VÆR OBS: Kraftig og smertefull hodepiine kombinert med FAST-symptomer er tegn på slag. Foto: Colourbox
VÆR OBS: Kraftig og smertefull hodepiine kombinert med FAST-symptomer er tegn på slag. Foto: Colourbox Vis mer

Hjerne

Slagsymptomene du ikke bør overse

Lær deg FAST-metoden nå!

Publisert
Hvert år rammes 15.000 nordmenn av hjerneslag. Og selv om de fleste som rammes er eldre (75 år eller mer), kan et hjerneslag også ramme helt ned i 20-årsalder.

Dette er risikofaktorene

Til en viss grad vil livsstilen kunne ha noe å si for risikoen for å få hjerneslag. Diabetes, røyking, høyt alkoholkonsum, høyt kolesterol, inaktivitet og stress kan være årsaker.

P-piller med høyt innhold av østrogen har vist seg å gi en større risiko , særlig hos kvinner som røyker. Norsk forskning har vist at kvinner under 45 år med migrene har høyere risiko for å få hjerneslag enn andre kvinner, selv om dette er svært sjelden.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du stumper røyken

TA ARMTESTEN: Klarer du ikke løfte begge armene ut foran deg? Det kan være et tegn på drypp/hjerneslag. Foto: Image Source
TA ARMTESTEN: Klarer du ikke løfte begge armene ut foran deg? Det kan være et tegn på drypp/hjerneslag. Foto: Image Source Vis mer

Rask behandling er viktig

Er du ung og sprek er risikoen for å få hjerneslag relativt liten, men det er likevel smart å kjenne symptomene - ikke bare for egen del, men for å kunne tilkalle medisinsk hjelp raskt dersom noen andre nær deg skulle rammes.

I Storbritannia viser tall at to av tre ikke vet hva slags symptomer et slag gir. Det finnes ingen slike tall i Norge, men det er grunn til å tro at veldig mange av oss ikke har nok kunnskap.

Heldigvis er det lett å lære. Det du trenger å lære er å se etter FAST-symptomene:

F = Fjes: Vær obs på ansiktslammelser, at den ene siden av ansiktet henger.
A = Arm: Lammelse i arm - at man ikke klarer løfte begge armer rett ut foran seg.
S = Språk: Språkforstyrrelse, at man ikke finner ord.
T = Tale: Taleforstyrrelse, at man ikke klarer å gjøre seg forstått.
Ring 113!

Hvis ett eller flere av disse symptomene dukker opp, skal du ringe etter ambulanse på 113 umiddelbart. Tid er vesentlig, for et hjerneslag kan utvikle seg raskt, og gjøre store skader på hjernen - noen ganger er det dødelig.

Hva er hjerneslag?

Et hjerneslag er en blødning i hjernen som kan være forårsaket av en blodropp. Proppen hindrer friskt og oksygenrikt blod å nå visse deler av hjernen, og dermed blir dette området satt ut av spill. Det kan også komme av en blødning, altså at et blodkar ryker og det siver blod ut i hjernevevet. I sjeldne tilfeller dreier det seg om betennelse i karveggen.

– Sirkulasjonsforstyrrelser i lillehjernen på grunn av hjerneslag vil kunne gi svimmelhet, men også koordinasjonsvansker og balanseproblemer, forklarer nevrolog Mirza Jusufovic i Lommelegen.no.

– Ved hjerneblødning får man ofte eksplosjonsartet hodepine med meget sterke smerter, kvalme, oppkast, nakkestivhet og lysskyhet. Hodepinen er oftest sterkest på morgenen.

Hvis en slik hodepine i tillegg følges av ett eller flere av symptomene over, er dette sterke indikasjoner på at det er snakk om hjerneslag. Da bør ambulanse tilkalles straks.

LES OGSÅ: For lite søvn øker ririko for slag

Se opp for drypp

Et hjernedrypp er en liten blødning i hjernevevet, forårsaket av at en eller flere av blodårene sprekker. Skaden er begrenset, og symptomene - som er de samme som nevnt over - kan gå over i løpet av minutter. Det vanligste er at symptomene forsvinner etter en times tid, noen ganger går det ett døgn.

Det er viktig å ikke avfeie hendelsen, for et hjernedrypp er ofte et forvarsel på et hjerneslag.

Kontakt legen din selv om symptomene går over. Ifølge tall fra Stroke Association i Storbritannia vil én av ti som opplever å få hjernedrypp rammes av hjerneslag innen en uke dersom de ikke får medisinsk behandling. Dette kan være blodfortynnende medisiner og kolesteroldempende medisiner. I tillegg vil legen anbefale lvstillsendringer.

Les mer om hjerneslag hos Lommelegen.no

MERK! KK.no og Lommeleegn.no eies begge av Aller Media.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer