Slengbemerkninger Til Partneren

Slenger du ofte med leppa mot partneren?

Små kommentarer kan ha stor innvirkning på forholdet.

KAN FORSTÅS ULIKT: Slenger du eller partneren din ofte med leppa mot hverandre kan den ene se på det som ubetydelig erting, mens den andre blir såret. Derfor er det viktig å ta det opp om det blir for mye. Foto: Scanpix
KAN FORSTÅS ULIKT: Slenger du eller partneren din ofte med leppa mot hverandre kan den ene se på det som ubetydelig erting, mens den andre blir såret. Derfor er det viktig å ta det opp om det blir for mye. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å stadig komme med tilsynelatende ubetydelige slengbemerkninger til partneren, eller rett og slett bare stadig å stønne over det kjæresten gjør eller sier, er noe det kan være lett å vende seg til om man aldri faktisk får høre at det sårer.

Du tenker kanskje at det ikke er så farlig, fordi hver lille bemerkning ikke betyr så mye isolert sett.

Men det å stadig få små, negative bemerkninger slengt i sin retning kan være svært sårende for den det gjelder, og det kan skade forholdet på sikt.  

LES OGSÅ: Slik holder du forholdet hett

KAN VÆRE SÅRENDE: Du tenker kanskje på de negative kommentarene som ubetydelige, men de kan ha langt større betydning enn du tror. Faktisk skal det hele fem positive kommentarer til for å gjøre opp for én kjip slengbemerkning.  Foto: Fotolia
KAN VÆRE SÅRENDE: Du tenker kanskje på de negative kommentarene som ubetydelige, men de kan ha langt større betydning enn du tror. Faktisk skal det hele fem positive kommentarer til for å gjøre opp for én kjip slengbemerkning. Foto: Fotolia Vis mer

- Det er klart at gjentatte negative slengbemerkninger påvirker partneren. Det kan oppleves som om det rakkes ned på den andres tanker, følelser og meninger, sier Bente Skog, samlivsterapeut i Samlivsterapeuten.no.

- Dette kan skje både åpent og tydelig, men også på mange indirekte måter. Så ubetydelig at det ikke legges merke til, men etter hvert får det en virkning likevel.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå krangler

Kan være vanskelig å ta opp

I tillegg til at hver bemerkning alene kan virke triviell, kan slike bemerkninger også tilsynelatende være oppmuntrende, men egentlig negative.

- Sårende bemerkninger kan også være skjult som oppmuntring: «Bedre lykke neste gang!» for eksempel. Dette er en form for nedvurdering, som er et klassisk faresignal i parforhold. Det medvirker til at den andre føler seg liten - muligens for å føle seg større selv, sier hun.

VANSKELIG Å SI IFRA OM: Spesielt om det skjer i sosiale lag, kan det være vanskelig å si ifra om at de negative kommentarene er sårende. Man vil jo ikke virke hårsår.  Foto: Scanpix
VANSKELIG Å SI IFRA OM: Spesielt om det skjer i sosiale lag, kan det være vanskelig å si ifra om at de negative kommentarene er sårende. Man vil jo ikke virke hårsår. Foto: Scanpix Vis mer

Du tenker kanskje at dette bare er spøkefull erting, men det er viktig å tenke over hvordan det føles for partneren. Ikke er det alltid så lett å si fra om heller, spesielt om det skjer i sosiale lag.

- Nedvurdering av partner kan også skje i form av spøkefull omtale foran venner - da blir det også vanskelig å forsvare seg, fordi det skal være morsomt/spøkefullt.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Fem positive, én negativ

Skog forteller at en av de som har forsket mye på dette, er psykologiprofessoren John M. Gottman.

Gjennom sine undersøkelser har han funnet at negative utsagt kan gjøre stor skade i et parforhold, og at det skader tilknytningen og tilliten man har til hverandre.

Når man tenker over det, kommer det kanskje heller ikke som noen kjempeoverraskelse at negative utsagn har mye større kraft enn positive utsagn. Vi har jo en tendens til å høre det negative bedre enn det positive som blir sagt om oss.

- Ifølge ham skal det fem positive utsagn til for å reparere ett negativt utsagn, forteller Skog om Gottmans analyser.

Noe av det viktigste i et parforhold er tilknytningen vi har til hverandre. Vi skal dessuten stole på partneren, og føle at vi er der for hverandre. Selv om venner også kan såre, er det ifølge Skog ingen som får det til bedre enn en partner.

- Det å søke til en partner, føle seg anerkjent og tilknyttet et annet menneske er så eksistensielt at sårende slengbemerkninger fra partneren har mye større påvirkning enn fra venner, naboer, Hansen på trikken og så videre. 

KAN BLI EN VANE: Det å slenge negative bemerkninger i retning partneren kan fort bli en vane.  Foto: Scanpix
KAN BLI EN VANE: Det å slenge negative bemerkninger i retning partneren kan fort bli en vane. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Er det på tide å ende forholdet? 

Vanskelig å se selv

Det kan være vanskelig å se selv at man gjør dette, da man ikke alltid mener det så ille som det kan oppfattes, og fordi det rett og slett kan ha blitt en vane.

Merker du at du blir såret av partneren på denne måten selv, er det på tide å si ifra.

Kvier du deg for å ta det opp, kan det være lurt å tenke på at det faktisk er mulig partneren din ikke var klar over at det var så ille.

- Det kan være et negativt mønster som har festet seg. Men det kan være på tide å si ifra om at det oppleves som sårende, og sjekke ut om det var ment slik, sier Skog.

- Da blir det mer åpent og en får også sjekket ut om en muligens har tolket den andre negativt.

- En dialog rundt dette kan medføre at begge lytter mer til budskapet den andre forsøker å formidle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer