Frukt Og Bær

Skyll jordbærene før du spiser dem

Eventuelt kan du velge økologiske bær, for å unngå sprøytemiddelrester.

SKYLL FØRST: Dersom du kjøper vanlige (ikke økologiske) jordbær, er det viktig at du skyller dem før du spiser.  Foto: Getty Images
SKYLL FØRST: Dersom du kjøper vanlige (ikke økologiske) jordbær, er det viktig at du skyller dem før du spiser. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jordbær er sommerbær nummer én her til lands. Det finnes ikke noe bedre enn norske jordbær - som på grunn av våre lange sommerdager blir ekstra søte og gode.

Jordbær er dessuten veldig sunne. De inneholder mye C vitamin og antioksidanter. Faktisk har forskning vist at jordbær kan hjelpe til å forebygge kreft, og hindre for tidlig aldring.

LES OGSÅ: Frukten som gjør magen flat

OBS: Jordbær er blant frukt og grønt-varene som inneholder mest rester av sprøytemidler. Foto: Getty Images/iStockphoto
OBS: Jordbær er blant frukt og grønt-varene som inneholder mest rester av sprøytemidler. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Ikke bare sunt

Men de røde lekkerhetene er ikke bare sunne.

Jordbær blir nemlig kraftig sprøytet for å unngå angrep fra insekter og plantesykdommer. Og i en forskningsstudie fra 2011, kom det fram at jordbærene vi kjøper i butikken inneholder giftrester. Les rapporten her.


Nå skal det sies at ingen av jordbærene på det norske markedet inneholder så mange giftrester at det er helseskadelig - med mindre du spiser ekstremt store mengder. Men det er heller ikke så gøy å vite at bærene er full av stoffer med navn som boskalid, fenheksamid og fludioksonil.

LES OGSÅ: Jordbær kan beskytte magen mot alkohol

Velg økologisk eller skyll bærene

Det aller beste er derfor å kjøpe økologiske jordbær, eller høste fra egne potter eller bed. Alternativt plukker du markjordbær, om det vokser noen nær deg.

Nå er det ikke så lett å få tak i økologiske bær, og ikke alle kan dyrke jordbærne selv. Dermed er de fleste av oss nødt til å kjøpe sprøytede bær om vi vil ha jordbær til dessert.

I så fall bør vi være nøye med å skylle jordbærene før vi spiser dem.

Bruk så kaldt vann som mulig, og legg deretter jordbærene til tørk på en ren rist eller eventuelt på kjøkkenpapir.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge økologisk melk

NAM NAM: Jordbær med yoghurt er en sunn og supergod dessert. Foto: Colourbox
NAM NAM: Jordbær med yoghurt er en sunn og supergod dessert. Foto: Colourbox Vis mer

Tre måter å spise dem på


Jordbær med sjokoladetrekk: Smelt mørk sjokolade i vannbad (da unngår du at den blir knudrete eller brent). Dypp jordbærene, og legg til avkjøling på matpapir.

Jordbær med vaniljeyoghurt: Bytt ut vaniljeisen med naturellyoghurt smakssatt med vaniljesukker for en sunnere dessert.

Balsamicomarinerte jordbær: Skjær jordbærene i biter og legg i en bolle. Ha i litt balsamico, og vend jordbærene til alle er dekket av litt av balsamicoen. Smak, og tilset eventuelt sukker om det blir for surt. Ha gjerne i sitronmelisse eller mynteblader. Server med 1/2 naturellyoghurt og 1/2 pisket krem.

LES OGSÅ: Allergiker? Spis hvite jordbær

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer