KJEMPET MOT ME: Kjersti Annesdatter Skomsvold gikk fra ME-syk til suksessforfatter. Foto: Astrid Waller
KJEMPET MOT ME: Kjersti Annesdatter Skomsvold gikk fra ME-syk til suksessforfatter. Foto: Astrid Waller Vis mer

Kk Reportasje

– Skal jeg ligge her til jeg dør?

Kjersti (33) var nær ved å gi opp som følge av ME-sykdommen. Slik tok hun opp kampen og ble suksessforfatter!

Publisert
Forfatter Kjersti A. Skomsvolds (33) debutbok er oversatt til 21 språk og i vår ble hun nominert til prestisjetunge IMPAC Dublin Literary Award.

Men en slik suksess lå ikke i kortene.

I KK: Kjersti forteller sin historie i ukens KK (nummer 25), som er i salg fredag 21. juni.
I KK: Kjersti forteller sin historie i ukens KK (nummer 25), som er i salg fredag 21. juni. Vis mer

Redd for å bli en skrekkhistorie


For få år siden var nemlig Kjersti så ME-syk (ME er et utmattelsessyndrom) at hun måtte avbryte ingeniørstudiene og flytte hjem til foreldrenes sokkelleilighet. Alt hun orket var å ligge i mørket.

– Da jeg lå der i sengen var jeg så langt nede. Jeg sa til pappa: «Jeg er så redd for å bli en sånn ME-skrekkhistorie». Da sa pappa: «Ja, men Kjersti, du er en sånn skrekkhistorie!» Da tenkte jeg at ja, nå er bunnen nådd, nå kan det ikke bli verre. Og det hjalp! forteller Kjersti, i et intervju med KK.

Kjersti var 17 da hun fikk kyssesyken, og i årene som fulgte følte hun seg trøtt og dårlig, som om kroppen mobiliserte foran en influensa.

Framtidstro, ungdommelig overmot og utferdstrang, Kjersti gled lenger og lenger vekk fra det. Som en sommerfugl som lukket vingene og trakk seg tilbake inn i kokongen.

LES OGSÅ: Hadde 20 prosent sjanse for å overleve

SUKSESSFORFATTER: Kjersti Annesdatter Skomsvold har hatt stor suksess med sine bøker.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
SUKSESSFORFATTER: Kjersti Annesdatter Skomsvold har hatt stor suksess med sine bøker. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Begynte å skrive

Men hjemme i foreldrenes sokkelleilighet vokste noe fram. Noe nytt som aldri hadde vært der før, og som begynte å leve i tomrommet mellom sengen og veggene. Kjersti begynte å skrive!

– Jeg tenkte: «Hvem er jeg nå, når man tar bort alt jeg driver med? Skal jeg ligge her til jeg dør?» Jeg husker jeg så en ung jente på tv som skulle dø, og som var skuffet over livet sitt. Jeg fikk en enorm frykt for at dette var hele livet mitt, sier hun:

- Så bestemte jeg meg for at jeg måtte gjøre fem ting hver dag: Noe fysisk, som å gå opp trappen, og ordne noe praktisk. Skrive noe. Lese noe. Snakke med andre enn meg selv. Jeg tenkte at om jeg gjør det, så må jeg til slutt få det bedre. Og det viktigste jeg gjorde, var helt klart å begynne å skrive.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: «Din tre år gamle sønn er funnet livløs»

Kjersti Annesdatter Skomsvolds debutbok er oversatt til 21 språk.
Kjersti Annesdatter Skomsvolds debutbok er oversatt til 21 språk. Vis mer

Internasjonal susess

Kjersti hadde aldri hatt en skuff full av upubliserte dikt, men nå kom historien til henne, på gule post-it-lapper. Noen ganger bare en setning om dagen. På gode dager kanskje et avsnitt.

Alt handlet om Mathea. En gammel dame som snart skal dø, og som må spørre seg selv: «Er jeg skuffet over livet mitt?».

År etterpå er post-it-lappene blitt til den internasjonale boksuksessen «Jo fortere jeg går, desto mindre er jeg».

LES OGSÅ: - Jeg utviklet nesten tvangstanker

En form for flukt

– Noen spurte meg om skrivingen var terapi, men det var mer en flukt. Jeg orket ikke tenke på mitt eget liv, forklarer Kjersti:

- Istedenfor tenkte jeg på hvordan Mathea hadde det. Hun ble som en metafor for sykdommen.

Siden debuten har hun skrevet oppfølgeren «Monstermenneske» og er snart aktuell med diktsamlingen «Litt trist matematikk».

Vil du si at du skrev deg frisk?

– Jeg synes det er vanskelig å si akkurat hva som gjorde meg frisk, og jeg har ingen mirakelkur. Men jeg tror skrivingen hjalp, fordi den tvang meg til å tenke på noe annet enn å være syk, sier Kjersti til KK.

LES OGSÅ: Randi (35) mistet sitt ufødte barn

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer