Hørt dette før? Ikke hør på det igjen.
Elizabeth Somer er ernæringsekspert og forfatter av boka 10 Habits That Mess Up a Woman's Diet. Abby Aronowitz er også ernæringsekspert og har skrevet boka Your Final Diet, og Samantha Heller jobber som ernæringsekspert ved Universitetet i New York. Her kan du lese noen av artiklene hennes.
Sammen knuser de tre ekspertene ti av reglene som matbevisste mennesker er blitt innprentet at de må følge.
1. Spising på kveldstid gjør at du legger på deg
Det er totalt antall kalorier du får i deg i løpet av en dag, eller enda viktigere; i løpet av en uke, som teller. Når på døgnet du får i deg kaloriene har liten betydning. Er du bevisst på å opprettholde et fornuftig kaloriinntak vil du ikke legge på deg om du spiser kveldsmat.2. Du bør spise til samme tid hver dag
Spis når du er sulten, ikke når klokka tilsier at du må. For noen kan det å spise regelmessig bidra til bedre oversikt over matinntaket, men det å tvinge i seg mat når en ikke er sulten har lite for seg.3. Finn en slankekompis
Det er ikke tvil om at det har mange fordeler å ha noen å følge et diettopplegg med. Da har du noen som støtter og inspirerer deg - så lenge vedkommende klarer å følge dietten. Men dersom kompisen din bryter opplegget kan det bryte ned motivasjonen din også. Hvis du velger å ha en slankekompis, husk i alle fall at det er deg selv du konkurrerer med, og ingen andre.4. Fett gjør deg mettere
Mange som prøver å gå ned i vekt lar måltidene bestå av en høy prosent fett, i den tro at de da fortere blir mette, og at mettheten varer lenger. Det stemmer ikke. Proteinrik mat er den som metter best, etterfulgt at mat rik på karbohydrater. Fettrik mat havner på jumboplass.5. Når du først bryter slankekuren kan du ta ordentlig i
Ingenting er lenger fra sannheten. Skeier du skikkelig ut under ett måltid betyr ikke det at du like gjerne kan holde på slik resten av dagen. Kom deg på rett kjøl igjen allerede ved neste måltid, det er som sagt det totale antallet kalorier som teller.6. Det er uhøflig å takke nei til mat i selskap
Dersom du hadde diabetes eller allergi, og dermed måtte takke nei til noe vertinnen serverte, ville du få full forståelse for det. Om du prøver å gå ned i vekt for å ivareta helsa er det samme sak. Det er vertinnen som er uhøflig om hun ikke skjønner det.7. Hopper du over måltider går du fortere ned i vekt
Tja, det ville senket kaloriinntaket den dagen, dersom det fungerte slik du tenkte. Men hopper du over måltider er risikoen for å overspise ved neste måltid større, og kaloriinntaket blir like høyt. Videre kan det å gå sulten gjøre at kroppen senker forbrenningen, rett og slett fordi den ikke stoler på at det kommer mer mat. Spis når kroppen er sulten.8. Brød, pasta og nøtter er fetende
Det er ikke hva du spiser som gjør at du legger på deg, det er mengden du spiser. Fullkornbrød er super mat. Du blir ikke tykkere av det enn av andre matvarer med samme kaloriinnhold.9. En kalori er en kalori
Selvfølgelig kan du få i deg 500 kalorier både fra ostekake og fra fruktsalat, antallet kalorier er det samme. Men du må spise langt mer fruktsalat enn ostekake for å komme opp i det antallet. Fruktsalaten vil dermed gjøre deg mettere, slik at det går lenger tid før du blir sulten igjen. I tillegg får du i deg flere gode næringsstoffer fra salaten enn fra kaka.10. Spis opp alt på tallerkenen
Man skal ikke kaste mat, tenk på alle som sulter. Det har de fleste av oss hørt fra mødrene våre. Imidlertid gjør det ingen godt å knytte skyldfølelse til mat. Og for fattige i Afrika er det likegyldig om matrestene går til hunden, i magen din eller i søpla. Det er ikke riktig å belønne middagsverten ved å spise opp om du egentlig er mett. Mat er en energikilde, ikke en belønningsmekanisme. Vis heller at du setter pris på serveringen ved å rose maten, eller be om oppskriften på en av rettene. Og så kan du jo selvsagt prøve å ikke lesse for mye på tallerkenen.LES OGSÅ: