
 • Sist men ikke minst, kan du gå for en lettere variant. De fleste merkene har i dag en ost som er litt lettere, og som klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør, tidligere har uttalt til KK.no, er det bare en myte at dette skal være usunt. Istedenfor er det mye fett å spare på dette.
 • LES OGSÅ: Dropp den fete kjøpedressingen

  Ikke kutt ut osten helt

  Selv om ost inneholder en del fett, er det ikke slik at du bør kutte den helt. Ost inneholder nemlig kalsium - som bidrar til å styrke skjelettet ditt, og spiser du ost sammen med egg, øker du opptaket i kroppen. Ikke nok med det, men en tidligere studie utført av britiske og nederlandske forskere har vist at bare to skiver ost (55 gram) om dagen kan redusere risikoen for diabetes – en sykdom som ofte forbindes med fedme.(Artikkelen fortsetter under bildet)Teorien til forskerne, som har studert kostholdet til over 16.800 friske voksne og 12.400 pasienter med type 2 diabetes fra åtte europeiske land, er at gjæringen av osten kan trigge en reaksjon i kroppen som beskytter mot sykdommen. Risikoen ble også redusert blant personene som fikk i seg 55 gram yoghurt om dagen.LES OGSÅ: Slankerådene du simpelthen vil elske

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer