Ris

Skal du spise ris i dag?

Vær obs på at du får i deg det uorganiske stoffet arsen, som kan øke risikoen for kreft.

RIS INNEHOLDER UORGANISK ARSEN: Dette grunnstoffet kan øke risikoen for å få kreft. Foto: Todd Arena
RIS INNEHOLDER UORGANISK ARSEN: Dette grunnstoffet kan øke risikoen for å få kreft. Foto: Todd Arena Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Grunnstoffet arsen finnes i berggrunnen og i varierende grad i alle levende organismer.

Det finnes to hovedformer for arsen, organisk og uorganisk arsen. Det er først og fremst de uorganiske formene som er helseskadelige.

Det er kjent at uorganisk arsen finnes i ris, og gjerne i stor grad hvis grunnvann er brukt til vanning.

LES OGSÅ: Hvor sunt er det egentlig å spise ris?

Uorganisk arsen kan føre til kreft i lunger og urinblære i tillegg til hud, og en rekke andre alvorlige tilstander.

Arsen er ikke det samme som giftstoffet arsenikk.

Kan skade kromosomene

Nå har forskere ved universitetet i Manchester også påvist at hyppig inntak av ris som inneholder uorganisk arsen øker risikoen for skader på kromosomene hos mennesker, hvilket igjen øker risikoen for å få kreft.

Faren for kromosomendringer oppsto ved inntak av ris som inneholdt mer enn 0.2 mg arsen per kg.

Forskerne ønsker at funnene deres fører til at det innføres standarder for arseninnhold i mat.

LES OGSÅ: Får du i deg for mye akrylamid?

Advarer mot risdrikk til barn

EUs mattrygghetsorgan, EFSA, gjorde i 2009 en risikovurdering der de konkluderte med at det beregnede inntaket av uorganisk arsen blant folk i verste fall er så høyt at det ikke kan utelukkes at det vil kunne utgjøre en helserisiko.

Det norske Mattilsynet gikk i februar i år ut med en advarsel mot å gi risdrikk til barn under seks år.

LES OGSÅ: Skyll risen før du koker den

Skal vurdere arseninntaket i Norge

Det er naturlig å tenke at helserisikoen grunnet inntak av uorganisk arsen er høyere i deler av verden der det konsumeres mer ris enn i Norge.

Likevel har Mattilsynet bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om en risikovurdering av inntak av uorganisk arsen hos den norske befolkningen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer