Sulten hele tiden? Da kan det hende du ikke får i deg den riktige maten på riktig måte.
Først og fremst må du spørre deg selv om du spiser nok. En utbredt misforståelse er at du går ned i vekt dersom du dropper måltider. Men studier viser at de som spiser 4-5 småmåltider daglig, er flinkere til å holde styr på kaloriinntaket enn dem som spiser 1-2 store måltider.
- Du bør spise regelmessig dersom du vil du gå ned i vekt. Det beste er fire til seks måltider hver dag, i tillegg til to mellommåltider. Det bør ikke gå mer enn tre til fire timer mellom hver gang du spiser, sier kostholdsekspert Jeanette Roede til kk.no.
Dersom du vil øke forbrenningen, er altså det å spise ofte det første du må starte med. Men hva slags mat du spiser, har mye å si for hvor mye fett kroppen din klarer å forbrenne.
Slik stiller du sulten på riktig måte:
1. Velg grove brød og kornprodukter
Fire av fem nordmenn sier de spiser mest grovbrød, og tror dermed at de har sunne matvaner. Men for at brødmat skal kunne klassifiseres som grovbrød, må det inneholde minst 51 prosent fullkorn. Ifølge en undersøkelse fra InFact spiser gjennomsnittsnordmannen bare 18 gram fullkorn om dagen, og seks av ti vet ikke egentlig hva fullkorn er.2. Spis mer grønnsaker, frukt og bær
Du kan trygt fråtse i grønnsaker, og gjerne erstatte noe - eller alt - av for eksempel pastaen med grønnsaker. Det er både kjappere og enklere å frese et par never fresne grønnsaker til måltidet enn å koke spaghetti. Det kan utgjøre flere hundre kalorier per porsjon, og maten smaker dessuten mer. Fyll iallfall halve middagstallerkenen med grønnsaker.3. Velg sunn hurtigmat
Velg grillet eller stekt kjøtt i stedet for fritert mat. Kalkun er bedre en en hamburger, og mager roast biff har faktisk færre kalorier enn en fiskesandwich.Sunne alternativer:
Vær forsiktig med sausen. Husk at en bakt potet er et sunt alternativ helt til du svøper den i rømme.
4. Drikk mye vann
Drikk et glass vann eller to før du setter deg til matbordet eller tømmer godteskapet. Mange forveksler sult med tørst, og ender opp med å spise mer enn nødvendig. Noen fruktskiver i vannet eller en kopp urtete kan øke metthetsfølelsen ytterligere, fordi også smaksløkene tas i bruk.5. Spis mindre porsjoner
Mange har problemer med å vite hvor mye de skal spise. Vår idé om hva som er en normal porsjon er blitt forvrengt, fordi mange restauranter og fastfood-sjapper tilbyr store porsjoner. Spis sakte og nyt maten, så lærer du deg å verdsette mindre porsjoner.6. Spis proteiner til hvert måltid
Proteiner metter mest, og gir en metthet som varer lenger enn den du får gjennom karbohydrater og fett. Proteiner bevarer dessuten muskelmassen, og muskler trenger du til forbrenningen. Sunne proteiner fra magert kjøtt, yoghurt, ost, nøtter og bønner bør derfor være en del av hvert måltid. Kjøtt inneholder mye proteiner, men tenk magert. Fisk og magert kjøtt, som kylling og skinke, er supre alternativer til bacon og salamipølsen.7. Velg sunn snacks
Velg snacks du kan fråtse i, framfor usunne og fetende alternativer. Les her om de sunne, salte og søte godsakene du ikke vil få nok av.8. Spis en fiberrik frokost
Det finnes en rekke frokostblandinger som inneholder masse fiber. Begynner du dagen på denne måten kan du få i deg 15-20 prosent av dagsbehovet. Sunt er det også.- Det store feilskjæret mange gjør, er at de dropper frokost og lunsj, noe som er den sikreste veien til lavere forbrenning, understreker Brynjulf Barexstein. Han er allmennlege, svarlege på Lommelegen.no og driver Dr. Lindbergs Klinikk Arendal.
9. Rør på deg
Forskning viser at trening øker hjernens evne til å registrere kjemiske stoffer som gir velvære og tilfredshet. Personer som overspiser og sjeldent rører på seg, kan mangle en viss grad av evnen til å føle fysisk velvære. Det innebærer at de må ha mer mat enn andre for å bli tilfredsstilt. Dette er seg selv en god grunn til å gi seg selv en dytt i baken og prioritere å røre på kroppen.10. Egentlig sulten på noe annet?
Kake, eller en klem? Ikke alle tomrom kan fylles med mat. Noen ganger er vi mer sultne på lykke, ro eller kjærlighet enn mat. Likevel har vi kvinner lett for å ty til kjøleskapet når vi møter motgang. Spør deg selv hva du egentlig trenger, og om du bruker mat til å dekke et følelsesmessig behov.LES OGSÅ:











