RIKTIG SKRELLING: Det beste er faktisk å skrelle bananen fra toppen - ikke stilkenden! Foto: KK
RIKTIG SKRELLING: Det beste er faktisk å skrelle bananen fra toppen - ikke stilkenden! Foto: KK Vis mer

Banan

Skreller du bananen fra riktig ende?

Det er smartere å starte i enden uten stilk. Sjekk de lure mattriksene du bør kunne.

KK.NO: Går det virkelig an å skrelle en banan feil? Nei, selvsagt ikke. Er du som flertallet av oss, skreller du automatisk bananen fra stilken, uten at du egentlig tenker over det.

Men, denne andre måten å skrelle på er mye enklere - og metoden bananer skrelles på i områdene den faktisk kommer fra.

Skrell «riktig»

Som du sikkert vet vokser bananen oppover, med stilken er nederst.

Og nettopp derfor er det lurt å skrelle bananen fra toppen. Da beholdes stilken, og du kan bruke den som et håndtak.

Det er dessuten lettere å åpne bananen fra toppen, særlig hvis du spiser den mens den ennå er litt grønnlig i fargen, noe du faktisk bør gjøre, da bananen er sunnere da enn når den er fullmoden og gul.

Du kniper enkelt av spissen, og skreller nedover mot stilken.

LES OGSÅ: Banan kan erstatte sukker i baksten

Slik holder bananen seg bedre

Nå vi først er inne på dette med bananer, så kan det være greit å vite hvordan du får bananklasen du har kjøpt til å holde seg best mulig.

Det er to triks som gjelder. Det ene er å ta bananene fra hverandre og lagre dem separat, det andre er å pakke inn stilken med plastfolie. Det utsondres nemlig etylengass fra stilken, og dette framskynder modningen.

Flere smarte kjøkkentriks

Dersom du er fast leser av KK.no, har du sikkert fått med deg flere av de smarte kjøkkentriksene vi har tipset om.

Her er et utvalg av triksene de aller fleste har bruk for:

 • Få avokadoen til å modne raskere: Den overnevnte etylengassen kan hjelpe til å framskynde modningsprosessen på andre frukter, også. Er avokadoen steinhard, så legg den i en pose sammen med en banan eller et eple (som også utsondrer etylengass), og den vil raskere bli myk. Dette gjelder forresten også harde kiwier.
SMART TRIKS: Ved å dele appelsinen på langs får du mer juice ut av den. Foto: Stine Okkelmo
SMART TRIKS: Ved å dele appelsinen på langs får du mer juice ut av den. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

 • Få mer juice ut av sitrusfrukten: Ved å enten varme frukten noen sekunder i mikroen, eller rulle den på benken, vil du frigjøre mer saft. Og siste tips - skjær appelsinen eller sitronen på langs, ikke tvers - da får du mye mer juice ut av den.
 • Slik kan sitronen hjelpe deg: Oppskåret frukt som epler eller pærer blir fort brune om de blir liggende. For å unngå dette, kan du klemme litt sitronsaft over fruktbitene. Sitronsaft kan også brukes til å stripe håret og rense misfargede skjærebrett, for eksempel.
 • Vask frukt og bær i eddikvann: Frukt, og spesielt bær, kan lett mugne. Det unngår du om du vasker dem i eddikvann. Da drepes alle muggsporer som måtte befinne seg på dem.
RIK PÅ ANTIOKSIDANTER: Granatepler er rike på blant annet antioksidanter, og vitamin C. Foto: Colourbox
RIK PÅ ANTIOKSIDANTER: Granatepler er rike på blant annet antioksidanter, og vitamin C. Foto: Colourbox Vis mer

 • Slik renser du granateplet uten søl: Først snitter du i skallet på tvers, så vrir du forsiktig granateplet fra hverandre så du sitter igjen med to halvdeler. Nå tar du en sleiv og en bolle, og slår på skallet slik at fruktkjernene faller ned i bollen.
 • Skrell ingefærroten med teskje: Dette er en overraskende kjapp og enkel måte å klargjøre fersk ingefær til bruk.
 • Knus hvitløkfeddet med en gaffel: Også dette er et smart triks. Hvorfor kåle med hvitløkspressen når gaffelen gjør jobben?
 • Bevar de friske urtene bedre: Det er kjedelig å stadig måtte kaste friske urter. Om du ikke bruker potten opp, kan du tørke dem, fryse dem i olje, eller lage pesto, urtesalt eller urtesmør av dem.
LURT: Ved å rive tomaten får du en finfin tomatbase du kan bruke i matlagingen. Foto: Stine Okkelmo
LURT: Ved å rive tomaten får du en finfin tomatbase du kan bruke i matlagingen. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

 • Derfor bør du rive tomatene: Skal du lage bruschetta, en salsa eller en tomatsaus av ferske tomater, er dette den beste metoden å bruke, for da unngår du at skallet kommer med. Del tomaten på langs, og riv den opp på rivjernet ditt. Genialt, rett og slett.
 • Hold hvitvinen kald med frosne druer: Ja, er ikke dette genialt? Har du frosne druer i fryseren kan du putte noen oppi vinglasset, og sikre deg at vinen holder seg kald og god.​

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: