Lavt Stoffskifte

- Skjoldkjertelen kan hindre at du går ned i vekt

Spiser du sunt og trener, uten resultater? Sjekk dette!

KAN VÆRE GRUNNEN: Skjoldkjertelen kan ha skyld i at du ikke går ned i vekt, til tross for trening og sunt kosthold. Foto: © Heide Benser/Corbis
KAN VÆRE GRUNNEN: Skjoldkjertelen kan ha skyld i at du ikke går ned i vekt, til tross for trening og sunt kosthold. Foto: © Heide Benser/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Er du av typen som har prøvd alle dietter i et forsøk på å gå ned i vekt? Trener du jevnlig og spiser sunt, men ser ingen resultater? Grrr, det er jo ufattelig irriterende!

Likevel er det ikke sikkert at du gjør noe «galt».

Det kan nemlig være en helt annen årsak til at du ikke oppnår resultatene du ønsker. 

Skjoldkjertelen, tidligere kalt skjoldbruskkjertelen, som befinner seg i nedre del av halsens fremside, styrer nemlig forbrenningen din ved å skille ut hormonet tyroksin.

- Dersom forbrenning/stoffskiftet er for lavt, vil en ha problemer med å gå ned i vekt. Dette både fordi forbrenningen er lavere, og fordi en har vanskeligere for å kunne nyttegjøre seg fysisk aktivitet da energien er lav, forklarer lege Tom Holthe ved Aleris i Trondheim.

LES OGSÅ: Derfor går du ikke ned i vekt

Kvinner mer utsatt

Kvinner har denne tilstanden seks ganger hyppigere enn menn, og risiko for lavt stoffskifte øker med alderen. En regner med at rundt fem prosent av kvinner har denne tilstanden, ifølge Holthe.

- Årsaker til at stoffskiftet blir for lavt er mange. Både autoimmune sykdommer, inntak av visse medisiner og jodmangel kan utløse sykdommen, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.