Helse & Livsstil

Skandalen Valla mot Yssen

Konflikten mellom LO-sjef Gerd Liv Valla og hennes tidligere medarbeider Ingunn Yssen er skandaløs for LO.

BITTER STRID: LO-sekretær Ingunn Yssen sa opp jobben fordi hun følte seg mobbet av LO-leder Gerd-Liv Valla.
BITTER STRID: LO-sekretær Ingunn Yssen sa opp jobben fordi hun følte seg mobbet av LO-leder Gerd-Liv Valla. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Valla viser her sin vrangside som sjef. Norges mektigste feminist er klart svekket.

Ingunn Yssen gikk torsdag ut i VG og fortalte at hun føler seg mobbet og ydmyket av Valla i forbindelse med at hun ble gravid. Yssen hevder dette er årsaken til at hun nå har forlatt stillingen som LO-sekretær.

 • Les også: - Ydmyket av Valla

 • LO er landets største arbeidstagerorganisasjon, med et helt spesielt oppdrag i samfunnet. LO skal både passe på arbeidstagerne og gi kvinner et særlig vern. Uansett hva som ligger bak konflikten som førte til Ingunn Yssens oppsigelse, burde Valla spilt en mer diplomatisk rolle utad. LO skal jo være den mest kompetente organisasjonen i landet når det gjelder å håndtere nettopp arbeidsmiljø og relasjoner på jobb.

  Det tar seg dårlig ut at LO-sjefen spøker med at hun ikke er noen pusekatt som sjef i en situasjon der en av hennes tidligere nære medarbeidere anklager Valla for mobbing og trakassering.

  Ingen observatører vet nøyaktig hva som har skjedd på bakrommet, men at det likevel stilles visse krav til ledere generelt og til en LO-sjef spesielt. Valla viser imidlertid ingen ydmykhet. Det burde hun gjøre fordi hun beskyldes for brudd på norsk lov, både likestillingsloven og arbeidsmiljøloven.

  Saken kan bli eksplosiv for LO-sjefen, dersom det rulles opp at forholdet til Ingunn Yssen ikke er et engangstilfelle. Som Dagbladet.no også skriver er påstandene fra Yssen ikke helt ulike dem som kom fra medarbeidere rundt Valla da hun var statsråd i Justisdepartementet. Den gang sto imidlertid ikke kildene fram i offentligheten.

  Personalkonflikter er alltid kompliserte. Det kan være sider ved arbeidet til den tidligere lederen av internasjonal avdeling i LO vi ikke kjenner til. Derfor er det er det også vanskelig for Gerd Liv Valla å kommentere den. Men hun valgte på sin pressekonferanse torsdag å gå til hardt angrep på Yssen, uten noen form for forsonende holdning. Dette er uklokt, uansett.

  Striden Yssen versus Valla er også ytterst pikant, fordi det er to av de mest sentrale feministene i Norge som slåss. Ingunn Yssen har selv meget lang erfaring som en hardbarket politiker og ikke minst som tidligere likestilingsdirektør.

  KK kåret Gerd Liv Valla til Norges mektigste kvinne i 2006, hun er både sterk og modig. Bare noen få dager inn i det nye året stormer det altså rundt Norges mektigste feminist. Det er et åpent spørsmål om hun rir stormen av, eller om den vil prege organisasjonen i tiden som kommer. Men LO er på ingen måte ferdig med saken. For både Valla og lederne rundt henne må nå vise hva slags lederskap de står for.

  Bente E. Engesland
  Sjefredaktør KK

  KKs sjefredaktør Bente E. Engesland karakteriserer konflikten som en skandala.
  KKs sjefredaktør Bente E. Engesland karakteriserer konflikten som en skandala. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer