Sol

Skygg unna kunstig sol

Unge solariumsbrukere øker risikoen for å få hudkreft med 98 prosent, hevder forskere.

Publisert
Sist oppdatert
Australia har den høyeste andelen av innbyggere med hudkreft. En av to australiere lider av kreftformen og 1600 australiere dør av dette hvert år. Nyere australsk forskning viser at de som benytter solarium for å få brunfarge, øker risikoen for å få hudkreft med skremmende 98 prosent, dersom de er under 35 år.
 • Slik holder du deg ung
 • Livsfarlig solarium

  Den nyere forskningen at dersom du er ung og soler deg i solarium, da øker du risikoen for å få kreft ned 98 prosent. Og kanskje enda mer skremmende, én eneste gang i solarium øker faren for hudkreft med hele 22 prosent. I ti år har man gåt ut med sterke advarsler til australiere om å lære seg solvett og har blant annet kjørt hardt på solkrem og bruk av solhatt. Men effekten av disse blekner med forskningsresultatene fra The Queensland Institute of Medical Research. - Solariumsindustrien i Australia har firedoblet seg siden 1992, sier forskeren Louisa Gordon ved instituttet til nyhetsbyrået Reuters.

  Uvitende solkunder

  Hun forteller at stadig flere mennesker som bruker solarium er uforstående om helserisikoen. - Solarium avgir sterkere UVB-stråler enn solen ute. Det er veldig farlig fordi det er høye verdier av strålingen som vi ikke burde blitt eksponert for, sier Gordon. The Cancer Council of Australias dom er at solarier kan avgi opptil fem ganger så sterke UV-stråler som sommersolen. Foreningen slår fast at den «trygge brunfargen» er en myte, siden soling ødelegger huden. Nå vil den australske regjeringen vurdere 18-årsgrense i solariene. Melanoma, som er den farligste formen for hudkreft, er nemlig vanligst hos mennesker mellom 15 og 40 år. LES OGSÅ:
 • Selvbruningsguiden
 • Bli brun med Barbie-medisin
 • Kreftforeningens solvettregler
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer