Tynn i håret? Kanskje du ikke får i deg nok næringsstoffer.  Foto: colourbox.com
Tynn i håret? Kanskje du ikke får i deg nok næringsstoffer. Foto: colourbox.com Vis mer

Slankekur

Slankekur kan gi hårtap

Er du i faresonen?

Publisert
Sist oppdatert


Miste hår

Har du noen gang opplevd å miste mye hår under slanking?Visste du at dagens fokus på å holde seg slank og smal kan resultere i at du mister håret ditt?

Mange kvinner er helt besatt av å være slanke, og dette stresset gjør at så mange som én av tre kvinner mister håret sitt, ifølge ny forskning.

Les også:
Tynt hår – sjekk tennene dine
50 veier til vakkert hår

Jeg har et nornalt forhold til kroppen min, spiser godt, og mister ikke noe særlig hår - ikke mer enn vanlig.
 
121 (43%)
Ja, jeg er nokså sykelig opptatt av å holde meg tynn, og mister mye hår.
 
100 (36%)
I perioder når jeg slanker meg, mister jeg en del.
 
59 (21%)

Spiser mindre

Årsaken til hårtapet er at mange kvinner spiser mindre enn de burde, for å holde en slank figur. Da vil de ikke få seg alle næringsstoffene de trenger, som kan resultere i at håret blir tynnere eller i verste fall faller av.

En britisk undersøkelse fant at 37 prosent av britiske kvinner har opplevd å miste hår i større eller mindre grad, det vil si omkring 4.8 millioner kvinner.

Det er ikke uvanlig at eldre kvinner mister en del hår, men når unge kvinner stresser kroppen på den måten de gjør – ved å sulte seg selv, vil de bare framskynde denne prosessen.

Nesten alle kvinnene (3 000) som var med i studien, som var 25 år eller eldre, sa at de ville bli deprimerte om de mistet håret sitt. En av fire sa de har opplevd å miste mye hår.

Faren ved å spise for sunt

Hårtap ved spiseforstyrrelser

Her hjemme ser ekspertene en sammenheng mellom spiseforstyrrelser og hårtap.

- Håravfall og spiseforstyrrelser handler om undervekt og dårlig ernæring over tid, sier Ellen M. Berg Ottesen, daglig leder ved Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser.

- Kan man miste hår når man har anoreksia, spør en jente på UNG.no, som er det offentliges informasjonskanal for ungdom.

- Ja, man kan oppleve både at håret blir tynnere og/eller hårtap ved sykdommen anorexia, svarer helsesøsteren.

De tror de er tjukke

Håret ikke så viktig for kroppen

- Vi lever under mer under emosjonelt stress, og det er mer vanlig å være underernært i dag enn det var før i tiden, sier Sara Allison, som er spesialist på hår og hodebunn, ifølge Daily Mail.

Hun legger til at presset kvinner opplever i dag, om å ha en slank figur, resulterer i at de ikke får i seg nok viktige næringsstoffer, og ikke spiser riktig mat.

- Håret er kroppens minst viktige vev. Derfor får håret bare de næringsstoffene som er igjen i kroppen etter at de viktige organene har fått det de trenger, forklarer hun.

I noen tilfeller er det medisinske årsaker som fører til hårtap, som cellegiftbehandling. Mange kvinner opplever også å miste hår etter et svangerskap eller i overgangsalderen, men dette vokser tilbake. I enkelte tilfeller, som ved sykdommen alopecia areta, som kjennetegnes som flekkvis håravfall, kan hårtapet være permanent.

Verdens verste dietter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer