Intimbarbering

Slik barberer du deg riktig nedentil

Unngå sjenerende plager ved å følge disse enkle tipsene.

INTIMBARBERING: Gjort riktig skal ikke barbering av underlivet føre med seg noen plager eller skader. Foto: Shutterstock / Daniela Staerk
INTIMBARBERING: Gjort riktig skal ikke barbering av underlivet føre med seg noen plager eller skader. Foto: Shutterstock / Daniela Staerk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mange kvinner ønsker å fjerne alt eller deler av hårveksten nedentil, men det kan være vanskelig å vite hvordan man skal gjøre dette på en skånsom måte.

Det er ingen medisinsk årsak til å fjerne kjønnshår, dette er en ren smakssak. Hår i underlivet beskytter og transporterer vekk fukt fra huden, samtidig som det kan videreformidle berøringsstimuli. 

LES OGSÅ: Derfor får du nupper og irritert hud

Kan føre til irritasjon og infeksjoner 

Det er ikke farlig å fjerne håret, men gjør du det ikke riktig kan det føre til irritasjon og infeksjoner.

Og dersom det blir klamt og fuktig i underlivet skaper det spesielt god grobunn for sopp, men dette er ikke noe stort problem mener Kari Lise J. Eidjar, som er fastlege ved Legevakt Vest i Oslo. 

- PH kan endres, men det betyr lite i den vestlige verden med tilgang på rent vann og dusj, sier hun. 

For de fleste får det ingen konsekvenser å barbere underlivet, men kvinner som ofte opplever å få infeksjoner eller sopp, eller som har kjønnsvorter, bør være ekstra forsiktige i forhold til barbering. 

- Du kan få små hudinfeksjoner og inngrodde hår. Du kan også risikere å spre kjønnsvorter og herpes ved barbering - altså, at du kommer nær en kjønnsvorte og på den måten sprer den - eller planter den et annet sted, har Ernst-Jan Veer, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter tidligere fortalt

BARBER MED HÅRENE: Barberer du kjønnshårene med høvel skal man helst velge en med færre blader og huske og barbere i retningen hårene vokser. Foto: Lars Zahner / Alamy/All Over Press
BARBER MED HÅRENE: Barberer du kjønnshårene med høvel skal man helst velge en med færre blader og huske og barbere i retningen hårene vokser. Foto: Lars Zahner / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Ikke barber vekk alt kjønnshåret

Unngå infeksjon

Naturlig hårvekst finnes på venusberget, de ytre kjønnsleppene og rundt anus, mens de indre kjønnsleppene er frie for hår. Det er ikke skadelig å fjerne noe av hårveksten. 

- Alle kvinner kan barbere seg nedentil og man kan også fjerne håret fra kjønnsleppene om man vil det, sier Eidjar. 

Mange opplever å få litt rød og nuppete hud etter en omgang med barberhøvelen. For å unngå dette er det viktig å ta noen forhåndsregler.

Husk å alltid barbere den veien hårene vokser. Det er nemlig slik at når du kutter hårene feil vei kan de vokse ut i gal retning og dermed bli værende under huden. Inngrodde hår utløser ofte en liten betennelse. 

Plukker man på disse «kvisene» kan det i verste fall føre til en bakteriell infeksjon. 

BRUKE STRINGTRUSER: Gynekologen anbefaler deg å droppe stringtrusene dersom du barberer deg, da de kan gnisse seg opp i skjedeinngangen og skape hudirritasjon. Foto: Shutterstock / margostock
BRUKE STRINGTRUSER: Gynekologen anbefaler deg å droppe stringtrusene dersom du barberer deg, da de kan gnisse seg opp i skjedeinngangen og skape hudirritasjon. Foto: Shutterstock / margostock Vis mer

LES OGSÅ: Gjør du disse barberingstabbene?

Stringtruser kan skape hudirritasjon 

Helena Enger, som er gynekolog hos Volvat Oslo, anbefaler ikke å barbere seg nedentil dersom man ofte bruker stringtruse. 

- Gynekologer er generelt ikke veldig positive til intimbarbering. Mange som bruker stringtruser barberer seg også nedentil. Stringtruser kan gnisse seg opp i skjedeinngangen og skape hudirritasjon.

- Naturen har tenkt at det skal være en naturlig hår-barriere mellom huden og trusen og når den ikke er der kan det føre til irritasjon i huden, forteller hun. 

Dersom man likevel velger å ta vekk håret anbefaler Enger å bruke bakteriedrepende midler som gjør at huden «lukker» seg etter barbering. 

Dropp dyre barberhøvler

Bruker du sløve barberblader kan det også straffe seg i form av infeksjoner eller ingrodde hår. Nina Brochmann, som er medisinstudent og driver bloggen Underlivet, forteller at du bør styre unna de dyre barberbladene. 

Jo tettere barberingen er, desto høyere er sjansen for inngrodde hår.

- Man skal bytte blad ofte både for å unngå bakterieoppvekst på høvelen og for å holde bladet skarpt slik at barberingen irriterer huden minst mulig. 

Dersom du ønsker å barbere vekk noe eller alt håret i underlivet bør du ta en titt på disse tipsene: 

 • Barber deg etter en varm dusj, eller legg et håndkle fuktet med varmt vann på området før du barberer.
 • Bruk et nytt barberblad. Barberblader mister fort sin effekt.
 • Oppbevar barberhøvelen et annet sted enn i dusjen. Ligger den i dusjen får den både såperester og bakterier som overføres til huden under barberingen, og kan skape irritasjon.
 • Om du har sensitiv hud bør du bruke milde barberprodukter.
 • Skyll godt med kaldt vann slik at huden er ren og uten barberkrem når porene lukkes. Kaldt vann hjelper porene til å lukke seg raskere.
 • Avslutt med å tørke med et helt rent håndkle som ikke loer. 
   

LES OGSÅ: Slik blir du bikinifin nedentil

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer