God skiteknikk er noe man tilegner seg gjennom mye øvelse - og mange skiturer. Og selv de av oss som har gått mye på ski, kan ha ting de «sliter» med - uten at de helt merker det selv.
Undertegnede journalist er en av dem som elsker å gå på ski om vinteren, men jeg har lenge lurt på om det er noe jeg burde forbedre for å få maks utbytte og enda større glede av skiturene mine.
KK.no tok derfor kontakt med skiekspert og tidligere toppidrettsutøver i langrenn Trude Dybendahl, som arrangerer langrennskurs, treningscamper og sommerskiskole for unge og voksne gjennom sitt firma Trude Dybendahl Ski AS.
Den tidligere VM- og NM-vinneren, som var 16 år på det norske landslaget, møtte oss på Holmenkollen for et lynkurs i riktig skiteknikk i fjor vinter. Nedenfor får du hennes beste tips!
LES OGSÅ: Derfor er langrenn topp fettforbrenning

Riktig utstyr
Det første Dybendahl påpeker er utstyret, og hvor viktig det er med riktig tilpasset utstyr for opplevelsen.- Det første jeg ser er at skiene dine er kjempefine. Du har lette gode markaski, og det er bra. Riktig ski har mye å si for skigleden. Derfor bør du ikke ha for store og tunge ski, men heller investere i nytt og lett ustyr, sier hun:
- Så er det stavene, og da er det noe som slår meg med en gang, og det er at de er altfor høye - som er et vanlig problem. Når du står barbent på gulvet, så skal stavene nå deg til den lille knokkelen midt inni skulderen.
LES OGSÅ: Slik finner du riktig langrennsski for deg

Ikke bruk for korte staver
Ifølge Dybendahl er det flere grunner til at riktig stavlengde er viktig.- Det er mange gode grunner til at du burde hatt lavere staver. Og det er lettest å se når du går på ski. Jeg tar utgangspunkt i skjelettet ditt. Når du har så høye staver som du har nå, så må du strekke deg opp til staven, og da får du ofte strakere ben når du går, som igjen gir dårligere balanse. Og da er man fort ute å kjører, forteller hun:
- I tillegg er det ekstra tungt. Hvorfor skal du bruke skuldrene til å løfte så fælt, hvis du kan gå mer avslappet? For høye staver vil også være i veien for deg når du går - fordi du helst skal ha en lav hånd når du går på ski.
Mange sier at langrennsstaver bør være rundt 30 centimeter lavere enn høyden din. Ifølge Dybendahl stemmer imidlertid ikke dette.
- Stavene bør være 82,5 prosent lavere enn kroppshøyden din. Du er 157 centimeter høy, da burde du hatt staver som er 130 cm, forteller hun.
OBS. Har du staver som er for lange? Ikke fortvil - undertegnede journalist gikk bare innom en sportsforretning en dag etter jobb, og der kapper de dem i riktig høyde for deg. Prisen på dette kan variere, men er gjerne mellom 50 og 150 kroner!
LES OGSÅ: Husk å stelle skiene dine

Du skal løpe, ikke gå
Et annet vanlig problem for undertegnede journalist - og mange andre nordmenn, er at vi går på ski som om vi går på gaten.- Du skal ikke gå på ski, som du går på gata. Frasparket ditt skjer bak overkroppen din. Det er typisk når man går på ski som om man går på gata. Danskene sier at de er skiløpere, og det stemmer - du skal faktisk løpe på ski, forklarer Dybendahl:
- Jeg har et lite triks du kan prøve for å forbedre teknikken. Hold armene lavt nede, slik som når du løper. Så glemmer du at du har ski på beina og begynner å jogge litt. Hvor er føttene dine i forhold til kroppen din da? Kjenner du at de er rett under overkroppen din i frasparket? Det er der de skal være.
LES OGSÅ: Slik holder du formen i ferien

Få mer ut av stakingen
Også staking har forandret seg de siste årene - mye på grunn av nytt, lettere utstyr.- Staking er veldig annerledes fra hvordan det var for 10-15 år siden. I dag er utstyret lettere, så vi er kjappere på og skaper mer kraft. Det som gjelder med staking, er å skape en kraftblokk - en sum av bukmuskulatur, brystmuskulatur, mage armer, skuldre og rygg. Det skjer når du klasker stavene i bakken, sånn at alle muskler får motstand, da slår musklene opp i spenning, og du er klar til innsats, forklarer Dybendahl:
- Trykk hardt ned i bakken, ha litt vinkel på stavene og albuene bittelitt ut til siden, så du kjenner muskelen som ligger under på brystsiden. Det er om å gjøre å få med seg kroppsvekta i fall fremover, lås albuer og ikke knekk i hoftene. Klask stavene i bakken, slik at mage og buk slår opp med spenning, og ha god frekvens. Du kjenner hvor hardt det er? Å gå godt teknisk på ski er knall trening!
Se mini-kurset en gang til nedenfor:
[obj:media:13143]
LES OGSÅ: Denne skismøringen er alt du trenger
Meld deg på kurs
Føler du at du sliter med skiteknikken, og gjerne skulle lært litt mer? Da bør du sjekke ut de ulike kursene som avholdes rundt om i landet.Trude Dybendahl Ski AS er blant de som arrangerer en rekke ulike kurs, og materialet og filosofien fra Trudes bok og DVD «Større Skiglede med Bedre Teknikk» ligger som en plattform for hvordan alle coachene i TDSki jobber.
Mer info om kursene, timeplaner og priser finner du på deres hjemmeside.
Flere nettsider du kan sjekke ut for tips om skikurs finner du nedenfor:
LES OGSÅ: Dingsen alle skientustiaster bør ha
Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!