Skilsmisse

Skilsmisse er smittsomt

Andres havarerte ekteskap utgjør en smittefare også for deg.

Kate Winslet (t.v.) og Sandra Bullock har relativt nylig avsluttet ekteskapene sine. Foto: All Over Press
Kate Winslet (t.v.) og Sandra Bullock har relativt nylig avsluttet ekteskapene sine. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kanskje er du ikke nær venn av Sandra Bullock og Kate Winslet på bildet over, men hvis du gransker vennekretsen deres skal du ikke se bort fra at også flere her har gjort som filmstjernene - altså brutt med partnerne sine.

En ny forskningsstudie gjort ved universitetet i California og Harvard universitet viser nemlig at skilsmisser i vennekretsen er smittsomt.

 • Dumpet? Slik overlever du

 • 75 prosent større risiko

  Dersom en av dine nære venner eller venninner skiller seg øker risikoen for at du gjør nettopp det samme med hele 75 prosent.

  Selv samlivsbruddene til venners venner påvirker deg. Om noen av dem skiller seg øker skilsmisserisikoen for deg med intet mindre enn 33 prosent.

 • Dette har du krav på ved skilsmisse

 • Også kollegers og søskens ekteskapsbrudd gjør sannsynligheten for en skilsmisse for din del større.

  Og hvorfor er det slik? Forskerne tror det kan handle om at sannsynligheten for å ville skilles øker når skilsmisse blir «normalisert» i den nære omgangskretsen.

  Det er for øvrig et grundig arbeid forskerne har lagt bak seg. Studien har pågått siden 1948.

  Slik får du forholdet til å vare

  - Når du leser om skilsmissestatistikk og ser venner gå fra hverandre er det lett å glemme at mange forhold faktisk fungerer godt og varer lenge, har psykolog Peder Kjøs uttalt i en tidligere artikkel her på KK.no.

 • Fem feil gifte kvinner gjør.

 • - Det er mange ting som kan ødelegge et godt kjærlighetsforhold. Økonomiske problemer, utroskap, dårlig kommunikasjon og hverdagsslit gjør det vanskelig å holde sammen. Når par likevel klarer det tror jeg dette ofte skyldes at de vet at kjærligheten krever en del arbeid, og at det er normalt å ha gode og dårlige perioder i forholdet.

  - Fantasier om kjærligheten som en kraft som «river deg med» og «utholder alt» fører til skuffelser for mange. Alle ønsker seg vel en garanti for at det skal gå bra, men i parforhold får du ingen slike garantier. Det er alltid risiko og krav med i bildet, sier Kjøs.

  Men håp er det.

  - Slik jeg ser det ligger håpet for kjærligheten i din egen vilje og evne til å tåle svingninger, kommunisere mye og godt, og ikke minst være innstilt på å yte en del selv. I kjærligheten får du lite gratis, men desto mer igjen, avslutter psykologen.


  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer