Stem her!
Har du bestemt deg for å få et sunnere kosthold i 2010?
Sunnere kosthold og matvaner. Topper dette lista di over nyttårsforsetter for det nye året?
Det er gjerne ikke første gangen heller? Det er mange som sprekker etter bare de første månedene - når hverdagen og tidsklemma kommer over dem for fullt.
Test deg selv: Må du slanke deg?
Legger du lista for høyt eller har for store ambisjoner, kan det være ekstra lett å gi opp.
Da kan det være greit å vite at det også finnes små, enkle kostholdsendringer – som vil gi resultater.
Les også: Bli slankere på en uke
Ny kropp på kort tid
- Du vil relativt raskt kunne merke endringer i kroppssammensetningen og vekten din. I tillegg vil du få et mer stabilt blodsukker og muligens blodtrykk, sier Ina Garthe, KK´s trening- og kostholdsekspert.Hvor store endringene er, avhenger imidlertid av hvilket kosthold du starter fra, understreker Garthe.
Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
Ekspertens beste råd
KK.no ba Garthe om å liste opp noen realistiske kostholdsråd - som kan hjelpe både «profesjonelle nyttårsforsettere» og «amatører» med å komme i mål i år.Her får du ekspertens 10 beste:
1. Bytt ut fint med grovt: Gå fra fine eller halvgrove kornprodukter til grove. Dette inkluderer også pasta (bytt til fullkornspasta) og ris (bytt til naturris/brun ris).
2. Erstatt kjøttdeig med karbonadedeig: Du sparer mange kalorier på å velge renere proteinkilder. Som for eksempel å gå fra kjøttdeig til karbonadedeig, og fra pølse og farseprodukter til lettere pølser og fileter.
3. Dropp smør på brødskiva: Men hvis du absolutt MÅ ha smør på skivene, bør du bruke en lett-variant av smør med gunstig fettsyresammensetning (for eksempel Vita-produktene).
4. Velg olje istedenfor smør: Bruk olje når du lager mat istedenfor hardt smør. Husk også tran hver dag!
5. Gå for ovnsbaking eller koking – ikke steking: La steikepanna ligge, og forbered maten ved å koke den eller å steke den i ovnen.
6. Spis 3 porsjoner meieriprodukter: Og dét hver dag. Velg da en lett/mager variant.
7. Få i deg 5 om dagen: Det vil si to frukter og tre grønnsaker om dagen. Husk at ett glass jus teller som en. Slik får du i deg 5 om dagen
8. Spis hver tredje-fjerde time: Dette innebærer frokost, lunsj, middag og kvelds, med 1-2 små mellommåltider, slik at du ikke blir oversulten til hovedmåltidene.
9. Velg sunne mellommåltider: Som frukt, knekkebrød, lettyoghurt, kesam og bær, smoothie eller cottage cheese og syltetøy. Flere forslag får du her.
10. Ikke «pin» deg selv: Er det noe du liker veldig godt, som ikke er så veldig sunt? Det er helt i orden. Men husk å inkludere dette i kostholdet ditt i passende mengder.
Les også: Fy-maten du trygt kan spise
- Vær obs på «light»
Ina Garthe råder deg også til å være obs på lettprodukter.- Det er viktig å ikke la seg lure av light-varer. For eksempel vil letttmajones fremdeles inneholde en del kalorier, så det er ikke bare å kjøre på, poengterer hun.
- I tillegg er det viktig å se på innholdsfortegnelsen. Selv om det står at et produkt inneholder 0 prosent fett, kan det inneholde like mange kalorier, men da gjerne i form av for eksempel karbohydrater.
