Sommer

Sjøsprøyt på tallerkenen

Skap feriefølelse med sjømat.

Blåskjell er deilig om sommeren - men sjekk blåskjellvarselet før du sanker skjell på egenhånd.
Blåskjell er deilig om sommeren - men sjekk blåskjellvarselet før du sanker skjell på egenhånd. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert



Sjømat - 10 kjappe middagstips
Luksus:Hummer er luksusmat som gjør godt for kroppen. Noen velutstyrte butikker selger levende hummer.
Luksus:Hummer er luksusmat som gjør godt for kroppen. Noen velutstyrte butikker selger levende hummer. Vis mer

  • Reker, pasta, creme fraiche og dill
  • Krabbe, avocado, stangselleri og sjalottløk
  • Kamskjell, sopp, paprika og frisk spinat
  • Reker, laks og sei på grillspyd. Chilisaus
  • Laks, sopp, paprika og persille i rømmesaus
  • Reker, avokado, majones og sitron
  • Grillede laksekaker, bok choi, soyasaus og løkringer
  • Laksekoteletter grillet i folie med dill, smør og limejuice
  • Reker, hvitløkssmør, persille, salat og bagett
  • Røkelaks, snøfrisk og dill i potetlompe




  • Tekst: Marianne Pettersen

    Reker og hvitvin skaper så sterke assosiasjoner til sommer at selv en tung og grå regnværsdag føles solfylt og fager. Sommertid er ypperlig sjømat-tid, tilbered fisk og sjømat på grillen eller nyt det i en frisk sommersalat på terrassen. Selvfisket må det ikke være, men det hjelper.

    Sikker sjømat
    Kjøper du norske blåskjell og andre typer skjell er disse kontrollert av Mattilsynet og skal være trygge.

    Dersom du skal plukke skjell til eget bruk, kan du sjekke om det er trygt her:

  • Blåskjellvarsel på Matportalen.no
  • Fisk og skalldyr fra visse havner og fjorder

  • Fisk og skalldyr egner seg godt som grillmat - både fete og magre varianter. Fete fisker er laks, breiflabb, makrell, røye, steinbit, ørret eller sild. Magre sjøvenner er torsk, sei, hvitting, hyse og uer. Her er noen gode grillråd:

  • Mariner gjerne sjømaten i en time før grilling.
  • Fisk som skal grilles på rist pensles med olje eller smeltet smør.
  • Fet og mellomfet fisk kan grilles rett på grillristen, grilles på grillspyd, i dobbel grillrist og pakkes i folie.
  • Mager fisk grilles i dobbel grillrist eller i folie.
  • Skalldyr kan tres på spidd eller legges i folie.
  • Fiskekaker og burgere legges på rist eller stekes i folie.
  • Fisken er ferdig når den løsner fra benet eller fisken «svetter».

  • Gode oppskrifter med sjømat:
  • Sommersuppe med scampi for late dager
  • Nudelsalat med reker
  • Grillet wasabi-tunfisk
  • Sushi for nybegynnere
  • Østers for to
  • Kveite og korianderstekte poteter
  • Grillet tunfisk med rødbetesalat
  • Salat med akkarringer
  • Krabbesalat
  • Risotto med røkelaks og erter


  • Kilder: Godfisk.no, Allrecipes.com, Apertif.no, Matportalen.no

    Salat:Tunfisksalat med diverse bønner, løk, selleri, tomater og persille er godt til lunsj.
    Salat:Tunfisksalat med diverse bønner, løk, selleri, tomater og persille er godt til lunsj. Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer