Kaffe

Skyll munnen etter du har drukket kaffe

Det nøytraliserer syren som kan gi misfargede tenner.

SKYLL MUNNEN: Ved å skylle munnen etter en kopp kaffe er tennene dine langt mindre utsatt for misfarging. Du bør imidlertid vente en halvtime med å pusse dem. Foto: Getty Images/iStockphoto
SKYLL MUNNEN: Ved å skylle munnen etter en kopp kaffe er tennene dine langt mindre utsatt for misfarging. Du bør imidlertid vente en halvtime med å pusse dem. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du blant dem som ikke klarer deg en dag uten kaffe? Da er du nok ikke alene.

Faktisk ligger nordmenn på verdenstoppen når det gjelder inntak av kaffe, og slurper i seg gjennomsnittlig fire kopper hver eneste dag.

Selv om kaffe helt klart har sine fordeler, er det dessverre slik at de sorte dråpene også har noen ulemper. For eksempel har tidligere studier vist at det kan ha en negativ effekt på skjelettet.

En annen kjent problemstilling er at kaffe (hvert fall i store mengder) bidrar til misfarging av tennene. Og brun-gule, syreskadde tenner er ikke noe vi ønsker oss!

LES OGSÅ: Slik koker du egget perfekt

BLAND UT MED MELK: Et enkelt triks for å nøytralisere pH-verdien i kaffe og te, er å blande den ut med melk.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BLAND UT MED MELK: Et enkelt triks for å nøytralisere pH-verdien i kaffe og te, er å blande den ut med melk. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Skyll munnen - forebygg misfarging

Det er en kjent sak at det å drikke mye kaffe og te kan påvirke den naturlige fargen på tennene dine.

Dette skyldes at de inneholder flekkfremmende tanniner (garvestoffer) som setter seg på tannemaljen.

Spyttet har til vanlig en nøytral pH-verdi på syv, men når du drikker noe surt eller basisk vil barrieren spyttet lager rundt tennene bli svekket. Tennene blir mer utsatt for påvirkning ved at det blir små hull i dem, som gjør at misfarginen setter seg.

Siden tannemaljen blir enda mer sensitiv av dette, er det også en stor tabbe å pusse tennene rett etter en kopp kaffe eller te. Dette kan nemlig føre til ytterligere skade på tannemaljen.

Fremfor å pusse tennene etter du har drukket kaffe, anbefaler helsenettstedet WebMD.com, at du heller skyller munnen med litt vann. Da vil du redusere effekten kaffe og te har på tennene. Etter en halvtime kan du fint pusse tennene.

Et annet triks for å nøytralisere syrene i kaffe og te, er å blande drikken ut med melk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Husk også at du ikke bør drikke kaffe eller te med sugerør for å unngå misfarging. Dette kan nemlig føre til mer misfarging ettersom det gjør at kaffen når tennene dine mye raskere.

LES OGSÅ: Her er den nye helsedrikken

Slett ikke bare negativt

Det er imidlertid ikke bare negative effekter ved å drikke kaffe og te.

En tidligere studie viste at det er god grunn til å drikke begge deler - gjerne hver dag. Personer som drakk en kopp kaffe og to kopper grønn te hadde 32 prosent lavere risiko for å rammes av hjerneblødning.

Kaffe har også en unik evne til å redusere risikoen for alzheimers og demens.

En studie som pågikk over 20 år i Sverige viste at de som drakk fem kopper kaffe om dagen reduserte risikoen for å bli rammet av alzheimer og demens med hele 65 prosent.

Som om ikke det var nok, så har studier også vist at kaffe, te og andre drikker som inneholder koffein, kan redusere risikoen for nevrologiske sykdommer som parkinson.

Årsaken er at koffeinet i drikkene reduserer tap av nerveceller i kroppen.

LES OGSÅ: Kaffe, Cola eller Red Bull?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer