Lavkarbo

Slankekuren som gjør deg glad

Mindre fett gjør susen, ikke nødendigvis mindre karbo.

Tidligere studier har vist at lavkarbodietter kan ha både positive og negative konsekvenser på den mentale funksjonen og humøret, men inntil nå har man visst lite om hvordan slike dietter påvirker humøret på langsikt.
Tidligere studier har vist at lavkarbodietter kan ha både positive og negative konsekvenser på den mentale funksjonen og humøret, men inntil nå har man visst lite om hvordan slike dietter påvirker humøret på langsikt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du skal ned i vekt, og samtidig har et ønske om å holde humøret oppe og være glad, bør du satse på en diett som inneholder lite fett.

Personer som slanker seg et helt år og som følger en lavkarbokost går ned i vekt, og er like glade og mister like mange kilo som personer som heller satser på å spise mindre fett, viser en ny studie, ifølge Health.com. Men humøret varer ikke...

Tidligere studier har vist at lavkarbodietter kan ha både positive og negative konsekvenser på det mentale plan og humøret, men inntil nå har man visst lite om hvordan slike dietter påvirker humøret på langsikt.

Les også: Lavkarbo gjør deg feit
Fet mat gjør deg slank
Lavkarbo klusser med magen
Den store diettguiden

Humøret vedvarte bare hos noen

I studien ble 107 fete og overvektige personer bedt om å følge en diett som hadde et begrenset kaloriinnhold, og som besto enten av få karbohydrater eller lite fett. Dietten skulle følges i et år.

24 prosent av de som skulle følge lavkarbodietten tok lykkepiller før studiestart, mens det samme gjaldt hos 12 prosent av de som skulle følge en diett med lite fett.

Åtte uker etter studiestart følte alle testpersonene seg bedre og gladere – uavhengig hvilken gruppe de tilhørte. Dette ble målt via tester.

Et år senere fulgte 66 personer forsatt dietten, og de hadde i gjennomsnitt gått ned rundt 14 kilo hver. Men det gode humøret vedvarte bare hos dem som kuttet ned på fettet. De som spiste mindre karbohydrater fikk etter hvert dårligere humør.

Les om mannen som gikk ned 65 kilo ved å spise mer fett

De som fulgte en lavkarbodiett fikk i seg rundt fire prosent av kaloriene fra karbohydrater, 35 prosent fra proteiner og 61 prosent fra fett (tilsvarer Atkinsdietten). De som spiste mindre fett, fikk 46 prosent av kaloriene fra karbohydrater, 24 prosent fra proteiner og 30 prosent fra fett.

Tidenes verste slankekurer
Her er den nye slankefarsotten

Skjønner hvorfor det er sånn

Professor Kristen D’Anci ved Tufts University i USA skjønner godt hvorfor humøret til lavkarbogruppen ble dårligere over tid.

- Humøret mitt ville også ha blitt dårligere, sier hun og viser til testpersonene som spiste mindre fett.

- De fikk mer å spise, og det gjør mennesker glade. Da gjør ikke slankingen for stort inntog i livet, sier D’Anci, som selv ikke var med på studien.

Forskerne bak studien konkluderer med at det må flere og lengre studier til for å se hvilke slankemetoder som gir best resultat, og minner om at resultatene kan variere hos personer som ikke er med på en studie. Studien viser likevel at man bør legge merke til humøret sitt når de slanker seg.

- Det er noe å tenke på. Hvis du blir mer negativ, kan det på sikt føre til vektøkning, sier studieleder Grant Brinkworth, ifølge LA Times.

Derfor er du fortsatt tjukk

Studien er publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer