Synsundersøkelse

Sjekk synet - for helsens skyld

Undersøkelsen kan avdekke mer alvorlige ting.

SYNSUNDERSØKELSE: Uavhengig om du har dårlig syn eller ikke, bør du ta en regelmessig synsundersøkelse. Faktisk kan den avdekke mer enn du kanskje var klar over.  Foto: (c) Zero Creatives/Corbis/All Over Press
SYNSUNDERSØKELSE: Uavhengig om du har dårlig syn eller ikke, bør du ta en regelmessig synsundersøkelse. Faktisk kan den avdekke mer enn du kanskje var klar over. Foto: (c) Zero Creatives/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du sjekket synet ditt i det siste?

Dersom du tidligere har fått beskjed om at du har et godt syn, står kanskje ikke en synsundersøkelse øverst på prioriteringslisten.

Men det viser seg at det absolutt bør være en del av de rutinemessige kontrollene og undersøkelsen du er på, som tannlegen, fastlegen og gynekologen.

Og det ikke bare fordi synet ditt kan ha blitt dårligere.

LES OGSÅ: Så mange kvinner får kreft i 30-årene

Kan fortelle mye om helsen din

- På samme måte som at du jevnlig går til legen, er også en synsundersøkelse en helsesjekk, sier Petter Hagfors, optiker og direktør for salg og etablering i Synsam.

- I tillegg til å avdekke feil ved synet, kan en synsundersøkelse avdekke en rekke andre sykdommer - som diabetes, forhøyet blodtrykk, grå stær, grønn stær og andre lidelser som først blir synlige ved endringer i øyet.

- Øyet er det eneste stedet du på en enkel måte kan «se» inn i kroppen, og sykdommer du normalt ikke vil oppdage ved å observere fra utsiden, kan bli oppdaget ved endringer inne i øyet, forklarer han.

Karin Lund, optometrist MSc og fagsjef i Brilleland, kan i tillegg fortelle at mange synsfeil er vanskelig å oppdage selv, og kun kan oppdages ved objektive tester.

- Vi anbefaler jevnlige synsundersøkelser hos optikeren - uavhengig om du har begynt med synshjelpemidler eller ikke.

Lund forteller at symptomene du skal være obs på - enten du mistenker at synet ditt er blitt dårligere eller ikke, er press rundt øynene, at du opplever hodepine, spenninger i nakken/hodet eller at du raskt blir sliten. 

PLAGES DU MED HODEPINE? Det kan være et resultat av at synet ditt ikke er optimalt. Et vanlig tegn er press foran i pannen og/eller stiv nakke. Foto: Alliance - Fotolia
PLAGES DU MED HODEPINE? Det kan være et resultat av at synet ditt ikke er optimalt. Et vanlig tegn er press foran i pannen og/eller stiv nakke. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

- Hvis du er langsynt og dette ikke blir korrigert, vil det i enkelte tilfeller føre til at øyemuskulaturen spenner seg for å kompensere for synsfeilen. Disse personene vil svært ofte føle press rundt øynene, og hodepine som følge av dette, sier hun.

LES OGSÅ: Hva slags hodepine er det?

Dårligere syn av briller og linser?

En synsundersøkelse vil også kunne avdekke om lesebriller ikke lenger er nok for deg.

Og dersom du til nå har trodd at det å gå fra lesebriller til mer permanente løsninger som briller eller linser, vil gjøre synet ditt dårligere, så stemmer ikke det.

- Nei, synet ditt blir ikke dårligere, men når du først har blitt vant til å se bra, så har du ikke samme aksept for å se dårlig, forklarer Lund.

Petter Hagfors legger til at synet ditt vil endre seg uavhengig om du bruker briller eller ikke. Det gjelder dersom du er langsynt, nærsynt eller om synet ditt er redusert med alderen - som er typisk i begynnelsen av 40-årene.

- Endringen skyldes at øyets fokuseringsmekanisme - øyelinsen, blir eldre og evnen til å se klart på nært hold blir dårligere. Øyelinsen blir gradvis mindre fleksibel desto eldre du blir - noe som også er årsaken til at styrken på lesebrillene må økes regelmessig, sier han.

- Dette kan for mange oppfattes som at de blir mer «avhengig» av brillene. Alternativet er imidlertid ikke å bruke briller, som resulterer i at du ganske enkelt ikke ser. 

ER BILLIGBRILLENE NOK? Hvis du bare bruker briller en gang i blant, kan du godt kjøpe ferdigbriller sier ekspertene. Men mange har skjeve hornhinner eller ulikt syn på øynene, som ikke ferdigbriller er tilpasset for.  Foto: REX/VOISIN/PHANIE/All Over Press
ER BILLIGBRILLENE NOK? Hvis du bare bruker briller en gang i blant, kan du godt kjøpe ferdigbriller sier ekspertene. Men mange har skjeve hornhinner eller ulikt syn på øynene, som ikke ferdigbriller er tilpasset for. Foto: REX/VOISIN/PHANIE/All Over Press Vis mer

Hvis du er blant dem som bare ser «litt dårlig», er du kanskje også en av dem som har plukket med deg et par rimelige briller fra dagligvarebutikken.

Men er det egentlig nok?

- Desto mer du bruker briller og desto høyere styrke du trenger, desto viktigere er det å ha en spesialtilpasset brille. Hvis du bruker briller bare av og til, eller bare til «røft» bruk, er ferdigbriller et godt alternativ, sier Hagfors.

Lund forklarer imidlertid at en ferdigbrille ikke vil korrigere for skjeve hornhinner - som gjelder 40 prosent av befolkningen, og at de har samme styrke på begge glassene - noe som varierer hos mange.

LES OGSÅ: Jo, det er sunt å gråte

Antall nærsynte øker

Synet vil imidlertid også kunne endre seg dersom du er nærsynt.

- De som er nærsynte vil også oppleve at synet blir verre over tid. Dette skyldes at øyet vokser i lengderetningen slik at fokuspunktet flytter seg lengre fra netthinnen, sier Hagfors, og legger til at antall nærsynte i Norge øker:

- Man tror det kan ha en sammenheng med økt bruk av mobil, nettbrett og PC, selv om det ikke er underbygget av forskning ennå, forteller han.

KAN MOBILEN PÅVIRKE SYNET? Antall nærsynte øker, og selv om studier ikke kan bekrefte sammenhengen ennå, mistenker ekspertene at det kan ha en sammenheng med økt bruk av mobil, PC og nettbrett. Foto: Fotolia
KAN MOBILEN PÅVIRKE SYNET? Antall nærsynte øker, og selv om studier ikke kan bekrefte sammenhengen ennå, mistenker ekspertene at det kan ha en sammenheng med økt bruk av mobil, PC og nettbrett. Foto: Fotolia Vis mer

Studier har imidlertid vist at lyset fra både mobil, PC og nettbrett kan bidra til å forstyrre nattesøvnen din og øke risikoen for depresjon - noe som er grunnen til at du bør legge vekk alle tekniske duppeditter i god tid før du finner sengen.

En annen undersøkelse har også vist at det sterke lyset også er grunnen til at du ofte får såre og slitne øyne etter en lang dag foran PC-skjermen på kontoret.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer