Helse & Livsstil

Slå ned på hersketeknikkene

Her er noen av nye hersketeknikkene du kommer til å støte på på jobben, og tips til hvordan du kan møte dem.

Slå ned på hersketeknikkene
Publisert
Sist oppdatert
DETTE ER HERSKETEKNIKKER

Dette kjennetegner hersketeknikkene - nye som gamle.

 • De brukes ofte bevisst. Andre ganger kan de være en del av kulturen for eksempel på enarbeidsplass.
 • Det handler om både språk og kroppsspråk.
 • Teknikkene brukes både på jobb og privat.
 • De gjør deg nervøs og usikker.
 • Den som bruker teknikkene, spiller ofte på andres svakhet eller avmaktsposisjon.
 • Minoriteter (kjønn, rase eller legning) er alltid mest utsatt.
 • Mobbere bruker ofte hersketeknikker, men ikke all bruk av hersketeknikk er mobbing.
 • Elektronisk hersing Ny teknologi har gitt helt nye muligheter for subtile meldinger. Når stemmen og ansiktsuttrykket til avsenderen er borte, er det vanskeligere å tolke budskapet. Det er ubehagelig når du får en tvetydig, arbeidsrelatert epost eller sms på kveldstid. Eposter har dessuten erstattet både uformell korridorprat og formelle brev, uten at det går klart fram hva som er hva. Og når det er enkelt å videresende en epost som kopi eller blindkopi, kan veien være kort til å bruke dette som en effektiv hersketeknikk.TIPS: Når en kollega sender deg en kritisk epost med kopi til sjefen, kan du si at du heller tar kritikken ansikt til ansikt neste gang.Latter Noen klarer å avvæpne all kritikk med en glad latter. Når han/hun ikke får gjort sine oppgaver i tide, trekker hun på skuldrene og beklager dypt. Med et oppgitt smil. Det var noe annet som måtte gjøres først. Sånn er det stadig vekk. Hun holder alle på pinebenken, og gjør deg avhengig av å danse etter hennes pipe.TIPS: For ikke å virke som en komplett surpomp, kan du le sammen med ham/henne, før du mykt antyder hva du mener må skje. Vis til uheldige konsekvenser dersom det ikke skjer. Med et smil.
 • Ta testen: Har du riktig jobb?
 • Detaljfokus Mange bedrifter har en selvutnevnt «kontrollør». Han eller hun klarer å stoppe det meste, hvis det ikke er hans/hennes eget forslag, da. Endeløs fokusering på tall, detaljer og bagatellmessige fakta kan få ethvert prosjekt til å renne ut i sanden, og deg til å gi opp.TIPS: Hjelp til. Sett opp klare alternativer, gjerne gradert etter viktighet. Påpek konsekvensene dersom det ikke blir gjort. Overdriv gjerne litt.Søt sjarm En sjarmerende og sosial mann som har ord på seg for å være glad i damer, slipper ofte unna med både latterliggjøring og sexsjikane. Det samme kan selvsagt gjelde kvinner.TIPS: Slå ned på flørtingen med en gang. Slå tydelig fast at du ikke er interessert. Si eventuelt at du er smigret over interessen, men at du har mer sans for yngre, muskuløse menn.
 • Les også: Mannfolkpratet er avslørt
 • Idédreping Svært mange bedrifter har en gledesdreper, som sørger for å drepe all kreativitet på idémøter. Han/hun kommer gjerne med utsagn som at «det har vi prøvd før, og vi så jo hvordan det gikk». Innvendingene begrunnes med alt fra din manglende erfaring til avdelingens manglende kompetanse, ressurser og trange budsjett.TIPS: Prøv å stryke gledesdreperen med hårene, og vis respekt for hans/hennes posisjon. Legg fram detaljerte planer og beregninger for hva dere kan oppnå hvis dere gjennomfører ideen din. Spøk og moro kan du glemme. Det faller som regel dødt til jorden.Full lojalitet Hver bedrift har også gjerne en «helgen», som ofrer seg for alt og alle. Han/hun jobber sent og tidlig, og har vært i bedriften så lenge at hun kjenner alle passord og hemmelige koder. Fordi hun ofrer seg, får du skyldfølelse for ikke å være like lojal som henne. Får hun sjansen, sukker hun dypt, og får det til å virke som hun ikke bare gjør sin egen jobb, men også din.TIPS: Puss glorien hennes. Da blir hun kanskje mer samarbeidsvillig. Skryt av hennes store innsats. Si at hun er uvurderlig. Be gjerne om et råd før du ber henne se på forslaget ditt, som hun må godkjenne.Splitt og hersk Mange bedrifter har en bølle. Han/hun er brå, oppfarende og voldsom, og skiller ikke mellom sak og person. Hun vet best, og tar stor plass. Ofte bruker bøllen splitt-og-hersk-teknikker ved for eksempel å baksnakke kolleger som ikke er til stede. Du blir redd for at hun skal gjøre det samme mot deg, og sier ikke imot.TIPS: Prøv å holde hodet kaldt. Hold deg til saken, selv om hun angriper deg. Husk at det er en teknikk hun bruker, ikke nødvendigvis det hun egentlig mener om deg. Det viktigste for bøllen er ofte å føle kontroll.Ryktemakeri «Dragen» likner på bøllen, men er mer sofistikert og utspekulert. Hun trenger ikke å si så mye for å få det som hun vil. Dragen er god til å sette ut rykter, og ekspert i å holde tilbake informasjon. Truslene hennes er indirekte og mer raffinerte enn bøllens.TIPS: Sett ord på det misbilligende kroppsspråket hennes, eller spør hva det blikket egentlig skal bety. Finner du ut at hun har satt ut rykter om deg, så konfronter henne med det.LES OGSÅ:
 • Test deg selv: Er du en Prada-djevel?
 • Alt om karriere og økonomi på kk.no
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer