Tenner

Sjekk hvorfor tennene dine blir gule

Det kan skyldes langt mer enn dårlig tannhygiene.

MISFARGEDE TENNER: Det er ikke sikkert du har en dårlig tannhygiene. Gule tenner kan blant annet skyldes mat, drikke, alderen din og arv. Foto: Thinkstock.com
MISFARGEDE TENNER: Det er ikke sikkert du har en dårlig tannhygiene. Gule tenner kan blant annet skyldes mat, drikke, alderen din og arv. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss drømmer om et perlehvitt, skinnende smil.Men det kan være lettere sagt enn gjort.

Som KK.no tidligere har skrevet, er det mye mer enn dårlig tannhygiene som kan bidra til å sabotere den hvite perleraden din.

LES OGSÅ: Havner du ofte i fråtsefella?

1. Mat og drikke

Enkelte typer mat og drikke kan sette farge på tennene dine, og blant de aller mest kjent er kaffe, te, brus og vin.

Men det er andre matvarer som kan bidra til misfarging også. Blant annet kan blåbær, tranebær, bjørnebær, kirsebær, druer, granatepler og annen farget frukt ha samme effekt.

I tillegg gjelder det for juice og matvarer som består av mye farget frukt, som fruktpaier. Husk også at det er viktig å unngå disse tingene etter en tannbleking.

2. Tobakk

Røyking og snusing er velkjente misfargingssyndere.

LES OGSÅ: Stump røyken før du er 40 år

3. Sykdom og sykdomsbehandling

En del sykdommer og noen behandlingsformer kan gi misfarging av tennene. Et eksempel på dette er kjemoterapi som brukes i behandling mot kreft.

4. Medisiner

Enkelte typer antihistaminer som brukes mot allergier, noen typer antibiotika samt medisiner mot høyt blodtrykk, kan forårsake misfarging av tennene.

5. Alder

Det er ikke uten grunn at tennene dine kan avsløre alderen din. Med årene vil tannemaljen på tenner slites ned, noe som ofte får dem til å se gulere ut.

FÅ TILBAKE DEN HVITE PERLERADEN DIN: Selv om det er mye som kan misfarge, finnes det også matvarer som kan bidra til hvitere tenner - blant annet jordbær og meieriprodukter. Foto: Thinkstock.com
FÅ TILBAKE DEN HVITE PERLERADEN DIN: Selv om det er mye som kan misfarge, finnes det også matvarer som kan bidra til hvitere tenner - blant annet jordbær og meieriprodukter. Foto: Thinkstock.com Vis mer

8. Arv

Hvor lett tennene dine vil misfarges, vil også påvirkes av arv. Enkelte personer er for eksempel genetisk disponerte for å få en tykkere tannemalje, som gir deg et hvitere smil fra naturens side.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Probiotika gir fine tenner

Slik kan du spise deg til et hvitere smil

Selv om det er enkelte matvarer som kan ødelegge det hvite smilet ditt, finnes det faktisk frukt, grønnsaker og andre matvarer som kan gi deg det hvite smilet du ønsker deg.

Prøv for eksempel jordbær. Jordbær inneholder et enzym kalt eplesyre, som kan bleke tennene.

Andre matvarer er epler, blomkål selleri og gulrøtter. De fungerer som en skrubb for tennene, og kan forebygge plakk ved at grønnsakene aktiverer spyttet i munnen og på den måten nøytraliserer syredannelser.

I tillegg bør du sørge for å få i deg nok meieriprodukter. Meieriprodukter som melk, yoghurt og harde oster, som cheddar, inneholder melkesyre, som kan beskytte tennene.

Ifølge forskere kan også proteinet i yoghurt binde seg til tennene og beskytte mot syreangrep som fører til hull.

Meieriprodukter inneholder også kalsium. Kalsiumet beskytter og styrker beinet som holder tennene på plass. Harde oster som cheddar skaper det også spytt, som kan fjerne matrester mellom tennene og forebygger eventuelle flekker.

LES OGSÅ: Dette sier munnen om helsa di

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer