Samliv

Slik bevarer du kjærligheten

Når over 40 prosent av alle ekteskap ender i skilsmisse, kan selv de beste trenge gode tips for å hindre havari. Vi gir deg hemmelighetene bak et forhold som varer.

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss kjenner noen - du vet, det lykkelige paret som alle misunner. Paret som er glade og trives i hverandres selskap, tilsynelatende uten anstrengelser. Varige forhold kommer imidlertid ikke av seg selv - følger du disse rådene er du nærmere et samliv som ikke knaker i sammenføyningene annenhver uke.Snakk sammen!Det kan virke opplagt, men kommunikasjon er alfa og omega. - Husk at kommunikasjon innebærer at dere snakker sammen, ikke at du via subtile hint og sure miner håper at han på et eller annet vis skjønner at han burde kommet tidligere hjem kvelden før. Ikke ta for gitt at dere har den samme forståelsen av situasjonen, sier Eva Sigrid Braaten, forsker på nære relasjoner ved Universitet i Tromsø.Snakk om det som er problematisk før det vokser seg stort, og snakk om det som er bra, så det vedvarer.KvalitetstidDe færreste av oss har hav av tid til overs, men det er få ting som er mer drepen for forholdet enn at man aldri ser hverandre. Sett av tid til å være kjærester, og sørg for å bruke tiden godt. Spis ute, gå på kino, se et teaterstykke, få med dere en konsert med yndlingsbandet og stå bakerst og klin – noen ekstraordinære timer på en tirsdag kan gjøre underverker.- Det er viktig å ha tid sammen. Men husk også å sette av tid til å være bare deg selv. Du trenger alenetid, et tidsrom hvor du ikke utelukkende defineres som del av en parkonstellasjon, men utvikler deg og dyrker egne interesser, mener Braaten.Ha orden i økonomienDet par krangler om aller mest, er penger. - Ha gjerne en felles konto for fellesutgiftene, men da må dere også ha hver deres konto til privat forbruk i tillegg, understreker Eva Sigrid Braaten.Hvis dere bor sammen bør dere sette opp et ordentlig budsjett, hvor det går tydelig fram hvor mye penger dere har til personlig forbruk etter at faste utgifter er betalt. Da unngår dere kranglene om at han brukte for mye penger på stereoanlegget, eller at du kjøpte den veska som var akkurat litt for dyr.Gi rosForskning viser at du trenger fem positive kommentarer for å «viske ut» minnet om en slengbemerkning. Husk derfor på å oppmuntre kjæresten ekstra mye etter en krangel hvor ord som ”drittsekk” og ”jævla tulling” har flydd gjennom lufta. Hvis kjæresten din har verdens fineste jeansrumpe og et smil som treffer deg midt i ryggmargen, bør du fortelle ham det. Ofte.Tøys og fjas!Ingenting er bedre enn å le sammen. Hvis dere etablerer interne spøker og et tullefjes bare kjæresten din kjenner igjen, gir det en super «oss mot verden»-følelse som er gull verdt i et solid forhold.- Hvis dere husker å underholde hverandre og få den andre til å le, er det den beste medisinen mot traurige hverdager, avslutter Eva Sigrid Braaten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer