Hud

Skjønnhetsguiden

Detox, Q10 og salisylsyre er gresk for de fleste. Her gir vi deg en enkel forklaring på det du bør vite for å se bra ut

Skjønnhetsguiden
Publisert
Sist oppdatert


AHA, forkortelse for Alpha Hydroxy Acid, som er en slipende fruktsyre. Den brukes i hudpleie i ulike konsentrasjoner. Fruktsyren fjerner det øverste hudlaget av døde celler.

Aldehyder, syntetisk framstilte duftingredienser. Verdens mest berømte syntetduft er Chanel No.5.

Antioksidant, et stoff som hjelper kroppen og huden til å bryte ned ødeleggende påvirkninger, enten de kommer innenfra eller utenfra.

Aromaterapi, produkter og behandlinger som også skal ha en effekt på sinnet, enten det er beroligende, oppkvikkende, erotisk stimulerende eller liknende.

Biodynamisk, (økologisk), produkter som kun nneholder ingredienser som er dyrket fram
i «selvhusholdningsmiljø». Det vil si at alt gjenvinnes, og produktene er frie for tilsettingsstoffer. I biodynamisk dyrking brukes verken gift eller kunstgjødsel.

Booster, fellesbetegnelse på produkter som påskynder prosesser i huden. Det kan også være produkter som skal gjøre at du får maksimalt ut av det produktet du bruker sammen med boosteren.

Ceramider, fungerer som beskyttende fettbarrierer i rommet mellom cellene. Ceramidene har viktige forebyggende, reparerende og fuktighetsgivende funksjoner. Ceramidene leverer viktige fettsyrer til cellene i huden.

Cosmeceuticals, produkter som nærmer seg medisin, og har en sterkere og mer behandlende effekt på huden enn det vanlig kosmetikk har.

Detox, utrensning eller avgiftning. Produkter som har ordet detox i navnet skal hjelpe huden til å kvitte seg med gift og smuss.

Duftallergi, en form for kontaktallergi som gjør at man blir overømfintlig for enkelte duftingredienser. Dette er den vanligste formen for kosmetikkallergi.

Duftkonsentrasjon, fra minst til mest duftkonsentrasjon er rekkefølgen: deocologne,
cologne, eau de toilette, eau de parfum, parfyme.

Enzym, fellesbetegnelse for stoffer som fungerer som katalysatorer. Det vil si de kan påvirke eller påskynde ulike prosesser.

Exfoliater, fellesbetegnelse på skrubbekremer som skal fjerne døde hudceller. Peeling er et annet navn. Skrubbeffekten kan være basert på naturlige eller syntetiske ingredienser.

Foundation, fargede underlags- og makeupkremer. Ordet dukket opp den gangen man la pudder over underlagskremen.

Green Tea, er en sterk antioksidant og rik på vitaminer og mineraler. Har også et innebygd forsvar mot sollys, EGCg, som blant annet brukes i kosmetikkindustrien.

Hyper, hypo, hyper betyr overdrevet, og hypo er det motsatt, altså mangel på noe. Hermetisk, når innpakningen er så tett at luft ikke slippes inn. Dette forlenger produktets holdbarhet og hindrer bakterieangrep.

Highlighter, et produkt som framhever og «lyssetter» det området den påføres.

Ikke komodogen, brukes om konsistenser som gjør at porene kan puste fritt. Som regel dreier det seg om oljefrie produkter for fet hud.

Ingredienser, på innholdsfortegnelsen på et produkt står ingrediensene oppført etter kvantitet. Den første ingrediensen som står er den det er mest av.

Kollagen, det er kollagen- og elastinfibrene i huden som gjør at den er spenstig, fast og har elastisitet. Med alderen minsker kollagenet, og huden blir slappere. Mange produkter inneholder derfor konstruert kollagen.

Liposomer, er en fettkule som er så liten at den kan trenge ned i huden ved å passere mellom cellene. Inne i fettkulene finnes vitaminer og mineraler som skal styrke hudcellene og bindevevet rundt.

Melanin, hudens eget fargestoff, som for eksempel gjør at vi blir brune når vi soler oss. Melaninet er hudens eget forsvar mot sola, og brunfargen er et tegn på at huden forsvarer seg mot sola.

Natural Spray, betyr at produktet har en miljøvennlig sprayfunksjon med pumpe, ikke aerosol.

Occlutionseffekt, mange fuktighetskremer inneholder en sperre som låser fuktigheten i huden. I stedet henter huden fuktighet innenfra, der huden er mer gjennomfuktet enn i de ytre lagene. Huden blir dermed mer gjennomfuktet.

Oxygen, produkter som inneholder oksygen skal kunne berike huden med syre. Huden inneholder mest syre i 20-årsalderen. Når man har passert 40 er syreinnholdet halvert.

Parfymert, betyr at produktet inneholder parfymestoffer. Et uparfymert produkt kan også lukte, men bare av de ingrediensene det allerede inneholder.

Primer, fellesbetegnelse på kremer man legger etter fuktighetskremen, men før makeupen. Primeren skal gjøre at huden blir jevnere og sminken sitter bedre.

Q10, kalles også vitamin Q, og er et stoff som finnes naturlig i alle celler, nærmere bestemt i de små mitokondriene, som er cellenes energifabrikker. Q10 som ingrediens i kremer skal hjelpe hudens immunforsvar.

Regenererende, brukes ofte om nattkremer som skal gjenoppbygge huden når celleaktiviteten er på sitt høyeste (mellom ti om kvelden og fire om morgenen). Dagkremene, derimot, skal først og fremst virke beskyttende.

Salisylsyre, har betegnelsen BHA, og er en mild form for eksfoliering. Kommer i naturlig form fra selje, og er i årevis blitt brukt som infeksjonshemmer i medisin.

Synergi, betyr samarbeid, og kan for eksempel være to produkter som inneholder ingredienser som virker best når de brukes sammen.

Tea Tree, antiseptisk og infeksjonshemmende eterisk olje, som brukes mye i produkter for fet hud. Virker rensende og beroligende.

UV-beskyttelse, kremer med UVbeskyttelse er laget for å beskytte huden i normale dagslysforhold. Kremer med SPF, solfaktor, er laget for å beskytte huden i mer ekstreme forhold, som på stranden, en dag på sjøen eller en skitur i strålende sol.

Vann, visste du at kroppen består av mer enn 60 prosent vann? Kroppen mister flere liter vann daglig, og det er viktig at du fyller etter og drikker så mye vann du bare klarer.

Vann i olje, en type emulsjon som gir huden ekstra fuktighet. Vannbaserte kremer er lettere i konsistensen enn de oljebaserte, som er fetere og tyngre.

Whitening Formula, et uttrykk som oppsto i Asia, der skjønnhetsidealet er elfenbenshud. Produkter med Whitening Formula har en blekende effekt på huden og eventuelle pigmentflekker, og gjør hudtonen jevnere og mer homogen.

Skjønnhetsguiden
Skjønnhetsguiden
Skjønnhetsguiden
Skjønnhetsguiden
Skjønnhetsguiden
Skjønnhetsguiden
Skjønnhetsguiden
Skjønnhetsguiden
Skjønnhetsguiden
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer