KAN GI PLAGER I HVERDAGEN: Tanngnissing eller bruxisme kan medføre skader på tennene, muskelspenninger i kjeven, skader på leddene og hodepine, skriver Ståle Pallesen i Lommelegen.no. Foto: Colourbox.com
KAN GI PLAGER I HVERDAGEN: Tanngnissing eller bruxisme kan medføre skader på tennene, muskelspenninger i kjeven, skader på leddene og hodepine, skriver Ståle Pallesen i Lommelegen.no. Foto: Colourbox.comVis mer

Skjære Tenner

Skjærer du tenner om natten?

Slik kan du bli kvitt uvanen.

Gnissing av tennene om natten kan være en slitsom uvane.

Det kan påvirke din egen søvnkvalitet, og søvnen til den som eventuelt ligger ved siden av deg hver natt.

Men tanngnissing påvirker ikke bare søvnkvaliteten din, det kan også gi deg plager ellers i hverdagen.

LES OGSÅ: Få hvitere tenner på naturlig vis

Kan skyldes røyking og stress

Å skjære tenner i søvne kalles ofte bruxisme.

Årsaken til at du skjærer tenner kan være flere. I følge Lommelegen.no (Ekstern lenke) har studier indikert at blant annet stress kan utløse tanngnissing.

Røyking kan også være en faktor som bidrar til tanngnissing.

- Dobbelt så mange røykere som ikke-røykere har problemet med gnissing av tenner om natten, skriver søvnspesialist Ståle Pallesen på Lommelegen.no.

Å skjære tenner om natten kan også være arvelig hvis personer i familien lider av søvnapné. Søvnapne er når man opplever hyppige pustestopp eller reduksjon av luftstrøm gjennom respirasjonsorganer.

LES OGSÅ: Bruk tannbørsten forsiktig

Pass på hvilken stilling du sover i

Akkurat som det kan hjelpe og legge seg på siden hvis man snorker, kan søvnstillingen din påvirke om du gnisser tennene og hvor mye.

Sliter du med å skjære tenner bør du spesielt ikke sove på magen.

Mani Bhardwaj, tannlege ved The Smile Studios i London har tidligere uttalt til Daily Mail at folk som sover på magen vil oppleve at underkjeven blir trykket lenger forover enn normalt. Det betyr at hvis folk skjærer tenner, så blir det lagt ekstra trykk på tennene i underkjeven, noe som kan forverre tilstanden.

LES OGSÅ: Slik sover du bedre

Dette kan bedre problemet

Ståle Pallesen i Lommelegen skriver at bruxisme kan medføre skader på tennene, muskelspenninger i kjeven, skader på leddene og hodepine. Til tross er det bare i 10 prosent av tilfellene hvor behandling er nødvendig.

Behandling hos tannlege innebærer at det blir laget skinner som kan beskytte tennene om natten slik at de ikke blir skadet.

Andre alternativer for unngå gnissing er avspenning- og avslappingsteknikker eller medikamenter som diazepam (Valium, Stesolid), amitriptylin (Sarotex), levadopa (Madopar, Sinemet) og propranolol (Inderal, Pranolol).

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: