Slanking

Slankeprodukter kan gjøre deg sukkeravhengig

Ikke den beste måten å gå ned i vekt på.

SLANKEPRODUKTER: Kan faktisk inneholde en god del sukker - og for noen av oss kan det være fort gjort å bli litt sukkeravhengig hvis du spiser/får i deg slike produkter for ofte.  Foto: Stine Helén Tunstrøm
SLANKEPRODUKTER: Kan faktisk inneholde en god del sukker - og for noen av oss kan det være fort gjort å bli litt sukkeravhengig hvis du spiser/får i deg slike produkter for ofte. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi kan med stor sikkerhet anta at alle som ønsker å gå ned i vekt gjerne ønsker seg en kjapp og enkel løsning. Du vil jo helst se resultatene raskt. 

Med en slik innstilling er det lett å la seg overbevise av alskens reklamer for slankeprodukter med slagord som «raskt ned i vekt» og «dokumentert effekt». 

Men er dette egentlig veien å gå? Ifølge ekspertene er svaret klart og tydelig nei! For på tross av at det kalles for slankeprodukter, har de ofte et svært høyt innhold av sukker.

LES OGSÅ: De vanligste slanketabbene våre

Avhengighetsskapende

Den svenske ernæringsfysiologen Fredrik Paulún har skrevet en rekke bøker om sunt kosthold og trening, og i hans nyeste bok «Sukkerfri – 50 snarveier ut av søtsuget» tar han blant annet opp problemet med sukker i slankeprodukter.

– I mange land, som for eksempel Sverige og USA, er sukker, fruktose, glukose eller andre raffinerte sukkerarter blant de vanligste ingrediensene i slankeprodukter, sier han til KK.no. 

BEDRE ENN? Er det egentlig så stor forskjell på en vanlig sjokolade og et slankeprodukt? Foto: (c) Glowimages/Corbis/All Over Press
BEDRE ENN? Er det egentlig så stor forskjell på en vanlig sjokolade og et slankeprodukt? Foto: (c) Glowimages/Corbis/All Over Press Vis mer

– Dette gjør produktet svært lønnsomt, og sukkeravhengige mennesker konsumerer dem og tror at det er bra. Ulempen er at det er helseskadelig og gir dårligere resultater i vekttap.

Ja, for sukker er faktisk avhengighetsskapende. Men hvor mye sukker som skal til før du blir avhengig, mener han kan være svært individuelt. 

– Noen mennesker kan bli sukkeravhengige av selv små mengder, og de begynner derfor å konsumere mye mer sukker enn de tror. Dette skyldes at et inntak av sukker gjør at kroppen frigjør mer av hormonet grelin, og det gjør deg mer søtsugen og sulten. Derfor er det best å avstå fra sukker når det er mulig.

LES OGSÅ: Klarer du ikke stoppe matinntaket?

Sukker lagres som fett

Det sies at sukker er verre enn fett når man skal ned i vekt.

Dette er fordi sukker gir mye energi som du antagelig ikke får brukt opp, og når energien ikke forbrennes vil den lagres som fett på kroppen.

Slankeprodukter med tilsatt sukker kan derfor stikke kjepper i hjulene for framgangen.

SUNT: Fredrik Paulún anbefaler at du heller spiser ekte mat laget av ordentlige råvarer dersom du vil ned i vekt. Foto: REX/BURGER/PHANIE/All Over Press
SUNT: Fredrik Paulún anbefaler at du heller spiser ekte mat laget av ordentlige råvarer dersom du vil ned i vekt. Foto: REX/BURGER/PHANIE/All Over Press Vis mer

– Definitivt, særlig de produkter som inneholder raffinert fruktose. Forskning viser at de som spiser disse har vanskeligere for å gå ned i vekt, enn de som bruker et annen dårlig slankeprodukt som er basert på glukose. 

Han mener derfor at det er best å kaste slike slankeprodukter i søpla og heller spise ekte mat laget av ordentlige råvarer. 

– Da vil du bli mett på færre kalorier, og vil automatisk gå ned i vekt. Om du i tillegg fjerner raffinert sukker i form av søtsaker og ferdigmat kan du oppnå enorme resultater uten å gjøre en eneste annen endring. En gjennomsnittlig overvektig person kan miste opptil 20 kilo på ett år kun ved å fjerne sukker, forteller Paulún.

LES OGSÅ: Så enkelt lager du hjemmelagde energibarer

Ikke så ille

Ifølge ernæringsfysiolog ved Thema Nutrition, Therese Fostervold Mathiesen, er slankeprodukter en lettvint løsning, og det er nettopp lettvinte løsninger mange er ute etter.

– I slankeprodukter er totalmengden energi begrenset og enkelt å kontrollere, men noe energi må det jo inneholde. En del bør komme fra proteiner, og da er resten karbohydrater og fett som må tilsettes for å summere opp til ønskede og angitte energiinnhold i produktet, sier hun til KK.no. 

INNHOLD: Vær oppmerksom på at flere slankeprodukter kan inneholde en del sukker. Så det kan være lurt å sjekke innholdet. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press
INNHOLD: Vær oppmerksom på at flere slankeprodukter kan inneholde en del sukker. Så det kan være lurt å sjekke innholdet. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press Vis mer

– Karbohydrater kan enten bestå av sammensatte, fiberrike arter, eller enkle arter. De fiberrike gir lite energi, og kan derfor ikke brukes i denne sammenheng. Derfor ser du ofte sukker eller stivelse tilsatt for å gi tilstrekkelig energi i produktet. 

Hun påpeker at mengden sukker kan variere litt fra de ulike produktene, men den er likevel som regel begrenset.

– Dersom du først bruker disse produktene for å slanke deg så regner jeg med du ikke spiser andre matvarer med sukker i, så sånn sett bør ikke totalmengden sukker du får i deg være så ille. Og for vektens del, er det uansett total mengden energi som avgjør, ikke om det er litt sukker i denne energien eller ei.

– Det er likevel greit å gjøre folk oppmerksomme på at slike produkter inneholder litt sukker. Så kan man velge å lage seg et sunt, mindre måltid med kylling, grønnsaker og fullkornspasta i stedet, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer