Jernmangel

Slapp, sliten, trøtt og stadig syk? Det kan være jernmangel

Og da bør du sikre inntaket av dette.

JERNMANGEL: Slapp, sliten og en dundrende hodepine? Dette kan være tegn på jernmangel. Se hva du bør spise mer av. Foto: NTB scanpix
JERNMANGEL: Slapp, sliten og en dundrende hodepine? Dette kan være tegn på jernmangel. Se hva du bør spise mer av. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Jernmangel er slett ikke uvanlig for kvinner, og de fleste av oss vil nok oppleve dette i løpet av livet.

Kraftige blødninger under menstruasjon er en vanlig utløsende årsak til jernmangel, som igjen kan føre til lav blodprosent.

Symptomer på jernmangel

Kroppen er nemlig avhengig av jern for å kunne produsere proteinet hemoglobin som frakter oksygen rundt i blodet. Og har du mangel på jern vil det derfor kunne gi en rekke symptomer. 

– Hodepine, slapphet, søvnighet og behov for å sove mye, kombinert med dårlig søvnkvalitet, er vanlige symptomer. Men også gjentatte infeksjonsepisoder eller sykdom, dårlig utholdenhetsevne som gjør at du blir lett andpusten og har redusert yteevne på trening, sier ernæringsfysiolog ved Thema Nutrition, Therese F. Mathisen til KK.no. 

Hun gjør også oppmerksom på at mange av de samme symptomene

 kan også sees når man har overskudd av jern. 

– Du bør derfor aldri bruke jerntilskudd «forebyggende», men kun behandlende under oppfølging av helsepersonell, forteller hun.

LES OGSÅ: Inneholder mer jern enn biff

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer