EKSTREM SEX-LYST: Den sjeldne lidelsen persistent sexual arousal disorder gjør at man er konstant opphisset. En orgasme kan midlertidig lette symptomene.  Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
EKSTREM SEX-LYST: Den sjeldne lidelsen persistent sexual arousal disorder gjør at man er konstant opphisset. En orgasme kan midlertidig lette symptomene. Foto: Piotr Marcinski - FotoliaVis mer

Orgasme

Sjeldent syndrom gjør kvinner konstant opphisset

For noen er det en våt drøm, for andre er det et sant mareritt.

KK.NO: Det er et kjent problem at mange av oss sliter med å oppnå orgasme og kvinnens g-punkt har blitt beskrevet som den hellige gral.

For andre er problemstillingen en helt annen. De kan få orgasme overalt hele tiden – selv når de ikke tenker opphissende tanker eller er i en seksuell setting.

Tilfellene er sjeldne, men lidelsen har et navn: persistent sexual arousal disorder (PSAD).

LES OGSÅ: 6 ting de færreste vet om orgasme

Spontane orgasmer

Dette en sjelden tilstand som resulterer i spontan og vedblivende fysisk og seksuell oppstemthet med eller uten medfølgende orgasme eller oppsvulmede kjønnsorganer og ikke kommer av romantiske følelser eller seksuell lyst​.

- Det er veldig uvanlig. Vi ikke hatt noen pasienter som lider av dette. Årsaken er ukjent, men de fleste går ut i fra at det er en medisinsk årsak som ligger bak, sier Gro Isachsen, som er sexolog. 

Tilstanden ble først dokumenter av legen Sandra Leiblum i 2001 og ble nylig klassifisert som et syndrom. Hovedsakelig er det kvinner som blir rammet av PSAD.

En orgasme kan gjøre at opphisselsen forsvinner, men de fleste opplever at den er raskt tilbake. Dersom dette ikke får utløp, kan det resultere i spontane orgasmer som fort blir en pinlig affære.

FOR MANGE ORGASMER: Kvinner som sliter med persistent sexual arousal disorder opplever at det er vanskelig å fokusere på noe annet enn opphisselsen. Dette gjør at de ofte forbinder orgasmer med frustrasjon og lidelse.  Foto: Monkey Business - Fotolia
FOR MANGE ORGASMER: Kvinner som sliter med persistent sexual arousal disorder opplever at det er vanskelig å fokusere på noe annet enn opphisselsen. Dette gjør at de ofte forbinder orgasmer med frustrasjon og lidelse. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Kan komme av nervesammensetning

Det er ennå ikke kjent hva som forårsaker PSAD.

Anders Lindskog, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og sexologi, tror årsaken kan ligge i nervene.

- Det finnes lite forskning på området, men en årsak kan være nervesammensetning i ryggen. For noen kan det også ha sammenheng med epilepsi. Grunnet at man har en epileptisk skade i hjernens seksuelle system, sier Lindskog som ikke selv har behandlet noen med denne lidelsen.

KAN ØDELEGGE SEXLIVET: Normale orgasmer kan i noen tilfeller være befriende, men hos andre kan PSAD ødelegge for et normalt sexliv.  Foto: apops - Fotolia
KAN ØDELEGGE SEXLIVET: Normale orgasmer kan i noen tilfeller være befriende, men hos andre kan PSAD ødelegge for et normalt sexliv. Foto: apops - Fotolia Vis mer

Orgasme av mobilvibrasjon

Ifølge en nederlandsk undersøkelse utført av legene Marcel Waldinger og Dave Schweitzer skal det være rundt 7000 dokumenterte tilfeller i verden. Legene studerte flere nederlandske kvinner som led av PSAD og fant ut at flere også hadde såkalt «urolige bein» - de hadde vanskelig for å sitte stille, samt overaktiv blære. 

At det finnes få dokumenterte tilfeller av PSAD kan også komme av at folk rett og slett synes det er flaut å fortelle om dette. 

Naturlig nok gjør konstant opphisselse at de fleste har problemer med å konsentrere seg i hverdagen. Dagligdagse ting som å kjøre bil eller ta toget kan resultere i en uønsket orgasme, det samme om man har glemt å skru av vibrasjonen på mobiltelefonen. 

LES OGSÅ: Squirting - orgasmen som er litt tabu

UKJENT ÅRSAK: PSAD rammer plutselig og man vet ennå ikke hva som forårsaker syndromet. Flere har opplevd å få symptomer etter et normalt samleie.
UKJENT ÅRSAK: PSAD rammer plutselig og man vet ennå ikke hva som forårsaker syndromet. Flere har opplevd å få symptomer etter et normalt samleie. Vis mer

Det som kanskje høres ut som en litt komisk diagnose, kan i virkeligheten være svært alvorlig. Folk med denne diagnosen kan utvikle depresjon og i ekstreme tilfeller trigge selvmord.

- Jeg fikk femti orgasmer rett etter hverandre på en gang. Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg er livredd for sex og seksuell kontakt. Det er traumatiserende og grusomt, fortalte 39 år gamle Gretchen Molannen fra Florida til avisen Tampa Bay Post i 2014.

Hun valgte å stå frem for å gi den sjeldne sykdommen et ansikt. For Molannen rammet PSAD plutselig. En dag følte hun seg unormalt opphisset – en følelse som ikke gikk over. Først trodde hun det var en hormonell forandring.

- Jeg ventet i 16 år på at det skulle gå over, men det skjedde aldri, fortalte Molannen som tok sitt eget liv samme år som artikkelen ble skrevet.

Trener for å motvirke opphisselse

En annen amerikansk kvinne, Liz Pardue-Schultz, beskriver at hun etter en hyrdestund med kjæresten, opplevde at opphisselsen ikke gikk over. Da hun leste Florida-kvinnens historie, kjente hun seg igjen i symptomene. Denne kvinnen ble tatt på alvor av legene og har funnet måter å leve med diagnosen.

- Jeg trener yoga og kondisjonstrening som letter presset i underlivet og pumper blodet ut i armer og ben. Jeg er ingen nymfoman eller sexavhengig. Jeg er en kvinne med en fysisk lidelse som fortjener respekt og vil bli behandlet med omsorg, skriver Pardue-Schultz i et innlegg hos nettsiden XoJane.com. 

Ifølge Roger Andersson, som også er sexolog, kan det også dreie seg om en form for tvangslidelse. 

- Det kan muligens være en psykiatrisk problemstilling, forteller han til KK.no. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: