SKYLL FØRST: Dersom du kjøper vanlige (ikke økologiske) jordbær, er det viktig at du skyller dem før du spiser.  Foto: Getty Images
SKYLL FØRST: Dersom du kjøper vanlige (ikke økologiske) jordbær, er det viktig at du skyller dem før du spiser. Foto: Getty Images Vis mer

Frukt Og Bær

Skyll jordbærene før du spiser dem

Eventuelt kan du velge økologiske bær, for å unngå sprøytemiddelrester.

Jordbær er sommerbær nummer én her til lands. Det finnes ikke noe bedre enn norske jordbær - som på grunn av våre lange sommerdager blir ekstra søte og gode.

Jordbær er dessuten veldig sunne. De inneholder mye C vitamin og antioksidanter. Faktisk har forskning vist at jordbær kan hjelpe til å forebygge kreft, og hindre for tidlig aldring.

LES OGSÅ: Frukten som gjør magen flat

OBS: Jordbær er blant frukt og grønt-varene som inneholder mest rester av sprøytemidler. Foto: Getty Images/iStockphoto
OBS: Jordbær er blant frukt og grønt-varene som inneholder mest rester av sprøytemidler. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Ikke bare sunt

Men de røde lekkerhetene er ikke bare sunne.

Jordbær blir nemlig kraftig sprøytet for å unngå angrep fra insekter og plantesykdommer. Og i en forskningsstudie fra 2011, kom det fram at jordbærene vi kjøper i butikken inneholder giftrester. Les rapporten her.


Nå skal det sies at ingen av jordbærene på det norske markedet inneholder så mange giftrester at det er helseskadelig - med mindre du spiser ekstremt store mengder. Men det er heller ikke så gøy å vite at bærene er full av stoffer med navn som boskalid, fenheksamid og fludioksonil.

LES OGSÅ: Jordbær kan beskytte magen mot alkohol

Velg økologisk eller skyll bærene

Det aller beste er derfor å kjøpe økologiske jordbær, eller høste fra egne potter eller bed. Alternativt plukker du markjordbær, om det vokser noen nær deg.

Nå er det ikke så lett å få tak i økologiske bær, og ikke alle kan dyrke jordbærne selv. Dermed er de fleste av oss nødt til å kjøpe sprøytede bær om vi vil ha jordbær til dessert.

I så fall bør vi være nøye med å skylle jordbærene før vi spiser dem.

Bruk så kaldt vann som mulig, og legg deretter jordbærene til tørk på en ren rist eller eventuelt på kjøkkenpapir.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge økologisk melk

NAM NAM: Jordbær med yoghurt er en sunn og supergod dessert. Foto: Colourbox
NAM NAM: Jordbær med yoghurt er en sunn og supergod dessert. Foto: Colourbox Vis mer

Tre måter å spise dem på


Jordbær med sjokoladetrekk: Smelt mørk sjokolade i vannbad (da unngår du at den blir knudrete eller brent). Dypp jordbærene, og legg til avkjøling på matpapir.

Jordbær med vaniljeyoghurt: Bytt ut vaniljeisen med naturellyoghurt smakssatt med vaniljesukker for en sunnere dessert.

Balsamicomarinerte jordbær: Skjær jordbærene i biter og legg i en bolle. Ha i litt balsamico, og vend jordbærene til alle er dekket av litt av balsamicoen. Smak, og tilset eventuelt sukker om det blir for surt. Ha gjerne i sitronmelisse eller mynteblader. Server med 1/2 naturellyoghurt og 1/2 pisket krem.

LES OGSÅ: Allergiker? Spis hvite jordbær

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: