Lavt Stoffskifte

- Skjoldkjertelen kan hindre at du går ned i vekt

Spiser du sunt og trener, uten resultater? Sjekk dette!

KAN VÆRE GRUNNEN: Skjoldkjertelen kan ha skyld i at du ikke går ned i vekt, til tross for trening og sunt kosthold. Foto: © Heide Benser/Corbis
KAN VÆRE GRUNNEN: Skjoldkjertelen kan ha skyld i at du ikke går ned i vekt, til tross for trening og sunt kosthold. Foto: © Heide Benser/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Er du av typen som har prøvd alle dietter i et forsøk på å gå ned i vekt? Trener du jevnlig og spiser sunt, men ser ingen resultater? Grrr, det er jo ufattelig irriterende!

Likevel er det ikke sikkert at du gjør noe «galt».

Det kan nemlig være en helt annen årsak til at du ikke oppnår resultatene du ønsker. 

VEKTEN: Et lavt stoffskifte hindrer vektnedgang og kan gjøre deg slapp og trøtt. Foto: © Christian Ender/dpa/Corbis
VEKTEN: Et lavt stoffskifte hindrer vektnedgang og kan gjøre deg slapp og trøtt. Foto: © Christian Ender/dpa/Corbis Vis mer

Skjoldkjertelen, tidligere kalt skjoldbruskkjertelen, som befinner seg i nedre del av halsens fremside, styrer nemlig forbrenningen din ved å skille ut hormonet tyroksin.

- Dersom forbrenning/stoffskiftet er for lavt, vil en ha problemer med å gå ned i vekt. Dette både fordi forbrenningen er lavere, og fordi en har vanskeligere for å kunne nyttegjøre seg fysisk aktivitet da energien er lav, forklarer lege Tom Holthe ved Aleris i Trondheim.

LES OGSÅ: Derfor går du ikke ned i vekt

Kvinner mer utsatt

Kvinner har denne tilstanden seks ganger hyppigere enn menn, og risiko for lavt stoffskifte øker med alderen. En regner med at rundt fem prosent av kvinner har denne tilstanden, ifølge Holthe.

- Årsaker til at stoffskiftet blir for lavt er mange. Både autoimmune sykdommer, inntak av visse medisiner og jodmangel kan utløse sykdommen, sier han.

LES OGSÅ: Er du trøtt og husker dårlig?

Dette er symptomene på at skjoldkjertelen kan være litt «slapp».

1. Tretthet / Slapphet

2. Økt søvnbehov

3. Forstoppelse

4. Vektøkning

5. Kuldeintoleranse. Føler du deg ofte kald og hutrete når alle andre ser ut til å ha det fint? Da kan du være ekstra sensitiv ovenfor kulde.

SLAPPHET: Er du mye trøtt og lite opplagt kan det være et tegn på lavt stoffskifte. Foto: © Hemant Mehta /India Picture/Corbis
SLAPPHET: Er du mye trøtt og lite opplagt kan det være et tegn på lavt stoffskifte. Foto: © Hemant Mehta /India Picture/Corbis Vis mer

6. Depresjon

I tillegg kan noen merke muskel- og leddsmerter, eller hevelse rundt øynene eller andre steder på kroppen. Tørt og flisete hår og negler kan også være et symptom.

Symptomene kan utvikle seg over lang tid og kan være vanskelige å legge merke til.

- Høyt stoffskifte er heller ikke bra

Ernæringsfysiolog Pia Kristina Larsen, ved Oslo Medisinske forteller at hun ofte hører om problemet.

- Det kan absolutt være vanskeligere å gå ned i vekt dersom man har lavt stoffskifte. Har man dette, må man passe på å få i seg mer jern, D-vitamin og B12-vitamin. I tillegg burde man ta tilskudd av selen og ta jevnlige blodprøver sier hun.

Pia legger til at en overivrig skjoldkjertel heller ikke er bra.

LES OGSÅ: Føler du deg utmattet og smådeppa?

SØVN: Folk med lavt stoffskifte føler ofte at de aldri får nok søvn. Foto: © Sri Rusden/Design Pics/Corbis
SØVN: Folk med lavt stoffskifte føler ofte at de aldri får nok søvn. Foto: © Sri Rusden/Design Pics/Corbis Vis mer

- Har du høyt stoffskifte kan det være vanskelig å holde vekten oppe, noe som også er et problem for mange. Det kan absolutt lønne seg å finne ut av dette, sier hun.

– Høyt stoffskifte er mindre vanlig enn lavt stoffskifte. Likevel er høyt stoffskifte ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort, har lege ved Balderklinikken, Lars Omdal tidligere fortalt til KK.no.

Og nettopp her ligger altså hovedforskjellen mellom de to stoffskiftesykdommene.

Mistenker du at du har lavt stoffskifte, bør du kontakte lege og forklare hvordan du føler deg.

- Dersom du oppsøker din fastlege med symptomer på tretthet og lite energi, vil legen kontrollere stoffskiftet sammen med alle de andre faktorer som kan ligge til grunn for dine symptomer, avslutter Holthe.

LES OGSÅ: Kan du ha en hormonsykdom?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer