Edderkopper

Skremmer disse vettet av deg?

- Det er dessverre ikke noe du kan gjøre for å bli kvitt dem permanent, sier eksperten.

EDDERKOPPER: Er du livredd for disse? Fobien kan kureres med litt hjelp fra en ekspert.  Foto: Trevor Ronson Photographic / Alamy/All Over Press
EDDERKOPPER: Er du livredd for disse? Fobien kan kureres med litt hjelp fra en ekspert. Foto: Trevor Ronson Photographic / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekle skadedyr og plagsomme insekter er noe du fleste av oss ikke ønsker å ha i boligene våre – og spesielt ikke edderkopper, som dessverre lett finner veien inn i hus og leiligheter på denne tiden av året.

I motsetning til mange andre insekter og skadedyr er edderkopper harmløse, likevel har de en lei tendens til å skremme vannet oss når vi minst venter det.

Hvorfor er det egentlig slik at veldig mange sliter med akkurat edderkoppfobi? Lars Dehli, som er psykolog, forteller til KK.no at frykten skyldes instinktet vårt.

- Det er evolusjonært, mange er ofte redde for ting som har vært potensielt farlig i menneskehetens historie – blant annet edderkopper og rotter, som en gang var smittebærere. Så vi er rett og slett redde for edderkopper av instinkt.

LES OGSÅ: Har du sjekket kjøkkenskapet i det siste?

Kan gradvis bli kvitt fobien

Videre forteller Dehli at det som er så fint med akkurat edderkoppfobi, er at alle som lider av det kan bli kvitt det med litt hjelp.

- Når noen ringer og forteller meg at de sliter med edderkoppfobi så blir jeg glad, for da vet jeg at jeg kan hjelpe dem.

- Mange sier at de har hatt det i over 15 år og tror ikke at noe vil hjelpe, men dette stemmer ikke. Det at du har hatt det lenge har ingenting å si, for her er gradvis tilvenning løsningen for alle.

Om en person med edderkoppfobi er veldig redd må han eller hun begynne i det små med å se på bilder av edderkopper og tilvenne seg dem. Når dette er gjort, pleier Dehli å oppfordre dem til å kjøpe en gummiedderkopp på lekebutikken som de kan ha i vesken en uke.

- Når de så har blitt vant til gummiedderkoppen, inviterer jeg dem med til en reptilpark eller til en dyrebutikk hvor vi får låne en tarantella som de kan klappe og holde.

- Ellers pleier jeg også å fange edderkopper på verandaen som jeg putter i et glass og har på kontorpulten slik at pasienten venner seg til å være i nærheten av dem, forklarer han.

HOLDE EN EDDERKOPP: Eksperten forteller at han pleier å ta med folk som har edderkoppfobi med i dyrebutikker for å holde taranteller.  Foto: ChilliProductions - Fotolia
HOLDE EN EDDERKOPP: Eksperten forteller at han pleier å ta med folk som har edderkoppfobi med i dyrebutikker for å holde taranteller. Foto: ChilliProductions - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Veggedyr kan bo i sengen din

Vanskelig å gjøre noe selv

Hvis du har edderkoppfobi kan det være vanskelig å bli kvitt den selv, da du ifølge Dehli hele tiden må utsette deg for nivåer av frykt som er mer ubehagelige enn det du har lyst til å trene på.

- Det ligger jo litt i sakens natur at det er vanskelig å gjøre noe med selv. Det du kan gjøre er som sagt å gradvis jobbe deg opp mot å bli bedre. Du kan for eksempel fange en edderkopp i et glass og sette det på stuebordet eller holde det i hånden helt til angsten roer seg.

Om du ser for deg en skala fra en til ti, hvor ti er maks frykt, og du føler at frykten din er på ni når du holder glasset, bør du prøve å gjøre noe samtidig – prat med noen eller se på tv.

- Noen minutter senere spør du deg selv hvor redd du er, og da er den kanskje på syv.  Slik må du fortsette helt til du er nede på tre, to eller en, og etter det vil du oppleve at det går helt fint å holde glasset.

Hvor lang tid vil det ta å bli «kurert»?

- Det kommer veldig an på hvor motivert du er. Jeg har behandlet en dame som hadde hatt edderkoppfobi siden hun var liten. Hun hadde til nå bodd i en leilighet der hun ikke hadde møtt på så mange edderkopper, men så arvet hun et stort trehus som hun ikke turte å flytte inn i på grunn av alle edderkoppene der.  

- Siden både barna og mannen ville flytte dit, så var hun villig til å bli behandlet raskt. Så det kommer altså veldig an på hvilken motivasjon folk har, sier han.

FANG DEM I ET GLASS: En måte å bli kvitt fobien er å fange en edderkopp i et glass og holde det i hånda til angsten forsvinner.  Foto: Chris Brignell - Fotolia
FANG DEM I ET GLASS: En måte å bli kvitt fobien er å fange en edderkopp i et glass og holde det i hånda til angsten forsvinner. Foto: Chris Brignell - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Sjekk familien for hodelus

Trives i et fuktig miljø

Om du er en av dem som er plaget med edderkopper hjemme og ønsker å bli kvitt dem en gang for alle, har Svein Svendsen, som er avdelingsleder i Effecta, en dårlig nyhet til deg.

- De fleste typer edderkopper foretrekker et fuktig miljø, og trives derfor godt kjellere, i grunnmurer og under kledningen på hus.

- Årsaken til at de kommer inn i selve huset kan være at de leter etter mat eller at det er kaldt ute, men blir de værende så dør de til slutt, for det er lite der inne som holder liv i dem. Så i det store og hele er det fuktigheten som gjør at edderkopper liker seg i og rundt hus, sier han.

Hvordan kommer de seg inn?

- Det kan være via ventiler, åpninger i bunnrammen og sprekker i grunnmuren, så det å holde dem ute er med andre ord vanskelig.

INSEKTGIFT: Dessverre fungerer ikke gift som du sprayer i kriker og kroker da edderkopper ikke kommer i kontakt med den på grunn av de lange beina.  Foto: Richard Villalon - Fotolia
INSEKTGIFT: Dessverre fungerer ikke gift som du sprayer i kriker og kroker da edderkopper ikke kommer i kontakt med den på grunn av de lange beina. Foto: Richard Villalon - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Du kan være allergisk mot madrassen din

Vanskelig å bli kvitt i hjemmet

Siden edderkoppene kommer inn gjennom kriker og kroker er det altså vanskelig å stoppe dem i å komme inn. Likevel er det noen enkle triks som kan redusere antallet besøkende, sier Svendsen.

- Det man ofte gjør i kjellere som er fuktige er å montere inn et avfuktingsanlegg, som kan løse mange problemer, deriblant edderkopp-problemet. Videre kan det være lurt å koste og spyle kledningen utvendig på huset en gang i blant.

Dersom du har kjøpt en spray med insektgift og sprayet vinduskarmer og kroker i god tro om at det vil ta knekken på edderkoppene, så må du ifølge Svendsen tro om igjen.

- Slike kontaktgifter fungerer ikke noe særlig bra, da insektene må være i fysisk kontakt med dem for å dø. Det er jo slik at edderkopper har åtte lange bein å stå på, så veldig lite av kroppen deres berører denne giften.

- Selvfølgelig kan det ha en liten effekt, men det er ikke noen varig løsning, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer