Blåskjell er deilig om sommeren - men sjekk blåskjellvarselet før du sanker skjell på egenhånd.
Vis mer
Mariannede Bourg
All Over Press
Publisert Sist oppdatert
Sjømat - 10 kjappe middagstips
Luksus:Hummer er luksusmat som gjør godt for kroppen. Noen velutstyrte butikker selger levende hummer.
Vis mer
Reker, pasta, creme fraiche og dill
Krabbe, avocado, stangselleri og sjalottløk
Kamskjell, sopp, paprika og frisk spinat
Reker, laks og sei på grillspyd. Chilisaus
Laks, sopp, paprika og persille i rømmesaus
Reker, avokado, majones og sitron
Grillede laksekaker, bok choi, soyasaus og løkringer
Laksekoteletter grillet i folie med dill, smør og limejuice
Reker, hvitløkssmør, persille, salat og bagett
Røkelaks, snøfrisk og dill i potetlompe
Tekst: Marianne Pettersen
Reker og hvitvin skaper så sterke assosiasjoner til sommer at selv en tung og grå regnværsdag føles solfylt og fager. Sommertid er ypperlig sjømat-tid, tilbered fisk og sjømat på grillen eller nyt det i en frisk sommersalat på terrassen. Selvfisket må det ikke være, men det hjelper.
Sikker sjømat Kjøper du norske blåskjell og andre typer skjell er disse kontrollert av Mattilsynet og skal være trygge.
Dersom du skal plukke skjell til eget bruk, kan du sjekke om det er trygt her:
Fisk og skalldyr egner seg godt som grillmat - både fete og magre varianter. Fete fisker er laks, breiflabb, makrell, røye, steinbit, ørret eller sild. Magre sjøvenner er torsk, sei, hvitting, hyse og uer. Her er noen gode grillråd:
Mariner gjerne sjømaten i en time før grilling.
Fisk som skal grilles på rist pensles med olje eller smeltet smør.
Fet og mellomfet fisk kan grilles rett på grillristen, grilles på grillspyd, i dobbel grillrist og pakkes i folie.
Mager fisk grilles i dobbel grillrist eller i folie.
Skalldyr kan tres på spidd eller legges i folie.
Fiskekaker og burgere legges på rist eller stekes i folie.
Fisken er ferdig når den løsner fra benet eller fisken «svetter».