<strong>TALG- OG FETTSAMLER:</strong> Putetrekket ditt kan bidra til tette porer hvis du ikke skifter det ofte nok. Foto: Colourbox
TALG- OG FETTSAMLER: Putetrekket ditt kan bidra til tette porer hvis du ikke skifter det ofte nok. Foto: Colourbox Vis mer

Hudpleie

Skifter du putetrekk ofte nok?

Fett fra hudkremer, talg og rester av hårprodukter smitter over på putetrekket.

Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke bare etter du har sovet med hårkuren i at du bør skifte putetrekk. Også bruk av ymse hårprodukter, ansiktskremer og selvbruning gjør at du bør øke frekvensen på putetrekkskiftene.

Kan tette porene

– For det første vil jeg anbefale alle jenter der ute til å rense huden grundig før de legger seg. Sminke, svette og talg gror seg raskt inn i putetrekket og lager flekker, sier Ingvild Sæterhaug, hudpleier hos Afroditeklinikken i Oslo.

– I tillegg er dette noe som legger seg oppå stoffet og vil selvfølgelig kunne smitte av neste gang man går og legger seg.

Hun påpeker at unge jenter og gutter, spesielt de som er i puberteten, ofte har høyere talgproduksjon enn de som er eldre, og derfor bør skifte putetrekk så ofte som ukentlig. Både ansiktet, hodebunnen og øvre del av ryggen produserer talg og kan bidra til skittent putetrekk.

– Voksne med tørrere hud kan godt skifte etter en til to uker, sier Ingvild Sæterhaug.

Hun er overbevist om at fett fra kremer og talg i putevar vil kunne smitte over og legge seg på huden og deretter tette porene.

– Men jeg tror ikke at det skjer med det første, sier hun.

Kjenner ingen forskning om dette

– Jeg kan ikke svare helt sikkert på dette spørsmålet, da jeg aldri har vært med på å ta prøver av putetrekk etter bruk. Men siden det dannes mye sengemidd og lukt i senga, vil jeg av hygieniske årsaker, uansett hudtype, anbefale å skifte på senga en gang i uken, og å vaske sengetøyet på 60 grader.

Heller ikke hudlege Ole Martin Rørdam er kjent med noe forskning på området.

– Men hvis du skifter sengetøy/putetrekk en gang hver uke, tror jeg det er nok, sier han.

Han har heller ikke lest noe om at man får flere kviser av ikke å skifte sengetøy ofte nok.

– Kviser skyldes ikke dårlig hygiene, men hormonpåvirket talgproduksjon der utførselsgangen er tilstoppet, sier han.

Ikke alle skifter ofte nok

Både hudlegen og hudpleieren er altså skjønt enige om at ukentlig vask av putetrekk er å anbefale.

Mange skifter faktisk ikke sengetøy mer enn tre ganger i året. Selv om du er flinkere enn gjennomsnittet til å skifte og vaske sengetøy, så holder ikke det. Visste du at selve dyna også burde vaskes én gang i måneden?

Og det er ikke bare dyna som bør vaskes. Når vasket du egentlig puta di sist? Den inneholder faktisk opptil 16 typer sopp!

LES OGSÅ: Hvilken farge har du på soverommet ditt?

Og ikke bare lønner det seg for helsa, huden og håret å skifte sengetøy. Det er jammen deilig for humøret også.

– Det er deilig å legge seg i nyvasket sengetøy! avslutter Ingvild Sæterhaug.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer