Ja, det er ingen tvil om at vi er blitt svært avhengig av mobilen og andre tekniske duppeditter vi bruker i hverdagen.
Den hyppige bruken har imidlertid noen ulemper, og forskere anbefaler oss nå å bli flinkere til å dempe lyset på mobilen, skriver forskningsnettstedet Alpha Galileo.
LES OGSÅ: Lar du melken stå i kjøleskapsdøra?

Demp lyset og hold den unna ansiktet
Det er særlig i forbindelse med sengetid at smarttelefonen kan ha en negativ effekt, og tidligere studier har vist at den kan forstyrre nattesøvnen din.Det er derfor anbefalt at du legger bort mobilen noen timer før du legger deg - eventuelt tar noen solide pauser.
Hvis du er blant som likevel bare må sjekke telefonen på sengen (som gjelder veldig mange), finnes det imidlertid håp.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ifølge en ny studie vil den ikke ha like negativ effekt hvis du demper den sterke belysningen, eventuelt hvis du holder/legger den minimum 35 centimeter fra ansiktet.
Dette skyldes at det skarpe lyset fra mobilen og nettbrettet forstyrrer et hormon kalt melatonin, som bidrar til å kontrollere den naturlige døgnrytmen. Ved å dempe belysningen, eller holde telefonene litt unna ansiktet, reduserer du risikoen for at dette skjer.
LES OGSÅ: Derfor bør du ha denne på pulten

Påvirker ikke søvnhormonet like mye
Studien ble gjennomført av Mayo Clinic - en kjent, amerikansk forskningsgruppe, og ble presentert på den årlige konferansen SLEEP i Baltimore (Les mer om studien her!).– I gamle dager ville de fleste tatt med seg en bok på sengen. I dag er det mye mer vanlig å lese en bok eller avisen på nettbrettet, sier medforfatter av studien, Lois Krahn, som er lege og søvnekspert ved Mayo Clinic i Scottsdale.
– Problemet er at nettbrettet har et sterkt lys.
Hun kan fortelle at det er mange bekymringer rundt bruken av mobiltelefoner og nettbrett, og det fikk henne til å lure på om de alltid vil ha en negativ effekt på søvnen.
– Vi fant ut at det bare er når lyset er på det sterkeste at det kan påvirke hormonet melatonin. Hvis det står på medium, eller lav styrke, er det ikke noe problem å bruke den, sier Krahn.
Et annet smart triks er å redusere bruken til under en time på kvelden, da korte seanser ikke påvirker søvnhormonet like mye.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
LES OGSÅ: Sov deg til bedre forbrenning
Lyset er ikke sterkt nok
I studien eksperimenterte forskerne med to nettbrett og én smarttelefon i et mørkt rom.Der justerte de lysstyrken på enhetene opp og ned, samtidig som de målte styrken på lysene og effekten den hadde på testpersonene. De gjorde lignende undersøkelser for å se effekten av å flytte enhetene lenger unna ansiktet.
Ved hjelp av disse triksene, kunne de raskt se at lyset ikke påvirket melatoninet i kroppen på samme måte.
Det var rett og slett ikke sterkt nok, og dermed ville det ikke ha en like negativ effekt på nattesøvnen.
LES OGSÅ: 1 av 10 mobiler er fulle av dritt