Helse & Livsstil

Sladder gjør populær

Både positivt og negativt sladder gjør deg nemlig til et bedre menneske.

Paris Hilton og venninnen Allison Melnick hvisker og tisker under en motevisning. Blir de snillere av det? Foto: All Over Press
Paris Hilton og venninnen Allison Melnick hvisker og tisker under en motevisning. Blir de snillere av det? Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Å sladre, om det så er negative eller positive budskap du formidler, er bra tidsfordriv, sosialt fremmende, stressdempende og bra for hjertet, ifølge tidligere studier på området. Men visste du at sladring gjør deg til et bedre menneske?

 • Er du en sladrekjerring?
 • Han elsker også sladder
 • Sladder på jobben
 • Får du krampe av kollegaen?

 • Du oppfører deg bedre

  Å sladre selv eller det å bli sladret om er årsaken til at vi oppfører oss bedre og til og med ser bedre ut enn vi ville gjort dersom sladring ikke forekom, står det å lese i denne månedens utgave av tidsskriftet Evolution and Human Behavior.

  Det viser seg nemlig at vi er mer velgjørende og gavmilde dersom vi vet at vi kan bli snakket om. Dersom det var mulig å vite at man ikke kom til å bli sladret om, da ville vi vært langt mindre generøse, i følge forskere ved Queen’s University, Belfast.

  - Trusselen om å bli snakket om fører til økt generøsitet, fordi man da har mulighet til å unngå å pådra seg et dårlig rykte ved å endre oppførsel, skriver forskerne i tidsskriftet.

  Du blir mer gavmild

  Forskerne ba 72 studenter ved universitetet om å fordele 10 lodd mellom seg og en andreperson, noen vel vitende om at en tredjeperson ville komme til å sladre om fordelingen.

  I situasjonene der studenten va vel vitende om at hans rykte stod på spill, var han mer generøs. Men generøsiteten varierte med om man visste hvem som kom til å prate om en, eller om man ble fortalt at «noen» kom til å gjøre det.

  Tidligere studier, blant annet ved The Social Issues Research Centre i England, har vist at sladder er med på å knytte vennskapsbånd og i mange tilfeller kan ses som en sosial ferdighet.

  LES OGSÅ:
 • Glem det han sa
 • Derfor tørner du
 • Krangle med suksess
 • Kvinner på krigsstien
 • Kvinner er kvinner verst
 • Dette prater vi ikke om

 • Snillhet eller ei - Paris og Britney Spears har uten tvil tatt sin del av ansvaret for verdens sladder. Foto: All Over Press
  Snillhet eller ei - Paris og Britney Spears har uten tvil tatt sin del av ansvaret for verdens sladder. Foto: All Over Press Vis mer
  Dessuten kan Paris kunsten så godt at hun til og med får gamle rockere som Ozzy Osbourne på gli. Foto: All Over Press
  Dessuten kan Paris kunsten så godt at hun til og med får gamle rockere som Ozzy Osbourne på gli. Foto: All Over Press Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer