Immunforsvar

Skal du bort i fridagene?

Slik unngår du å bli syk når du har ferie.

FIN FERIE: Når du skal reise bort har du jo ikke lyst til å bli syk! Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia ltd
FIN FERIE: Når du skal reise bort har du jo ikke lyst til å bli syk! Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia ltd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mai er full av fridager, og snart er juni her og vi skal bort i bryllup, på hytteturer og kanskje også på strandferie. Og vips, så er det juli og august, og sommerferie!Og når du skal ha fri og gjøre masse morsomt, har du ikke lyst til å bli syk. Noen ganger er det ikke til å unngå, men det finnes noen grep du kan ta for å i hvert fall redusere risikoen for at du blir sengeliggende en del.

Før du reiser

Stress nedHar du mye å gjøre før du kan ta deg fri? Prøv å planlegge så du slipper å gå rundt med skuldrene oppunder ørene og hvilepuls på 100. Når vi er under stress, skjerper immunforsvaret seg, men det klarer bare å gjøre dette i en begrenset periode. Det er derfor du ofte blir syk når du først har fri - da slapper du av og puster ut, og vips, så har viruset immunforsvaret har jobbet på høygir for å holde i sjakk mens du var stressa, tatt grep og slått deg ut. Den beste måten å stresse ned på er faktisk å slappe mer av på sofaen, og huske på at med mindre du jobber som sykepleier eller lege, så er det ingen som dør om du ikke får gjort alt du skal gjøre like bra som du ønsker ...Ta tranOmega-3 er med på å styrke cellenes immunforsvar, så ikke dropp det viktigste kosttilskuddet du kan ta. Selvsagt kan du få det tilskuddet av omega 3 kroppen bør ha gjennom å spise fet fiske som laks, ørret eller makrell - en skive makrell i tomat dekker faktisk dagsbehovet. Om du ikke får til dette, er trankapsler eller flytende tran vel verdt å ta en dose av daglig.Prøv solhattSolhatt er en kjent urtemedisin og skal kunne forebygge forkjølelse, ifølge en stor studie fra 2012. Dette er fordi solhatt styrker immunforsvaret, men det skal sies at studien fikk resultater etter at forsøkspersonene hadde tatt solhattekstrakt tre ganger daglig i fire måneder... Likevel, det skader sikkert ikke å ta solhatt i dagene før du skal reise bort.

Under reisen

Kle deg riktigOm du ikke skal reise i egen bil er det ikke du som bestemmer innetemperaturen og styrken på lufteanlegget på toget/bussen/ferga/flyet. Noen av oss har også lettere for å fryse enn andre. Uansett, når du er på reise bør du pakke med deg et par tynne ullsokker i veska, og også ta med en tynn ulljakke eller et ullsjal. Da kan du kle på deg om du synes det blir kjølig. Drikk vannKlimaanlegg skaper gjerne tørr luft. Dette gjelder spesielt på fly. Og hvis lufta er veldig tørr, tørker slimhinnene dine også, og da er det lettere for virus å feste grepet. Snørr er faktisk et forsvarssystem for å forhindre at fremmedlegemer irriterer og angriper slimhinnene, om det så er snakk om virus, bakterier, pollen eller annet støv. Ha derfor en vannflaske tilgjengelig, så du kan drikke slurker av den jevnlig for å holde slimhinnene fuktige. LES OGSÅ: Fem grep som knerter forkjølelsen

På ferie

Vær nøye med håndvaskenÅ vaske hendene godt med såpe etter toalettbesøk og før du lager mat eller spiser noe er viktig. Ikke slurv med dette, og særlig ikke når du er bortreist. Da utsettes du for en annen bakterieflora enn du gjør i hverdagen, så selv om du ikke opplever å bli syk om du glemmer håndvasken hjemme, kan det fort skje når du er på ferie. Husk å bruke varmt vann, og vaske både håndbaken og mellom fingrene, også.Se opp for bakterier i matDet er ikke gøy å tilbringe ferien på do på grunn av matforgiftning. Litt avhengig av hvor du drar, skal du være obs på at maten du spiser er ok. Om du bor på et hotell der det serveres buffet, så sjekk at varmmaten faktisk er varm. Den skal holde minst 60 grader for at ikke bakterier skal eksplodere. Husk at kylling og svin skal være helt gjennomstekt. Er du i eksotiske land, så ligg unna salat, og vær også forsiktig med isbiter, da vannet kan inneholde bakterier kroppen din ikke er vant med. Pakk med Imodium som du kan ta om uhellet er ute, og diaréen varer mer enn én dag. Husk å drikke ofte, men ikke s mye av gangen. ilsett gjerne salt og sukker i væsken.LES OGSÅ: Er cola bra når du har magesjau?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer