Helse & Livsstil

Sjokolade er sunt for hjertet

To spiseskjeer sjokolade om dagen er like bra for hjertet som Aspirin.

Sjokolade er sunt for hjertet
Publisert
Sist oppdatert
At sjokolade kan være vanedannende, er det liten tvil om. Men at sjokolade-avhengighet kan føre til forskningsresultater, er nytt for de fleste av oss. Under en medisinsk studie ved Johns Hopkins University måtte 139 av deltakerne eksluderes, fordi de ikke klarte å ligge unna sjokoladen. Dette ga forskerne en gyllen mulighet til å undersøke hvordan sjokolade virker på kroppen, og hvorfor sjokolade kan være sunt. Det har lenge vært kjent at moderate doser mørk sjokolade kan være med på å senke blodtrykket.

Studier av de 139 «sjokoholikerne» viste at sjokolade kan ha samme effekt på hjertet som Aspirin - blodet fortynnes slik at det ikke oppstår blodpropper. Da forskerne sammenlignet blodet fra sjokoholikerne med blodet fra studiedeltakere som ikke spiste sjokolade, viste det seg at blodet fra de sjokoladeglade brukte lengre tid på å klumpe seg enn blodet fra de sjokolade-frie.

Betyr dette at du nå kan kaste deg over sjokoladehylla av, bokstavelig talt, hjertens lyst? Dessverre ikke. Men nok en gang viser det seg at moderate mengder mørk sjokolade er bra for kroppen din.

Professor Diane Becker ved Johns Hopkins anbefaler rundt to spiseskjeer mørk sjokolade hver dag.

- [...]kjemikaliet i kakaobønner har en biokjemisk effekt som ligner på effekten av Aspirin, det reduserer sjansen for at blodet klumper seg, noe som kan være dødelig dersom en propp former seg og blokkerer en blodåre, slik at man får hjerteinfarkt, sier Becker til BBC.

- Å regelmessig spise litt sjokolade eller drikke varm kakao er sannsynligvis bra for helsa, så sant folk ikke spiser for mye av det, og for mye av den typen sjokolade som inneholder mye smør og sukker, sier Becker.

  • Sliter du med søthunger? Her er kostholdsekspert Jeanette Roedes beste tips

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer