Det hjelper ikke å pusse tenner, bruke tanntråd eller skrape tungen. Det vil ikke løse problemet.   Foto: colourbox.com
Det hjelper ikke å pusse tenner, bruke tanntråd eller skrape tungen. Det vil ikke løse problemet. Foto: colourbox.com Vis mer

Dårlig ånde

Slankingen som gir dårlig ånde

Slanking kan gjøre godt for midjen. Men den gjør ikke det samme for ånden din.

Når man slanker seg har man en tendens til å bare fokusere på det som skjer rundt midjen, hoften og rumpa, og påse at vektnåla beveger seg i den retningen den skal.

Men følger du en diett som innebærer få karbohydrater, som så mange av slankekurene gjør, bør du vende litt av oppmerksomheten mot kjeften din.

For de som sverger til lavkarbo får oftere en litt uheldig bivirkning det sjelden snakkes om, som på fagspråket heter halitosis, eller dårlig ånde.

Og siden over 20 millioner mennesker har sverget til Atkins-dietten, kan
man nesten anse dårlig ånde for å være en epidemi, skriver WebMD.


Avfallsstoffer i pusten

Grunnen til at man får dårlig ånde når man spiser lite karbohydrater, er fordi visse biprodukter skilles ut i pusten når kroppen brenner fett. Disse stoffene kalles ketoner.

Atkins-dietten får oss til å forbrenne fett fra fettreservene, noe som over tid fører til en tilstand som heter ketose. Denne tilstanden setter kroppen i stand til å forbrenne fett uten hjelp av karbohydrater. Et biprodukt av denne prosessen er altså ketonlegemer, som kan minne om lukten av aceton, eller neglelakkfjerner.

Den gode nyheten er imidlertid at hvis du får dårlig ånde, er det i alle fall tegn på at dietten funker!

Disse diettene virker ikke

Men tror du at det hjelper å pusse tennene dine annenhver time og skrape tungen, tar du dessverre feil.

Tannpuss nytter ikke

For det er ikke snakk om et oralt hygienisk problem.

- Det hjelper ikke å pusse tenner, bruke tanntråd eller skrape tungen. Det vil ikke løse problemet, sier Kenneth Burrell ved American Dental Associtation.

Rådet hans er å revurdere hvilket slankeprogram du skal følge, og gjøre eventuelle endringer slik at du ikke får dårlig ånde.

Slanking er ut

- Det går an å maskere problemet ved å bruke munnskyllevann, men det fundamentale problemet kan ikke løses på annet vis enn å endre dietten, eventuelt å spise noen få karbohydrater, sier han, ifølge WebMD.

Ikke sukkertøy

Burrell erkjenner at det er et vanskelig problem, spesielt hvis man pøser på med sukkertøy og pastiller. Da må man passe på at disse er sukkerfrie, både for tennenes skyld, men også fordi sukker er det store FY-ordet i mange type slankekurer.

Dilemmaet er det at mange av de sukkerfrie produktene er fylt med karbohydrater!

Og uheldigvis er det lite tannlegen kan gjøre for deg, men ifølge WebMD har amerikanske tannleger flere tips om hva du selv kan gjøre, for å dekke den dårlige ånden:

  • South Beach-dietten tillater flere karbohydrater, og det er dermed mindre risiko for å få dårlig ånde hvis man følger denne dietten siden kroppen ikke går i ketose.
  • Drikk mer vann – det kan maskere den dårlige ånden, i alle fall en liten stund.
  • Tygg sukkerfri tyggegummi.
  • Etter du har spist, skyll munnen med vann. Det gir munnen fuktighet og du fjerner matrester som også kan bidra til dårlig ånde.
  • Spis persille.