Mat

Skal det være litt fersk fisk - fra forrige uke?

Vil du har fersk, ukegammel laks - eller hva med en fersk svinefilet fra forrige måned? Det kan du få med den nye, norskutviklede superkjøle-metoden.

Skal det være litt fersk fisk - fra forrige uke?
Publisert
Sist oppdatert
Forskere ved SINTEF har lagt hodene i bløt for å finne ut hvordan fersk mat kan holde seg fersk lenger, noe som for eksempel kan gjøre det langt enklere å få tak i fersk fisk - og langt enklere for norske fiskeprodusenter å eksportere varene sine.

Løsningen er såkalt superkjøling, som innebærer å kjøle ned maten til 1-2 minusgrader - i stedet for tradisjonell kjøleoppbevaring ved rundt 4 plussgrader. Med denne metoden kan fisk forbli fersk i 4-5 dager lenger enn vanlig, og svinefileter kan kalles ferske selv etter 2 dager.

- Teknologien er delvis frysing, men innholdet av is er så lite at produktene smaker som fersk vare en pressemelding.

Forskerne har klart å bevise at ferske matprodukter holder seg best ved 1-2 minusgrader.

Da får vi en såkalt skallfrysing, Superkjøling gjør også at produktene ikke så lett går i stykker i produksjon og pakkeprosesser, sier Hemmingsen.

Etter flere år med forskning har har forskerne ved SINTEF endelig fått solid finansiering for prosjektet sitt fra Norges forskningsråd og industrien. Superkjøling av mat er ett av fem prosjekter som i løpet av de neste fem årene skal forskes videre på. Prislappen er på 30 millioner kroner, og det er SINTEF, NTNU, Matforsk og den norske næringsmiddelindustrien som sammen skal drive prosjektet. Målet er å skape metoder som gjør det mer lønnsomt å prosessere mat, slik at Norge kan bli mer konkurransedyktige på det gloabel markedet.


Kos deg med fersk fisk:
 • Fingersushi
 • Californiarull
 • Sushirull


 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer