Ansiktsmaske

Skjønnhetstrikset fra medisinskapet

Det høres ut som en billig og enkel måte å kvitte seg med kviser på, men bør du egentlig prøve aspirinmaska? Vi spurte hudlegen.

– Aspirin er et legemiddel som har febernedsettende, blodfortynnende, antiinflammatorisk og smertestillende egenskaper, forklarer dr. Kjetil Guldbakke. Foto: All Over Press
– Aspirin er et legemiddel som har febernedsettende, blodfortynnende, antiinflammatorisk og smertestillende egenskaper, forklarer dr. Kjetil Guldbakke. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En del hjemmelagde ansiktsmasker bruker helt ufarlige ingredienser, som honning, avocado, olivenolje eller yoghurt. Andre tar i bruk kraftigere skyts, som for eksempel aspirin.

– Aspirin er et legemiddel som har febernedsettende, blodfortynnende, antiinflammatorisk og smertestillende egenskaper, forklarer dr. Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter (ekstern lenke).

Han har aldri hørt om aspirinmasken før, men fraråder bruken.

LES OGSÅ: Nei, dette er ikke en pille

MEDISINSKRIN: Bør du egentlig lage ansiktsmaske av ting du finner i dette skrinet? Hudlegen har råd.
MEDISINSKRIN: Bør du egentlig lage ansiktsmaske av ting du finner i dette skrinet? Hudlegen har råd. Vis mer

To ingredienser

Den har vært omtalt i en årrekke, nettet kryr med oppskrifter på aspirinmaska, og den er virkelig enkel å lage. Se for eksempel denne oppskriften (ekstern lenke):

1. Finn fram 2-3 aspirintabletter, helst en type uten den glatte filmen utenpå. Du kan enten legge dem i et lite glass eller bare bruke håndflata di.
2. Tilfør noen dråper vann og press lett på tablettene til de løser seg opp og du får en slags smuldrete paste.
3. Påfør over hele ansiktet, men unngå som alltid øyeområdet. La masken virke i cirka fem minutter. Det blir som et pudder når den tørker, så pass på at du ikke søler eller får den i øynene.

Hvis du ønsker en maske som ikke blir så pudrete, kan du blande pasten med for eksempel aloe vera eller honning før du påfører den. Begge har dessuten en lindrende effekt på huden.

4. Bruk masken som en ansiktsskrubb mens du renser den den av med lunkent vann. Avslutt med å tørke ansiktet med en varm, fuktig klut og sørg for å fjerne aller rester før du påfører fuktighetskrem.

Men før du gjør dette, bør du virkelig lese hva hudlegen har å si om denne typen masker.

Hva sier hudlegen?

Selv om mange hjemmelagde hudmasker kan være både effektive og fine for huden, er vi litt skeptiske til ting som kan tørke ut huden. Derfor spurte KK.no hudlege Kjetil Guldbakke om råd.

– Jeg har aldri hørt om å bruke legemiddelet til å lage en hudmaske tidligere, men ser på Internett det finnes ulike spekulative oppskrifter rundt dette, sier han.

– Jeg vil ikke tro at noen seriøs aktør som jobber innen hudfaget vil anbefale eller gi tilrådning om en slik behandling. Det finnes ingen anerkjente kliniske eller randomiserte studier som støtter denne type bruk av medikamentet.

Han er svært skeptisk til oppskrifter som dette, for selv om ingrediensene kan ha effekt, er det vanskelig å vite hvor stor konsentrasjon av virkestoffene man faktisk påfører huden.

– Virkestoffet i aspirin er acetylsalisylsyre. Teorien bak en slik maske vil jeg anta er ønsket omdanning av virkestoffet acetylsalisylsyre til salisylsyre, sier han.

– Salisylsyre motvirker kviser og uren hud, og er mye brukt i reseptfrie hudpleieprodukter. En såkalt aspirinmaske vil inneholde lav og usikker konsentrasjon av virkestoff, forklarer doktor Guldbakke.

Han vil fraråde å blande medikamenter hjemme til slikt bruk.

– Det finnes allerede en lang rekke hudprodukter med salisylsyre mot uren hud på markedet som vil være et langt bedre alternativ. Disse inneholder rent virkestoff i kjent og godkjent konsentrasjon.

Han avslutter med å si at du som er plaget med uren hud og kviser, vil få den mest effektive behandling etter konsultasjon hos hudlege.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer